Rolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać(...)wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę
Kulinarny karnet ChristopheraMinced muffins with horseradish and wasabi paste Składniki 1 kg mięso wieprzowe 2 jajka 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 2 cebule sól pieprz majeranek 3 łyżki chrzanu pasta wasabi olej mleko Wykonanie. Chrzan wymieszać z pastą wasabi. Ilość pasty wasabi zależy od nas, jeżeli lubimy bardzo ostre jedzenie , dodajemy jej więcej. Cebule pokroić, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć(...)mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z przygotowanego mięsa uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć , na środek nałożyć chrzan wymieszany z pastą wasabi, brzegi skleić i włożyć do formy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo smaczne kotlety drobiowe , ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko . Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka
Salonik smakówJajka po benedyktyńsku Skład : 2 bułki z ziarnami 2 jajka pieprz, sól szczypiorek Przygotowanie : Odcinamy górę bułki i wydrążamy środek Do bułki wlewamy całe jajko Przyprawiamy solą, pieprzem Bułeczki wkładamy do piekarnika temp 200 C na ok 10 min Smacznego Pozdrawiam
Sylwetka Od KuchniBardzo ten przepis polubiłam! Szybkie danie, które dobrze smakuje! Składniki: 2 opakowania gnocchi (ok. 400 g.) 250 g. mascarpone 60 ml. mleka 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżka bułki tartej łyżeczka gałki muszkatołowej, sól i pieprz Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Mascarpone połączyłam z mlekiem i podgrzałam na patelni(...)Następnie połączyłam sos z ugotowanym gnocchi i wszystko razem wymieszałam, następnie przełożyłam do naczynia żaroodpornego i posypałam wymieszan ą bułką tart ą wraz z reszta parmezanu. Piekłam w 170C, aby bułka dostała rumieńców(u mnie to trwało ok.20min). :) Zapraszam
Chocolate Stop Temptingprzyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego(...)pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami
Apetyczna babeczkaKotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki
Kuchnia Danusitłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę(...)metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy mięsnej, na masie ułożyć paski papryki i plasterki pieczarek. Przykryć drugą połową masy mięsnej,oprószyć papryką ostrą,posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stop.piec około 60 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiPulpety z niespodzianką Składniki: mięso mielone - 500 g bułka tarta -3 łyżki cebula - 1 szt jajka 4 szt sól i pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować
Kuchnia DanusiTakie pierożki zawsze robi moja mama. Gdy przygotowywała nadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej do jagód, pierożki były zawsze przepyszne.Pierogi z jagodamiSKŁADNIKI:CIASTO:mąka - 300 gciepła woda - 1 szkloliwa - 1,5 łyżkisólNADZIENIEjagody - 230 gcukierbułka tarta - 1 łyżeczkaDo polania pierogów śmietanacukierjagody do dekoracjilistki mięty PRZYGOTOWANIE:CIASTO: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając(...)ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. NADZIENIE:Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia. Podawać pierogi polane śmietaną z cukrem, posypane jagodami i udekorowane
Kuchnia Danusiubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut
Kuchnia Danusiwypróbować z sosem curry. Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać. Pulpety w sosie curry SKŁADNIKI: 500 g- mięso wieprzowo-wołowe bułka kajzerka - szt jajko - szt cebula - 1 szt sól i pieprz mąka do obtaczania pulpetów SOS CURRY 2 szkl wody 5 łyżek sosu curry wegeta pieprz sól 1,5 łyżki mąki(...)łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć . Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze masę mięsną. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące. Wodę wlać do garnka, zagotować. Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym
Kuchnia Danusiwersja na pewno nie kryje w sobie żadnych niespodzianek. Polecam! Szwedzkie pulpeciki Köttbullar Składniki: 400 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej Sos: 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki(...)łyżki dżemu z borówek do mięs 1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy jajo, cebulę oraz bułkę tartą z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie rękoma. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 4 centymetry. Klopsiki
Mania Gotowaniakochamy. Polecam , są miękkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach- po prostu rozkosz :)Zaczynamy: Składniki:Pół małej główki kapusty600 gr mięsa mielonego-wołowego1 cebula2 jajka 0,5 szkl bułki tartejsól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper1 szkl ryżu200 ml bulionu kurczakowegooliwa Wykonanie:Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor.Szatkujemy(...)kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego
Smaki Edytysosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez(...)chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy. Kotlety smażymy na rozgrzanym
Kuchnia Łukasza