grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam! SKŁADNIKI:* kasza gryczana – 250 g* ser biały – 300 g* jajko – 2 szt* natka pietruszki – 1 pęczek* bułka tarta* sól* pieprz* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ser biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ( ugniatając(...)ręką ). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z sosem grzybowym
Ostra na Słodkosól – do smaku– pieprz – do smaku– tymianek – do smaku– jajko – 2 szt– mąka ziemniaczana – 1 łyżka– bułka tarta – ok. 150 g- cebula – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy według przepisu a następnie drobno siekamy.Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy.Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy(...)makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły! Zajadamy np. z sosem czosnkowym
Ostra na Słodkodowolna wędlina – 100 g– papryka czerwona – 100 g– cebula – 1 szt– pieczarki – 50 g– jajko – 2 szt– bułka tarta – 50 – 80 g– sól – do smaku– pieprz – do smakuSOS:- pieczarki – 250 g– śmietana 18% słodka – 100 ml– woda – 3 łyżki(...)paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny. Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy. Ostawiamy do ostudzenia. Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie za rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej ). Formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podajemy z gorącym sosem
Ostra na Słodkoprzepis w sam raz na piątkowy obiad.Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne.Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad – śmiało można je włożyć do ulubionej , chrupiącej bułki … dodać świeże warzywa … i zajadać w formie burgera! SKŁADNIKI:* filet np.dorsz – 300 g* ziemniaki – ok.200 g* natka pietruszki – 1 pęczek* cytryna – 1 szt* liść(...)laurowy – 2 szt* cebula – 1 szt* masło – 1 łyżka* olej – 300 ml* panierka owsiana / bułka tarta* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do garnka wkładamy oczyszczone filety rybne , dodajemy liście laurowe , plaster cytryny , odrobinę pietruszki i gotujemy ok. 5 minut.Odcedzamy i rozdrabniamy.Dodajemy zeszkloną na maśle cebulę i ugotowane wcześniej , ugniecione ziemniaki.Doprawiamy solą , pieprzem i posiekaną natką pietruszki.Wszystko DOKŁADNIE razem
Ostra na Słodkowersja mięsa mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 500 g- jajko – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- bułka tarta – ok. 4 łyżki- wędlina ( plastry ) – 4 szt- ser żółty ( plastry ) – 4 szt- jabłko – 1 szt- sól- pieprz- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mięso mielone wyrabiamy(...)jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem.Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą.Wyrabiamy jednolitą masę( jeśli mięso nie będzie się kleić możemy zwiększyć ilość bułki tartej).Mięso dzielimy na 4 części , każdą kładziemy na folii spożywczej i formujemy prostokąt.Na każdy nakładamy plasterek wędliny , plasterek sera i kawałek obranego wcześniej jabłka.Pomagając sobie folią delikatnie zwijamy roladki i tak zapakowane
Ostra na Słodkodomowników!Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu.SKŁADNIKI : ( 8 szt )* twardy żółty ser – 150 g * makaron conchigliette – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * bułka tarta – ok. 80 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * olej do smażeniaSPOSÓB(...)Cebulę drobno siekamy.Złocimy na prawdziwym , roztopionym maśle.Ser żółty trzemy na tartce na dużych oczkach.Ugotowany makaron mieszamy z podsmażoną cebulką i startym serem.Dodajemy jajko , przyprawy oraz czubatą łyżkę bułki tartej i dokładnie mieszamy.Formujemy średniej wielkości , zgrabne , okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy posypane startym serem + możemy do nich dodać świeży śmietanowy sos.Zajadamy
Ostra na Słodkoulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI:– soczewica czerwona – 1,5 szklanki– kukurydza – 50 g– jajko – 1 szt– mąka – 1 łyżka– bułka tarta – 50 g– sól , pieprz , papryka – do smaku– koperek – 1 pęczek– olej do smażenia – 250 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut(...)wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie. Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i bułkę tartą ( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem. Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Każdy
Ostra na Słodkochińczyka.Można z nich przyrządzić np. przepyszne , chrupiące i niesamowicie sycące kotleciki , które są nie tylko fajnym pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny.Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają.Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który(...)przyjemnością cała rodzina!SKŁADNIKI:* ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * bułka tarta – 100 g * sól * pieprz * papryka ostra * sos sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem
Ostra na Słodkojajko – 6 szt * cukier – ok. 30 g * cukier wanilinowy – 1 op * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * skórka cytrynowa – 1 łyżka * bułka tarta – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką , puszystą masę.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową.Ucieramy , a następnie łyżka(...)łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Przelewamy do natłuszczonej i delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm )Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy , że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ).Studzimy w uchylonym.Polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Ostra na Słodkowkładka do burgera!Gwarantuję , że posmakują! SKŁADNIKI:( 6 szt. )- filety rybne ( u mnie dorsz ) – ok. 30 dag- mielona wołowina – ok. 30 dag- duże jajko – 1 szt.- bułka tarta – 0,5 szklanki- mąka – 10 dag- natka pietruszki – 1 pęczek- sól ziołowa- pieprz- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut(...)następnie rozdrabniamy widelcem.Mięso mielone mieszamy z rybą.Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem.Wyrabiamy na masę.( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę tartą ).Formujemy niewielkie , płaskie kotleciki.Obtaczamy w mące.Smażymy kilka minut z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na Słodkopiersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś)1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 liść laurowy70 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietany 18%1 jajko1 namoczona w mleku bułka kajzerkasól morska, świeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa:400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego(...)pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem i bułką namoczoną w mleku (odciśniętą). Poszerzoną keksówkę lub żaroodporne naczynie wykładamy plasterkami boczku (na dnie i bokach, mi jak widać trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy
Poezja smakumięsa (karkówka, łopatka) z dzika500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej500 g podgardla1 garść suszonych grzybów1 pietruszka2 marchewki2 cebule3 listki laurowe6 ziarenek ziela angielskiego6 ziarenek jałowca2 jajka2 bułki kajzerki1 łyżeczka gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki mielonego jałowca1,5 łyżeczki mielonego imbirupieprzsólplasterki słoninyWykonanie:Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele(...)gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć.Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem z mięsem i warzywami. Mięso i warzywa odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityprzygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze. Domowe Paluszki Rybne - Składniki:450 g filetów z białej ryby2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g)2-3 łyżki bułki tartej1 łyżka kaszki mannyduże jajkopieprzvegeta koperekpietruszkabazylia(ewentualnie gotowa przyprawa do ryb)Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania:Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę tartą, kaszkę, jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki(...)formujemy paluszki o szerokości ok. 14 x 4 cm (paluszki zmniejszą się podczas smażenia). Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty
Słodka Stronauciecze , a w szczególności takie słodkie maleństwa. Składniki: (20 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki jajko szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy cukier waniliowy Dodatkowo: szklanka masy makowej szklanka bułki tartej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 jajka oliwa szklanka miodu Wykonanie: Ciasto: Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde(...)zlepiamy. Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki. Studzimy. Na talerzy rozbełtujemy oba jajka, z odrobiną mleka lub wody. A do miski wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z przyprawą do piernika. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto. Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej
Moje pyszne gotowaniewedług poniższego przepisu. Jak dla mnie i tak najlepsze są te zrobione przez mojego tatę!Składniki:1 kg mięsa mielonego1 duża bułka1 jajko1 średniej wielkości cebulasól, pieprz, majeranekSposób przyrządzenia:Bułkę należy przez parę minut namoczyć w wodzie, a potem dokładnie wycisnąć z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)Dodać jajko, a następnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie formować kotlety. Jeśli ktoś lubi można je delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na sporej ilości oleju, na małym ogniu, by zdążyły dojść w środku
upichcic