bułki - 33426 przepisów (strona:495/2229)

Kotleciki jajeczne,smaczne i chrupiace. 173900

surówki z marchewki. Oto moja wersja. Polecam :) Składniki ( na 10 sztuk kotlecików średniej wielkości - jajka ugotowane na twardo 9 szt. - jajka surowe 2 szt. - zielona cebulka pół pęczka - bułka tarta - domowa wegeta,czosnek granulowany Wykonanie Jajka na twardo starłam na tarce o grubuch oczkach, do jajek wbiłam dwa surowe jajka, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, wegetę,czosnek i około 4 łyżek(...)bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Nastepnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smazyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kalafior polany zrumienioną na maśle bułką tartą. 174

Kalafior polany zrumienioną na maśle bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu. Bardzo smaczny, pożywny i prosty w wykonaniu. Ja najczęściej podaję go z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.Do popicia takiego obiadu świetnie smakuje maślanka, lub kwaśne mleko. Składniki - kalafior - masło ok.pół kostki - bułka tarta - sól Wykonaie Kalafiora oczyszczam i gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam,dziele na większe(...)różyczki.W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Różyczki wykładam na talerz i polewam zrumienioną bułeczką. Podaję na ciepło. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety rybne z morszczuka. Smaczne nie tylko na piątkowy obiad. 313

propozycja na piątkowy obiad ale nie tylko. Smakują bardzo dzieciom, moja już prawia dorosła córka, stwierdziła " pyszne takie pamiętam z przedszkola " :) Polecam :) Składniki - filety z morszczuka 60 dkg. - jajko - bułka tarta - zielona cebulka, lub szczypiorek, natka pietruszki - domowa wegeta, papryka słodka mielona - kilka kropel soku z cytryny - czosnek 1 ząbek Wykonanie. Rozmrożone i osuszone filety kroje na mniejsze kawałki, mielę(...)maszynce do mielenia mięsa. Dodaje do zmielonej ryby surowe jajko, drobno pokrojoną zielona cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kilka kropel soku z cytryny i ok.3-4 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko bardzo dokładnie do połączenia składników. Masę uklepuję łyżką i wkładam na ok.15 minut do lodówki. Po tym czasie lepię okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą. 154

Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu danie a jakże smaczne :) Fasolka szparagowa polana przesmżoną bułka tartą na maśle to pyszny dodatek do obiadu. U mnie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym, ale do mięs np.mielonego czy kotleta tez nie pogardzę :) Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa - masło - bułka tarta - sól - czosnek mielony Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam(...)Gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Fasolkę wykładam na talerz i polewam zrumieniona bułeczką. Podaję na ciepło. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne. 276

cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka - 14 dkg maki - 10 dkg cukru - 10 dkg masła Dodatkowo - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania Wykonanie Do przesianej mąki dodaję cukier, proszek do pieczenia i zimne masło, siekam nożem, wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę(...)ok.30 minut.  W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną

Kuchnia z widokiem na ogród
Śniadaniowa sałatka z ogóka i orzechów laskowych na ciepłej bułce podana. 173

piekarnie, bez chemi i innych ulepszaczy. Kto z Was nie lubił ciepłego pieczywa, chrupiących bułeczek. Nie trzeba było nic do nich, takie smaczne były. Sam sobie dziś zrobiłem takie bułki, przepis tutaj . Skusiłem się jednak na dodatek do bułki i zrobiłem sałatkę: -ogórek zielony -kukurydza -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -ser żółty -pieprz ziołowy -papryka konserwowa -liść sałaty -pomidorek(...)koktajlowy -majonez Ogórek, ser i paprykę bez skórki kroimy w małe kostki, dodajemy orzechy, i kukurydzę, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę majonezu. Mieszamy. Na bułce układamy sałatę, na niej naszą sałatkę i układamy pomidorek. Śniadanie w 3 minuty

BaRepas
Roladki drobiowe 2717

Składniki : filet z kurczaka jajko bułka tarta papryka, cebula, ogórek kiszony sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Umyte mięso pokroić wzdłuż na płaty które należy lekko rozbić Paprykę, cebulę pokroić w piórka, cebulę można przesmażyć, by straciła surowiznę Ogórek kroimy w cienkie paski Płat mięsa rozkładamy na desce, lekko solimy, posypujemy pieprzem i układamy przesmażoną cebulę, paprykę i ogórek, ewentualnie(...)małą kosteczkę sera. Ja dałam odrobinę masła Zwijamy płat, obtaczamy w tartej bułce, roztrzepanym jajku, ponownie w bułce ( można pomóc sobie spinając roladki wykałaczką ) Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, jeśli dewolaje są dość grube, po usmażeniu podlewamy wodą, przykrywamy i gotujemy chwilę Można dodać do tego resztę cebuli i paprykę, pogotować chwilę razem

Proste Potrawy
Kulki ziemniaczane 381

sosem czosnkowym. Zapraszam do smażenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g ziemniaków 1 łyżka masła 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, oregano Dodatkowo: jajko do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ustawiamy z powrotem(...)ostygnięcia. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, pieprz, oregano i w razie potrzeby sól. Zagniatamy na jednolitą masę.  3. W jednym talerzu lekko rozbełtujemy jajko, w drugim wysypujemy bułkę tartą. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy w jajku a następnie w bułce.  4. W garnku rozgrzewamy tyle oleju, żeby całkowicie zakrył nasze

My Culinary Art
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem. 182

pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety rozbijamy(...)zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu, tak by zrobiła się z tego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem i znów w bułce. Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle. Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut

BaRepas
Pieczeń rzymska z królika 371

możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka Forma jak do pieczenia pasztetu (długa) Wykonanie: Marchewki gotujemy. Bułkę moczymy w mleku(...)natomiast por kroimy w półkrążki. Mięso królika mielimy razem z ugotowaną marchewką i odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy por i drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Mięso wyrabiamy jak na mielone. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i całość mieszamy do połączenia się składników. Jajka gotujemy na półtwardo. Formę w której będziemy piekli mięso wykładamy papierem

IMPRESJA SMAKU
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 132

mięsny obiad. Tym razem (nie)klasyczne kotlety schabowe. Dlaczego taka nazwa? Ponieważ zbytnio nie różnią się od standardowych kotletów za wyjątkiem tego, że z jednej strony nie są obsypane bułką tartą tylko grzankami. Dzięki grzankom są jeszcze bardziej chrupiące. A po drugie kolejny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :) Składniki:          4 kotlety schabowe(...)jajka          sól          pieprz          3 łyżki bułki tartej          1 łyżka masła Przygotowanie:       Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kotlety cienko rozbić, posolić

Amatorka kuchenna
Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 241

drobno, łączymy z jogurtem i majonezem. Pieprzymy do smaku. Ser smażony: -270 gram sera morskiego, koszt 18,98zł/kg; 5,12zł (około 90 gram na porcję) -jajko, koszt 0,32zł -bułka tarta; tak jak w poprzednim poście bez ceny ze względu na minimalny koszt zużycia -olej rzepakowy kilka łyżek 0,16zł Jajko roztrzepujemy, ser pokrojony w równe kostki obtaczamy w bułce(...)zanurzamy w jajku i znów w bułce tartej. Jeżeli lubicie dużą ilość panierki możecie czynność powtórzyć. Ważne, by dokładnie obtoczyć i zamknąć ser w panierce, by nam nie wyciekał przy smażeniu. Smażymy z każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około

BaRepas
Zapiekane kotlety z indyka. 198

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć w mące

O kuchni z uczuciem
Domowe hamburgery 100

okrągłych kotletów. Rozgrzać mocno patelnię grillową, spłaszczyć kotlety i grillować  do zrumienienia po około 4-5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni opiec wnętrza przekrojonych bułek. Na dolną część bułki wyłożyć łyżkę chutneya,  liść sałaty, kotlet  posmarowany keczupem, cebulę, plasterki ogórka i papryczki. Przykryć wierzchem bułki posmarowanej odrobiną majonezu. Udekorować listkami sałaty i pietruszki. Podawać

Gosia gotuje
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 182

dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo(...)Sposób przygotowania:, Wątróbkę, umyć, oczyścić i drobniutko pokroić. Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną  i odciśniętą bułką  oraz podsmażoną na maśle cebulką. Dodać do wątróbki. Wbić jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. 2 prostokątne foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do jednej na dno wyłożyć około 3 cm masy na pasztet i ułożyć jajka

Gosia gotuje