bułki - 33426 przepisów (strona:508/2229)

Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 144

tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy(...)drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące.W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i  listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nuggets'y z sosem musztardowo - miodowym 383

przepisu. Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :)Składniki nuggets'ów:piersi z kurczaka,ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.),jajko,mąka, bułka tarta,otręby - dodałam żytnie,olej.Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu. Oprószyć mąką, zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej(...)wymieszanej z otrębami (1 część bułki, jedna część otrębów).Ja swoje nuggets'y smażyłam na rozgrzanym tłuszczu, ale można je upiec na blasze skropionej lekko tłuszczem, a wtedy staną się mniej kaloryczne.Nuggets'y podawać z ulubionym sosem. Ja dzisiaj przygotowałam do nich sos musztardowo - miodowy.Składniki sosu:2 łyżki musztardy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 504

żółtkopół szklanki cukru pudruMąkę przesiekać z margaryną i cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.Masa makowa:3 szklanki maku1,5 szklanki cukru pudru2 żółtka3 białka (1 białko z ciasta kruchego)2 łyżki bułki(...)tartejaromat migdałowydowolne bakalieMak sparzyć i zmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Masa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 185

wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki(...)ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę wystudzić.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Wszystko razem połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać.Dynię umyć dokładnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 200

daje pyszne kanapki, przy tej się chowa... :-) Tak pyszna i ten kurczak soczysty, zamarynowany w jogurcie greckim z przyprawami... Mmmm po prostu niebo w gębie :-)Składniki:2 bułki (ja użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami)1 pierś z kurczaka2 łyżki jogurtu greckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy(...)łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Złociste kotlety rybne z koperkiem 241

Składniki: Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może być np.mintaj i inne białe ryby) 1 jajko 1 mała cebulka 3 + 1 płaskie łyżki bułki tartej sól i pieprz vegeta 1 łyżeczka posiekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy tym ości.  Wrzucamy do tego jajko, 3 łyżki bułki(...)bardzo drobno lub startą na tarce cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą i na samym końcu dodajemy koperek.  Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy na patelni na oleju aż kotlety się zarumienią. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Jagodzianki 101

miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 500 g jagód 2 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką. Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Z podanych składników zagnieść kruszonkę(...)Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią

Food Square
Klopsy w skórkach 147

smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany.    Składniki: -6 ćwiartek z kurczaka -0,5 kg łopatki -3 jajka -3 czerstwe bułki -przyprawa do mięs lub barbecue -pieprz -sól lub warzywko -3 marchewki -jedna cebula -3 ząbki czosnku -olej    Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy(...)kilka całych  kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy przez maszynkę.    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy

Maminek kulinarny
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 321

masło klarowane do smażenia    Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka -1,5 szklanki mąki -2 jajka -2 łyż ki oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo bułka tarta do panierowania    Pieczarki i cebulę drobno kroimy.    Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy do zrumienienia mielone mięso, przyprawione wcześniej solą, pieprzem i przyprawą do mięs(...)Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz.    Zwijamy w rulony.    Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy trochę mleka. Przygotowujemy tłuszcz i bułkę tartą.    Na patelni tłuszcz rozgrzewamy a nasze naleśniki moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej.    Układamy na patelni i podsmażamy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki gotowe

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 182

ugotowanych ziemniaków -ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) -2-2,5 szklanki maki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -cukier, sól, olej -1/3 kostki masła -bułka  tarta ( 4-5 łyżek )    Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce,  lub tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę.    Śliwki nacinamy i usuwamy pestki(...)wielkości śliwek ( 20-25 porcji ).    Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru i formujemy kulki.    Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy masło z bułką tartą.     Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut pod przykryciem.   Wyjmujemy, polewamy masłem

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z masłem czosnkowym 165

Składniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej do smażenia    Filety kroimy wzdłuż na połówki.    Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy.    Przyprawiamy solą i pieprzem.    Do masła wyciskamy(...)pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego.    Zwijamy roladki.    Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko. Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu. Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z olejem.    Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając.     Tak przygotowane roladki

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 231

cebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej     Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta    Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy.    Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy. Grzyby suszone(...)roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka,  mieszamy  i przygotowujemy ciasto do panierowania    Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej,  moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Podsmażamy na rumiano z obu stron.     Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym

Maminek kulinarny
Kotlety z soczewicy 108

Składniki: -soczewica (1 szklanka) -cebula -szczypiorek -jajko -otręby pszenne -bułka tarta -oliwa -sól -pieprz Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor i dodajemy do soczewicy. Dodajemy też szczypiorek, jajko, otręby, sól, pieprz i wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy bułkę tartą. Następnie z masy formujemy(...)kotlety i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z otrębami pszennymi. Kotlety smażymy na oliwie lub oleju z obu stron. Usmażone kotlety wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 308

potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu.  Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej(...)szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 255

masła 200 g szynki gotowanej 200 g salami 100 g żółtego sera 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano bułka tarta sól gałka muszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.  Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić .  Do pojemnego  naczynia(...)jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła. Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki.  Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy

zielonacukinka