bułki - 33426 przepisów (strona:492/2229)

Zapiekany camembert 329

dodatkiem będzie sos żurawinowy. Najlepiej podawać z frytkami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 sery typu camembert (np. Turek 120 g) 1 jajko bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia WYKONANIE Jajko roztrzepać w misce lub głębokim talerzu. Do kolejnego wsypać bułkę tartą. Sery obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce (jeżeli

Passions hobbies life
Kluski leniwe 156

głównym! Kluski Leniwe Gotowe kluseczki z dodatkami! Zapraszam! Składniki : 300 g sera białego 1 jajko  50 g mąki  2 szczypty soli 2 łyżki masła  1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Do miski dajemy ser, jajko, mąkę oraz sól. Następnie całość dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejnym etapem jest urywanie kawałków ciasta i robienie rulonika między dwoma rękami(...)posypać mąką wtedy nie klei się ciasto).  Następnie odcinamy kluseczki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek

Sprawdzone przepisy kulinarne
Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. 184

Pomidory gotowane po prowansalsku – przepis. Porcja dla 6 osób. Przygotowanie 10 minut, gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, pęczek pietruszki, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek, sól. Przepis: Obrać czosnek, zmiażdżyć go albo drobno pokroić razem z pietruszką. Wymieszać z bułką tartą. Umyć pomidory, przeciąć na pół. Włożyć do garnka, albo(...)patelni, posolić i posypać mieszaniną czosnku, pietruszki i bułki tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. is a post from: moda na bio The post Dlaczego gotowane pomidory też

MODA NA BIO
zapiekana bułka z jajkiem 193

Witajcie! Dzisiaj przychodzę do was z przepysznym sposobem na pyszne wykorzystanie bułki i jajka.  Składniki: - 4 bułki kajzerki - 4 jajka - 4 plasterki szynki lub boczku - opcjonalnie trochę startego sera - pieprz sól do smaku Wykonanie: Odkrawamy górna część bułki (jak najmniej), wydrążamy środek. Na dno kładziemy pokrojoną w kostkę szynkę zasypujemy żółtym serem, wbijamy jajko solimy pieprzymy i zapiekamy 15min

Tanio szybko zdrowo
Wytrawna tarta z porami 102

średnie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki 3 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina 1 kostka miękkiego tofu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka zmiksowana w blenderze) 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 szkl. pokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl(...)podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodaj wino i gotuj około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj tofu, sok z cytryny, bułkę tartą, grzyby, przyprawy, suszone pomidory, mleko i oliwki. Na koniec dorzuć pory i delikatnie wymieszaj.  Przenieś farsz na podpieczony spód i rozłóż go równomiernie. Ponownie wstaw do piekarnika

Roślinna - blog wegański
Kotlety mielone z serem korycińskim 228

sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ..pycha...ciągnący się w środku kotleta ser..ja akurat taki lubię... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu  2 jaja  sól, pieprz  wegeta  Ser koryciński Czesławy Zarzeckiej Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę(...)czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera, uformować kotlet .Smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Chałka 192

folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi objętość.. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki, podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach. Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną(...)przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby. Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Ostudzić na metalowej kratce przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem. Sposób zlepiania chałki na okrągło wg tego

Ala piecze i gotuje
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 213

Robię je dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia   Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie(...)ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć

Moja Delicja
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 250

pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł -bułka tarta; używam swojej zrobionej z pieczywa -olej rzepakowy do smażenia ok. 0,35zł Koszt łączny dla 4 porcji wyniesie 10,23zł. Nalatałem się dziś po marketach i bazarze, by zmieścić(...)okazuje się, że mięsny za rogiem ma o wiele lepsze ceny niż owołane Tesco. Mortadelę kroimy na cm paski. Jajko bełtamy z pieprzem i mlekiem. Mortadelę obtaczamy w bułce, następnie w jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju

BaRepas
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 205

folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.   Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.   Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech(...)rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.   Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby. Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem" Razem ze mną wypiekali: Paweł

Mia Cucina Sofieta
Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) 270

cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki  2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4   szklanki mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę(...)kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą.  Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.  Roladki możemy spiąć go wykałaczką, ale nie jest to koniecznie. Na patelni rozgrzewamy około 1 centymetrową

Mania Gotowania
Pierogi z kapustą i grzybami 138

szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta(...)godziny odcisnąć obgotować do miękkości.  Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu w osolonej gotującej się wodzie, aż do wypłynięcia. Podawać na ciepło z masełkiem i bułką tartą.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Najlepszy pasztet wielkanocny 1402

selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa) 1 szt. czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę(...)wyciągamy z garnka, wszystko razem studzimy (ja zostawiłam na całą noc pod przykryciem) i dopiero wtedy wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W płynie, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle 253

taki zakupowy mus. Znalazłam przepis w którym użyłam i papryczek i płynnego dymu. W efekcie otrzymamy smaczne, poszarpane kurze mięso, które możemy  zawinąć w  tortille , podać w bułce,   lub po prostu potraktować  jak zwykłe mięso w daniu głównym i podać np z kaszą bulgur. Dla mnie mięso wyszło trochę za mało ostre - następnym razem(...)cukru sok z 1/2 limonki ok 1/4 szklanki świeżej kolendry  1/8 - 1/4  łyżeczki płynnego aromatu dymu (opconalnie) do podania: domowe  tortille ( np  takie  ) lub bułki (np  takie  ) ostra papryczka np jalapeno świeża kolendra czerwona cebula w cienkich plasterkach zielona sałata, czerwona cykoria Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić

Stare Gary
Sajgonko – krokieciki 136

łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę obieramy, kroimy w kosteczki. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cebulkę z kiełbasą. Dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy pół szklanki wody, przeciśnięty czosnek(...)lewy bok, prawy bok, tył i na koniec przód. Po złożeniu wszystkich krokiecików możemy przystąpić do panierowania. W jednym głębokim talerzu ubijamy jajko trzepaczką, a do drugiego wsypujemy bułkę tartą i panierujemy pierw w jajku, następnie w bułce i pieczemy na gorącym oleju lub tłuszczu, na złoty kolor.   Tak sobie pomyślałam, że można też upiec krokieciki bez panierki

Smakowy Raj