Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska

Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska

Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska

Karafioły smażone (kalafior zapiekany) - kuchnia galicyjska Pod wdzięczną nazwą karafijoły smażone kryje się przepis sprzed niemal 200 lat na kalafiora zapieczonego w śmietanie i bułce tartej. Karafijoły, to jak nietrudno zgadnąć, dawna powszechna nazwa kalafiora – zresztą jedna z wielu, bo mówiono na niego również karafioł czy kaulafior*. Określenie smażone jest zaś kwestią dawnej nomenklatury. We współczesnym języku zamiast „smaż je przez pół godziny w piecu lub na jasnym żarze” mówimy o pieczeniu lub zapiekaniu.... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.