bułki - 33426 przepisów (strona:509/2229)

Kotlety mielone z kaparami 165

ząbek czosnku  garść posiekanej natki pietruszki  garść posiekanego kopru włoskiego  malutka papryczka chilli  sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała)  bułka tarta  oliwa do smażenia  1 dużo jajko od szczęśliwej kurki  Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze(...)wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub różnego rodzaju kaszami. U mnie będą dzisiaj z kuskusem i pekińską

pieprzny smaczek
Kotlety de volaille z masłem i koperkiem 479

pyszne :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła koperek (1 łyżka posiekanego koperku) pieprz i sól przyprawa do kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek bułki tartej olej Wykonanie: Piersi kurczaka rozciąć (nie do końca przecinając) nożem w poprzek tak, żeby uzyskać jeden duży płat piersi. Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem.  Posypać od wewnętrznej strony według(...)było dziury.  W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka.  Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso w mące, później w jajku i kolejno w bułce tartej. Jeśli jeszcze widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej.  Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany

Anielska Kuchnia Ani
Pyszne kajzerki 2495

formujemy placek, następnie zawijamy krawędzie do środka (zdj. poniżej), dokładnie zalepiamy i kładziemy łączeniem do dołu, wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem.  3. Blaszkę, na której będziemy piec nasze bułki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Układamy nasze bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni. Bułki pieczemy 16-19 minut

My Culinary Art
KOTLETY Z MORSZCZUKA 152

ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smaku Składniki: 1/2 kg filetu z morszczuka 2 marchwie 1 cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki mleka 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa majeranek bułka tarta do panierki Wykonanie: Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy(...)rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu

Z Majeczką w kuchni
Pâte fermentée 218

ciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego. Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując

Grahamka, weka i kajzerka
Kurczaczki pieczone, prawie jak z KFC 384

też i  na imprezie kurczak - rozejdzie się jak świeże bułeczki :) Zapraszam :Składniki:pałki kurczaka-w zależności od potrzeby- u mnie 13 2 jajka100 ml kwaśnej śmietany1 kubek bułki tartejpół kubka startego parmezanupo 1 łyżeczce- papryki , oregano, pietruszki, czosnku granulowanego, sól cebulową,0,5 łyżeczki pieprzuWykonanie :Pałki kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajko  rozbijamy i dodajemy śmietanę- mieszamy(...)połączenia.Na drugi talerz dajemy bułkę tartą , ser i przyprawy- mieszamy.Pałki kurczaka maczamy w śmietanie i obtaczamy w bułce tartej. Pałki wykładamy na folię lub na papierze do pieczenia. Jeżeli będzie to folia, proszę ją natłuścić olejem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 45 -55 min.Po tym czasie kurczaczki są gotowe :) Do obiadu przygotowałam surówkę colesław

Smaki Edyty
Pieczeń rzymska 199

Przepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa. Składniki: 500g mięsa wieprzowego / wołowego dwie cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone(...)ścieramy suchą kajzerkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

prawdziwe jedzenie
jabłecznik pospolity 167

twardsze będzie ciasto. Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masę zawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki. Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek. - 2 kilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki. Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce(...)więcej cukru. Posypujemy cukrem, cynamonem, bułką tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki. Wszystko mieszamy. Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe. Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej. Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej. Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik

Pasje Jolki
ciasto śliwkowo - jabłkowe bez jajek 158

kaszy manny - dwie szklanki przesianej mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia - cukier wanilinowy - 1,5 kg owoców - 200 g zimnego masła - niepełna szklanka bułki tartej   - łyżka cynamonu Włączamy piekarnik na góra-dół na 190 ° Smarujemy blachę odrobiną masła i obsypujemy niewielką ilością bułki tartej. Owoce mieszamy z resztą bułki tartej i połową cukru

Pasje Jolki
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 162

Składniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.   Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

Aga w kuchni
Kurczaczki goujons- chicken goujons 956

pozostaje mi nic innego teraz, jak tylko zjeść jeszcze dwa? trzy? no nie ważne :) idę po kurczaczki...poniżej zapraszam na przepis: Składniki: około 500 gr piersi z kurczaka bułka tarta 2 jajka pieprz, sól, czosnek granulowany natka zielonej pietruszki mąka oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Piersi z kurczaka kroimy na wąskie i długie paseczki(...)jednym talerzu rozbijamy jajko, do drugiego nasypujemy bułkę tartą, dodajemy około pół  łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Do ostatniego nasypujemy mąki. Rozgrzewamy na patelnie oliwę. Kurczaczki obtaczamy w mące- otrzepujemy z nadmiaru.  Maczamy w jajku i na koniec w bułce tartej z obu stron. Kładziemy na gorący olej- smażymy

Smaki Edyty
Kotlety z selera 178

Pyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki  bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia. składniki: 2 duże selery 2 jajka mąka do panierowania majeranek sól, pieprz bułka tarta i siemie do panierowania olej do smażenia Selery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać(...)Plastry oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do mąki dodać trochę majeranku. Plastry selera panierować w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, mnie najlepiej smakuja podane z  marchewką

Monia miesza i gotuje
P... Pommes dauphine! 133

doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone" w naszych kuchniach potrzebne nie jest :) Składniki : 4średnie ziemniaki 2 różyczki brokułów* 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, pietruszka panierka: mąka, jajko, bułka tarta 3 szklanki oleju Akurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem(...)brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury. Unikniecie wtedy pryskania, oparzenia, a także... "wybuchania"kulek. (Czytałam o takim przypadku, gdy mama z córeczką robiły kuleczki, które pod wpływem rozgrzane oleju, zaczęły eksplodować na całą kuchnię). Ręce moczymy

Kitchens Alphabet
Czekoladowa szarlotka z budyniem 196

lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Nadzienie: 1,5 kg jabłek 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe z cukrem 0,75 l. mleka bułka tarta kisiel 4 białka + 1/3 szkl. cukru Jabłka obrać i pokroić na  ćwiartki, a następnie na talarki. Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki. Zagotować 0,5 l. mleka(...)rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć je do naczynia, a dopiero później wyłożyć je na nadzienie). Piec

charlotte gotuje
Wegetariańskie cheeseburgery 170

food w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę, że wybaczycie mi jakość fotek. Polecam wypróbowanie przepisu! serowe bułki 4 szt: 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli ¼ łyżeczki cayenne 3 plasterki suszonych pomidorów 60 g startego sera provolone łyżka oliwy sezam(...)posypania łyżka mleka do posmarowania bułek   kotlety: puszka czerwonej fasoli 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chili do smaku dodatkowo: 4 plasterki sera havarti 4 łyżki kiełków brokuła kilka plasterków czerwonej papryki 4 małe ogórki kiszone 4 łyżki pikantnego ketchupu (użyłam ketchupu z cukinii) 4 łyżeczki musztardy dijon Mąkę mieszamy z drożdżami, solą

Mienta blog