bułki - 33426 przepisów (strona:514/2229)

Zapiekane Gnocchi z serem! 141

Bardzo ten przepis polubiłam! Szybkie danie, które dobrze smakuje!  Składniki: 2 opakowania gnocchi (ok. 400 g.) 250 g. mascarpone 60 ml. mleka 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżka bułki tartej łyżeczka gałki muszkatołowej, sól i pieprz  Gnocchi  ugotowałam   według  przepisu na opakowaniu.  Mascarpone  połączyłam  z mlekiem i  podgrzałam  na patelni(...)Następnie połączyłam sos z ugotowanym gnocchi i wszystko razem wymieszałam, następnie przełożyłam do naczynia żaroodpornego i posypałam wymieszan ą  bułką  tart ą  wraz z reszta parmezanu.  Piekłam w 170C, aby bułka dostała rumieńców(u mnie to trwało ok.20min). :)  Zapraszam

Chocolate Stop Tempting
Pasztet z żurawiną i pistacjami 154

przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych  pistacji   3 garści suszonej  żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego(...)pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami

Apetyczna babeczka
Kotlety mielone z marchewką 138

Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Pieczeń rzymska 141

tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę(...)metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy mięsnej, na masie ułożyć paski papryki i plasterki pieczarek. Przykryć drugą połową masy mięsnej,oprószyć papryką ostrą,posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stop.piec około 60 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Pulpety z niespodzianką 144

Pulpety z niespodzianką   Składniki: mięso mielone - 500 g bułka tarta -3 łyżki cebula - 1 szt jajka 4 szt sól i pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować

Kuchnia Danusi
Pierogi z jagodami 149

Takie pierożki zawsze robi moja mama. Gdy przygotowywała nadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej do jagód, pierożki były zawsze przepyszne.Pierogi z jagodamiSKŁADNIKI:CIASTO:mąka - 300 gciepła woda - 1 szkloliwa - 1,5 łyżkisólNADZIENIEjagody - 230 gcukierbułka tarta - 1 łyżeczkaDo polania pierogów śmietanacukierjagody do dekoracjilistki mięty PRZYGOTOWANIE:CIASTO: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając(...)ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. NADZIENIE:Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia. Podawać pierogi polane śmietaną z cukrem, posypane jagodami i udekorowane

Kuchnia Danusi
Tort lalka śmietankowy 187

ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut

Kuchnia Danusi
Pulpety w sosie curry 188

wypróbować z sosem curry.  Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać. Pulpety w sosie curry  SKŁADNIKI: 500 g- mięso wieprzowo-wołowe bułka kajzerka - szt jajko - szt cebula - 1 szt sól i pieprz mąka do obtaczania pulpetów SOS CURRY 2 szkl wody 5 łyżek sosu curry wegeta pieprz sól 1,5 łyżki mąki(...)łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć . Cebulę obrać,  pokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze  masę mięsną. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.  Wodę wlać do garnka, zagotować. Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym

Kuchnia Danusi
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 187

wersja na pewno nie kryje w sobie żadnych niespodzianek. Polecam! Szwedzkie pulpeciki Köttbullar Składniki: 400 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos: 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki(...)łyżki dżemu z borówek do mięs  1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy jajo, cebulę oraz bułkę tartą z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie rękoma. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 4 centymetry. Klopsiki

Mania Gotowania
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 592

kochamy. Polecam , są miękkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach- po prostu rozkosz :)Zaczynamy: Składniki:Pół małej główki kapusty600 gr mięsa mielonego-wołowego1 cebula2 jajka 0,5 szkl bułki tartejsól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper1 szkl ryżu200 ml bulionu kurczakowegooliwa Wykonanie:Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor.Szatkujemy(...)kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego

Smaki Edyty
Kotlety ryżowe. 347

sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie:  Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez(...)chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.  Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy.  Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy.  Kotlety smażymy na rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
KARCZOCHY- zdrowo nadziane 123

płuczemy między nimi.Odstawiamy spodem do góry aby obciekły. Przygotowujemy nadzienie. Wszystko rzecz jasna na oko, bo ilość kwiatów karczocha zależy, ile nam będzie trzeba tego nadzienia. Nadzienie to- -bułka tarta -kilka główek czosnku -natka pietruszki dużo -starty parmezan lub pecorino-owczy twardy dojrzewający ser -sól Dodatkowo oliwa z oliwek zawsze EXTRA VERGINE Do miski wsypujemy orientacyjnie szklankę bułki tartej , szklankę(...)zupełnie inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania i oswojenia się jest

Z Kuchni Do Kuchni
Włoskie kotleciki mielone w towarzystwie ziaren 194

gotowane jako kulki w salsie pomidorowej. Ja je usmażyłam, bo chciałam na szybko. Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób -mięso- szynka -piersi z kurczaka -bułka tarta -parmezan tarty -czosnek -natka pietruszki i selera -sół, pieprz -jaja Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku. Mięso z czosnkiem wkąłdamy(...)miski, wsypujemy parmezan, wbiajmy jaja, dodajemy trochę bułki tartej, soli i pieprzu. Mieszamy rękami. Konsystencja mięsa powinna przypominać pasztet. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i ...albo smazymy na złoty kolor- przyciskamy widelcem z góry i nadajemy kulkom bardziej płaskiego kształtu, albo gotujemy w wysokim garnku wszystkie kulki naraz, w salsie pomidorowej bez potrzeby mieszania, na małym ogniu. Takie mielone

Z Kuchni Do Kuchni
Panierowane filety z kurczaka 379

puree ziemniaczanym i mizerią. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! :) Składniki (na 2 kotlety): 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1/3 szklanki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki masła klarowanego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pierś kurczaka oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy(...)pożądanej grubości. To samo robimy z drugą piersią. 2. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym mieszamy mąkę z solą i pieprzem, na drugim rozbijamy jajko, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, puree

My Culinary Art
Tarta półkrucha ze śliwkami 289

żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 12% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym  PIANA:  3 białka - do ubicia na pianę  szczypta soli  bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE:  500g śliwek  4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek(...)górze.   Ciasto ponakłuwać widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu podczas pieczenia. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem formę i posypać obficie bułką tartą - bułka wchłonie nadmiar wilgoci ze śliwek. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wyłożyć nimi ciasno wnętrze formy - środkiem śliwki do góry.Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki

Grunt to przepis!