Pyszny pomysł na obiad.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 1-2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 3-4 łyżki śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle(...)można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy. Gotować około 25 minut, pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzenieJest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 3 jaja surowe 200 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka startego żółtego sera 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka śmietany 4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku sól i pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni(...)przestygną mieszamy je w misce ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką, surowymi jajkami, śmietaną i przyprawami. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę. Kroimy po ostudzeniu
Kulinarne przygody Gatityparze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam do tego celu parowara. Szparagi gotowane na parze Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól pieprz Wykonanie:Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się(...)końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.Szparagi układamy na parowarze i gotujemy 10-15 minut, w zależności od tego jak są grube.W międzyczasie na suchej patelni prażymy bułkę tartą do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masło podgrzewamy do momentu, aż się delikatnie spieni, wtedy wrzucamy natkę, mieszamy i odstawiamy. Na osobnej
Kulinarne przygody Gatityniestety jest dosyć tłusta... Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) Składniki: 1,70 kg podgardla 1,30 kg boczku 0,70 kg wątroby wieprzowej 4 bułki kajzerki 0,5 litra rosołu z gotowanego mięsa 9 dag soli niejodowanej 1 dag pieprzu 7 g majeranku 20 dag cebuli Dodatkowo: grube jelita wieprzowe sznurek bawełniany Wykonanie: Jelita wieprzowe zalewamy zimną wodą(...)temperaturze 80-90 stopni do stanu półmiękkiego, u mnie gotowały się około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy wątrobę, którą parzymy przez 10 minut. Bułki moczymy w rosole, a następnie odciskamy. Gdy mięso przestygnie, mięso, cebulę i bułki mielimy maszynką używając sitka o numerze 4,5. Dodajemy rosół i przyprawy
Kulinarne przygody Gatitywłaściwe 2 szklanki mleka 1 szklanka płatków owsianych 3 szklanki mąki 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju mleko do smarowania bułek płatki owsiane Wykonanie: W wieczór poprzedzający pieczenie w misce mieszamy składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia płatki owsiane zalewamy(...)przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, po czym dzielimy je na 11 części i formujemy bułeczki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki malujemy
Kulinarne przygody Gatityschabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle(...)roladkę i spinamy wykałaczkami. W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody GatityPulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Kremskiej 2 szklanki wody pół szklanki mleka ząbek czosnku WYKONANIE: Bułkę namoczyć w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety wyrobić, gotować
W kuchennym oknie EwyMAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając(...)jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiklasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej1 średnia cebula1 jajko1 bułka kajzerka1 łyżka smalcumleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowanybułka tarta Do Nadziewania:np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowyKajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso(...)kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę
Praktyczna plpapryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju bułka tarta do panierowania marynata: 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 1 duża cebula 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Papryczka chili gorczyca PRZYGOTOWANIE(...)Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju, wkładamy do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili i łyżeczką gorczycy. Przygotowujemy marynatę w proporcji: 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI 1 cukinia 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wrzucamy do małej miski, solimy, pieprzymy i na chwilę odstawiamy. W drugiej misce mieszamy parmezan z bułką tartą(...)Zalewamy plasterki cukinii oliwą i dobrze mieszamy. Obtaczamy każdy plasterek w serze z bułką i układamy na blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 25-30 minut, aż ładnie zbrązowieją i będą chrupiące. Od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeskładników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko do namoczenia bułki bułka tarta tłuszcz do smażenia 1/2 kg pieczarek trochę masła(...)Pieczarki poddusić na maśle, przyprawić solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek
Praktyczna plSkładniki: bułka żytnia (może być grahamka, bułka "zośka") jajko plasterek dowolnej szynki (najlepiej jakiejś podwędzanej; może być też bekon) sól kropla oleju/masła Przygotowanie: 1. Jajko smażę na dobrze rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni (olej rozcieram ręcznikiem papierowym, patelnia ma się jedynie błyszczeć). 2. Obok jajka na patelni kładę połówki bułki (co jakiś czas przewracam je na drugą stronę(...)się trochę podsmażyła ale nie wysuszyła. 5. Chwilę czekam (w zależności od tego jakiej konsystencji ma być żółtko, trochę dłużej lub króciutko - niestety trzeba to samemu wyczuć) 6. Zdejmuję bułkę, na bułkę kładę szynkę, potem jajko, solę i przykrywam drugą połówką bułki. Kalorie: ok. 320 kcal (w zależności od rodzaju szynki), bez szynki - 280 kcal. Mój ulubiony sposób jedzenia
Malowane smakiemSkładniki: bułka żytnia filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie) 2. Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika) 3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną
Malowane smakiemaksmaitny sos pomidorowy. Całość niemalże rozpływa się w ustach, a danie ma swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml(...)śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy się jak najdokładniej odsączyć bułkę z wody. Następnie bułkę mieszamy z mielonym i jajkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki lub kotleciki i układamy w koszyku do gotowania na parze. Gdyby kotleciki nie chciały
Kolizje Smaków