obiadu. Polecam!składniki3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku2 łyżki masła klarowanego lub oleju2 jajka (dałam 3)5-8 łyżek bułki tartej5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych6-8 suszonych pomidorków ze słoika5 gałązek oregano lub pietruszki1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz80 g boczku wędzonegoprzygotowanie3 cukinie(...)pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji tartej bułki
Stare Garysię pyszne! Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka koperku1 jajo1/2 łyżeczki papryki w płatkach1 łyżka bułki tartej + do panierowaniasól, pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie(...)składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie się zrumienią. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego
Stare Garypaluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili.Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować!Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko(...)zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;)Paluszki:* filet z dorsza- 200 g* jajko- 1 szt.* kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane)* natka pietruszki- 3 dorodne gałązki* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili* kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili)* czosnek- 1 ząbek* ocet
Kraina Miodem Płynącapostaci frytek czy surówki. Na minus brak informowania o niedostępnych składnikach oraz brak serwetek. Burgery całkiem niezłe (chociaż mogliby popracować jeszcze nas mięsem), do wyboru również trzy rodzaje bułek.Stół i Wół, ul. Bramowa 2-6 Stół i Wół to popularny lokal na Starym Mieście. Nic dziwnego - w końcu mają świetną lokalizację, a i ich menu robi wrażenie(...)tylko ze względu na ceny). Pięknie wyglądające na fotografiach burgery skusiły mnie pewnego dnia i... trochę klapa. Bułka jakby sztuczna, smakowo przypominała te gotowe do burgerów. I chociaż mięso było naprawdę nieźle przygotowane, a odpowiedni stopień wysmażenia zachowany to bułka niestety zepsuła cały efekt. Mimo wszystko jednak nie mogę pominąć takiego miejsca, bo wiele osób je chwali. Ja wrócę
Pasja Smakupominąć i dodać 1/3 szklanki wody więcej)1 łyżka masła1/2 szklanki wrzącej wodyszczypta soliUszka z grzybami – farsz:50-70 g suszonych grzybów leśnych2 duże cebule1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka bułki tartejsól morska, świeżo mielony pieprz Farsz do uszek: Grzyby zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na noc (lub co najmniej godzinę). Następnie gotujemy ok. pół godziny w tej samej wodzie(...)Przekładamy całość do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż grzyby rozdrobnią się na mniejsze części (można też drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy do farszu tartą bułkę, majeranek, sól i sporą ilość świeżo mielonego lub młotkowanego pieprzu. Dokładnie mieszamy.Ciasto na uszka: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtko i lekko mieszamy je z mąką. W czajniku gotujemy wrzątek
Poezja smakuprostu pieczony,zapiekany baklazan to hit rodem z Sardynii.Ten srodziemnomorski przysmak mozna przygotowac na wiele sposobow.Dzisiejsza propozycja to pieczona oberzyna pod pierzynka z pomidorow,ziol,cebuli, parmezanu i bulki tartej,czyli wersja idealna dla wegetarian.Oto kilka prostych i popularnych skladnikow,a danie nie tylko cieszy oczy,ale i nasze podniebienia.Calosc naprawde pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Tak zapieczony baklazan moze(...)dwie osoby: 2 baklazany 500 g dojrzalych pomidorow 1 cebula 2 lyzki kaparow (ze sloiczka) 50 g czarnych oliwek 4-5 lyzek swiezo startego parmezanu 4 lyzki bulki tartej 1 lodyzka rozmarynu kilka lodyzek tymianku (oregano) 4 lyzeki oliwy,sol ,pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyc,obrac ze skory. Pokroic w cwiartki,usunac pestki,nastepnie pokroic w drobna kostke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!np.przy knedlach.nastepnie splaszczyc.Teraz brzegi placuszka zawijac do srodka.Robimy to wielokrotnie na dlugosci calego zewnetrzego brzegu placka,az powstanie sliczna kulka.Ukladamy ja na blaszce zwinieciem pod spod.Czynnosc powtarzamy 9-krotnie.Przykryc bulki sciereczka i pozostawic do napuszenia kolejne 30 minut. W miedzyczasie piekarnik rozgrzac do 230°C.Przed wlozeniem do piekarnika bulki posmarowac zoltkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac makiem.W 230°C bulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puree ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!Składniki:500 g fileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać(...)Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Wszystko dokładnie wymieszać,dodać jajko i bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest już miękka dodać umytą, oczyszczoną z błonek i osuszoną wątróbkę. Smażyć całość kilka minut aby tylko z wierzchu wątróbka się ścięła a w środku powinna być różowa.4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Wywar zostawić.5. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) przepuścić
UgotujmyTo.plszparagi chrupiące. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę a smakują wyśmienicie! To super pomysł na ciepłą przekąskę.Przepis na szparagi chrupiące – składniki:pęczek szparagów2 łyżki mąki6 łyżek parmezanu1/2 szklanki bułki tartej1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprzoliwa1. Szparagi umyć i odłamać stwardniałą część dolną część. Przygotować trzy talerze. Na pierwszy wsypać mąkę. Na drugim roztrzepać jajko. Na trzecim wymieszać parmezan, bułkę tartą(...)zioła prowansalskie, sól i pieprz. 2. Każdy szparag obtoczyć najpierw w mące, później w jajku a następnie w bułce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 20 minut aż zrobią się chrupiące. Podawać gorące -i opcjonalnie- z jogurtem greckim. Smacznego Źródło:http://skoraczek.blogspot.co.uk/2013/05/chrupiace-szparagi-crispy-asparagus.htmlhttp://codziszjemnasniadanie.pl/post/44772935983Post Przepis na szparagi chrupiące pojawił się
UgotujmyTo.plwygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Jest kilka etapów, ale każdy z nich zajmuje dosłownie kilka minut i tylko ich wyrastanie wymaga czasu… Jeśli chodzi o bułki, to na razie mój nr 1 :)!Bułeczki śniadaniowe na zakwasieSkładniki:75 g żytniego zakwasu 100% (dokarmionego)515 ml wody350 g mąki pszennej chlebowej200 g mąki pszennej150 g mąki orkiszowej2(...)złożyć ponownie. Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką. 8. Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne) – na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Źródło
UgotujmyTo.plugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę z grzybami. Zmiksować większość blenderem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminu rzymskiego. Wymieszać dobrze i dodawać po trochu bułki tartej, na tyle, żeby można ulepić kotlety. Dodatkowo obtoczyć kotlety w bułce i smażyć na złoty kolor. Smacznego Inspiracja: http://magicznykociolek.blox.pl/2012/10/herczniaki-z-grzybami.htmlPost Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami pojawił się poraz
UgotujmyTo.plszczęśliwa i najedzona do syta (następnego dnia faszeruję ich nadprogramową ilością wszelakich surówek i jesteśmy kwita ze zdrowowym odżywianiem:D). Bardzo polecam!SKŁADNIKI:4 cebule2 jajka1/3 szklanki mleka1 szklanka bułki tartej1 łyżeczka soli1 szklanka mąki pszennej1 łyzeczka ostrej papryki w proszkuolej do smażenia (ja użyłam rzepakowy)SKŁADNIKI NA JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY:4 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku3/4(...)łusek, pokrój w grubsze plastry (6-7 mm) i rozłoż je na krążki.W jednej miseczce roztrzep jajka z mlekiem.W drugiej - wymieszaj mąkę z ostrą papryką.W trzeciej - wymieszaj bułkę tartą z solą.Pojedyncze krążki panieruj najpierw w mące z solą, następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu obtocz je dokałdanie w bułce tartej z papryką.Krążki smaż
Słodko-Słony Świat Ilonyszkoły. Te ze sklepiku szkolnego są dla mnie za bardzo sztuczne, a budyń koło budyniu nigdy nawet nie leżał. Tu mam pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję(...)bułeczki, turlając je w dłoni. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto bardzo rośnie (mi się mieści na blasze od razu 9 bułek).Gdy bułeczki się trochę napuszą (około 15 minut) zrób w nich na środku wgniecenie dnem szklanki. Na mały spodeczek wylej odrobinę oleju i maczaj dno szklanki przed każdym
Słodko-Słony Świat Ilonyzgłaszam do akcji Mopsa w kuchni Kuchnia skandynawska 2014 SKŁADNIKI NA KLOPSIKI (na 4 porcje):500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego1 duża cebula50 g boczku (wędzonego)1 jajko1 bułka kajzerka0,5 szklanki mleka 2 łyżki masła2 łyżki oleju (np. rzepakowego)1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki mielonej kolendry (ja utarłam suszone ziarenka w moździerzu)2 szczypty pieprzu cayenne0(...)uznania)SKŁADNIKI NA SOS:400 ml ciemnego bulionu wołowego (gorącego)2 łyżeczki gęstego sosu sojowego (opcjonalnie)1/4-1,3 szklanki gęstej śmietany kremówki 36%2 łyżki masła2 łyżki mąkiWYKONANIE:KLOPSIKI:Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki i zalej mlekiem (możesz ją rozerwać na pół).Boczek pokrój w pastry i posiekaj drobniutko, tak drobno jak się da, by się nie rozpadał
Słodko-Słony Świat Ilony