długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram(...)świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia
OstryKęsZapiekanki ale nie taka z budki, ale domowe. Proste i szybke w wykonaniu. Kiedy nie mamy pomysłu co zrobić na obiad lub kolację :) SKŁADNIKI 2 bułki (ja użyłam pełnoziarniste) 6 pieczarek 1/2 papryki Średnia cebula Ser żółty Oliwa z oliwek Przyprawy (sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, pieprz ziołowy) Keczup, dressing tysiąca wysp Przygotowanie zaczynam(...)pokrojoną drobną kosteczkę. Dodaję przyprawy, tak aby farsz miał intensywny smak. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Bułki kroję na pół. Połówki bułek smaruję keczupem. Nakładam farsz i posypuję nasze zapiekanki żółtym serem. Wkładam do piekarnika, nagrzanego do 200˚C na około
Zdrowo i kolorowooderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka cytryna do podania kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka(...)zostawiamy do śmietany), solą oraz cukrem. Rybę osuszamy, kroimy na kawałki grubości palca. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Kawałki ryby obtaczamy w mace (wymieszanej z solą i pieprzem), białkach i bułce. Smażymy na chrupiąco i rumiano. Bułkę podgrzewamy chwilę w piekarniku, przekrawamy na pół. Jedna połowę smarujemy śmietaną i posypujemy skórką startą z cytryny. Układamy kawałki ryby. Na drugą połowę
Dzieje kuchennej Wiewiórypurée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, pietruszka, curry, papryka słodka, pietruszka suszona, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta gałki muszkatołowej 400g mrożonych brokułów i kalafiora(...)Klopsy: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajemy 3. łyżkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyciągamy. Rozgrzewamy olej na patelni
Kitchens Alphabetkładniki: 5 kromek czerstwej bułki pszennej 6 łyżek mleka 300 g mielonego mięsa z indyka 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oleju 2 kopiate łyżki cukru brązowego 150 ml octu balsamicznego Wykonanie Bułkę moczymy w mleku(...)następnie ją odciskamy. Do bułki dodajemy mięsa , starty ser, jajka,posiekaną pietruszkę, sól,gałkę. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy w dłoniach. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron . Wyjmujemy je z patelni i układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 pęczek białych szparagów 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 2 jajka ugotowane na twardo cukier sól koperek Wykonanie: Szparagi obieramy i gotujemy 10 min lub dłużej w zależności od grubości szparagów. Do wody wsypujemy sól i cukier. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Rumienimy (moja uwaga obserwować, aby nie przypalić). Jajka gotujemy na twardo(...)kroimy w drobną kosteczkę. Wyciągamy szparagi i posypujemy je jajkiem i polewamy bułką. Można podawać jako dodatek do obiadu
O kuchni z uczuciemSkładniki: 0,5 kg wątróbek drobiowych 2 całe jajka 2 czerstwe bułki 2 średnie cebule olej (do usmażenia cebulki) 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól pieprz,słodka papryka Wykonanie: Wątróbkę skręcić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i skręcić wraz z mięsem. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć
O kuchni z uczuciemSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko, sól(...)pieprz. Wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Najlepsze są podawane od razu po usmażeniu
O kuchni z uczuciemGrander to jedna z największych kanapek jakie można zamówić w restauracji KFC. Charakteryzuje go duża bułka, duży kawałek kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek sera Cheddar oraz dwa plasterki soczystego pomidora i sałata. Burgera na wzór Grandera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy Grander nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, jest równie smakowity i przede wszystkim mamy(...)kurczaka. Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Śmietanę łączymy z majonezem. Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżeczkę (lub więcej) sosu barbecue i wykładamy gotowego strips'a, a na niego plasterek sera cheddar, 2 plasterki pomidora oraz pokrojoną sałatę. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz
Słodka Stronajego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był to przepis z Hairy Bikers' Bakeation - brytyjskiego programu telewizyjnego
Grahamka, weka i kajzerkaspring onions 1 sztuka papryczki chili / 1 piece of chilli peppers 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory 1 łyżeczka rozmarynu / 1 teaspoon rosemary bułka tarta / bread crumbs sezam / sesame jajko / egg olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 10 Paprykę (nie usuwamy wszystkich(...)blenderze. Potem dodajemy je i przyprawy do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i formujemy kuleczki wielkości piłeczki golfowej. Na jednym talerzu rotrzepujemy jajko, a na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kulki maczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z sezamem. W głębokej patelni rozgrzewamy około 1 litra oleju słonecznikowego. Kulki wrzucamy do gorącego oleju (180 stopni
Projekty ze smakiemłyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania) 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła pieprz kolorowy do smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie) Przygotowanie: Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć(...)krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać. Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie kolendrę i dobrze wymieszać. Spróbować czy smak masy nam odpowiada, jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze
Ze smakiem i z pasjąigiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki serrano lub podobnej, np. parmeńskiej parę plasterków zimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz(...)powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty parmezan i kosteczki masła gotową masę nabieraj dłonią zwilżoną w zimnej wodzie (w ten sposób masa nie będzie kleić się do dłoni), rozpłaszczaj na dłoni
Szybko Szybkowarjabłkami przygotowałam strudel z jabłkami na podstawie tego przepisu. Moim zdaniem nadzienia może być odrobinę więcej, ale w takiej formie też smakowało. Składniki: 40 g bułki tartej lub zmiksowanego jasnego chleba 2 łyżki masła 1 spore jabłko (ok 200-250 g) 70 g cukru trzcinowego 40 g rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 4 płaty ciasta(...)filo (47 x 35 cm) masło Wykonanie: 2 łyżki masła rozpuścić na patelni wrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszy płat ciasta
Sto kolorów kuchni