bułki - 33426 przepisów (strona:483/2229)

Zielone szparagi z wody ze zasmażką z masła i tartej bułki 277

miałabym sałatę lodową, masłową, brokuła i kalafiora.  Mój zestaw obiadowy: łosoś na parze z ziołami prowansalskimi, ziemniaki z koperkiem i zielone szparagi polane masłem z tartą bułką. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 opakowanie zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej szczypta soli, pieprz WYKONANIE Szparagi umyć i odciąć doły (około(...)wysokim garnku zagotować wodę, włożyć szparagi na stojąco, tak żeby wystawały tylko czubki, dodać łyżeczkę cukru i gotować pod przykryciem 10 minut. W garnuszku rozpuścić masło, dodać tartą bułkę i smażyć do momentu aż będzie ładnie brązowe. Dodać szczyptę soli i nieco pieprzu. Szparagi wyciągnąć z wody, przełożyć na talerz i polać masłem

Passions hobbies life
Ryba w cytrynowej panierce z pieczarkami i serem 164

dodatkowi pieczarek i sera nabrała całkiem innego smaku. SKŁADNIKI (na 3-4 porcje) ok 50 dag filetów rybnych (u mnie tilapia) sól pieprz cytrynowy Rafex Panierka: mąka jajko bułka tarta (ok 3/4 szkl) 1 łyżka drobniutko startej skórki z cytryny Dodatkowo: 12-15 pieczarek kilka plastrów sera żółtego 1. Filety rybne umyć, osolić i oprószyć pieprzem cytrynowym. 2. Do głębokiego(...)talerza wsypać mąkę, w drugim rozkłócić jajko, a w trzecim wymieszać bułkę tartą ze skórką z cytryny. Każdy kawałek ryby obtaczać kolejno w  mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej ze skórką cytrynową. 3. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć/udusić. Posolić do smaku. 4. Ryby usmażyć na rumiano z obu stron

Kto ugości moich gości?
żółtka graved smażone 87

usmażyć. Jest to pomysł na wykorzystanie żółtek, które zostały nam po przygotowaniu na przykład pavlovej . 6 żółtek jaj, 300 ml soli gruboziarnistej, 300 ml cukru, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, masło Cukier i sól wymieszać. 2/3 mieszanki wsypać do miski. W mieszance zrobić zagłębienia na żółtka. Żółtka delikatnie włożyć w zagłębienia, przykryć resztą soli z cukrem. Odstawić w temperaturze(...)pokojowej na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć je delikatnie i opłukać. Delikatnie obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej, smażyć krótko na maśle. Bułka powinna się zrumienić. Podałam ze smażonymi zielonymi szparagami. zastawa

królestwo garów
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 179

rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  - szczypta ostrej papryki  - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii  Do burgerów  - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado  Przygotowanie:  Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut(...)każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Fasolowe kotleciki 160

pyszna. Dziś u mnie na obiad złociste kotleciki z białej fasoli. Składniki: 1 kg białej fasoli 3 marchewki 3 jaja 3 cebule 1 łyżka margaryny sól czosnkowa pieprz majeranek bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, gotować na wolnym ogniu i w połowie gotowania włożyć marchewki  - następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić(...)margarynie, dodać do ugotowanej, ostudzonej fasoli i zmielić razem z marchewką. Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety wieprzowe z kapustą 116

Kotlety z wieprzowiny i kapusty- czyli mielone trochę inaczej... Składniki: 30 dag tłustej wieprzowiny 1 główka kapusty 1 cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kapustę poszatkować, obgotować w posolonej wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso, kapustę i zrumienioną na tłuszczu cebulę zmielić, dodać żółtka, połowę tartej bułki, sól, pieprz i ubite na sztywno białka(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na oleju na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Kebapczeta bułgarskie 152

tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej 2 jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja(...)międzyczasie wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć mięso do lodówki na pół godziny. Następnie formować jednakowej wielkości Kebapczeta ( 10 cm kiełbaski). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju, często obracając aby nie wyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne kiełbaski

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z mięsem 120

łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić(...)bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać. Wykonanie pierogów: Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką

Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki rybne z karpia w pikantnym sosie 77

tato jest zapalonym wędkarzem, przez co ja na brak ryb nie narzekam. Dziś u mnie na obiad pyszne, delikatne klopsiki rybne. Składniki: 40 dag mięsa z karpia, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, 1 białko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść laurowy. Składniki na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki(...)ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce dwa razy z czerstwą bułką. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka i kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym

Tradycyjna Kuchnia
Placki z kapusty włoskiej 117

Placki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie, następnie(...)odcisnąć.  Bułkę namoczyć w mleku i również dobrze wycisnąć. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle.  Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę.  Masę dokładnie wymieszać.  Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.  Podawać z ostrym dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowy domowy pasztet z groszku i szynki 102

efektowny :) Tak przyrządzony pasztet skusi nawet największego niejadka ! :) Składniki: 30 dag szynki drobiowej 60 dag zielonego groszku (może być mrożony) ¼ kostki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 bułka 4 jajka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Bułkę namoczyć w odrobinie mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z szynka.  Stopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę- zasmażyć(...)dusić przez 15 minut, następnie zmiksować.  Dodać 2 żółtka, wystudzoną zasmażkę i pianę ubitą z 2 białek.  Pozostałe 2 żółtka i pianę ubitą z 2 białek, namoczoną bułkę dodać do masy z szynki i lekko wymieszać.  Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę groszkową, następnie masę szynkową. Górę nakryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Wiśniowy torcik z bułek 105

sezonu, można śmiało zastosować inne owoce. Składniki: ½ kg wiśni bez pestek 4 suche bułeczki 3 jajka 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki namoczyć w mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka i wsypać cynamon. Następnie wymieszać z odciśniętą bułką(...)utrzeć wszystkie składniki na jednolitą masę i wsypać wiśnie. Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać masę do formy. Upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut, a po upieczeniu posypać cukrem-pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Knedle z truskawkami na Dzień Dziecka 171

Knedle na słodko :) z tegorocznymi truskawkami! Idealne na Dzień Dziecka :) Składniki: 20 dag mąki pszennej, ½ kg truskawek, 10 dag bułki tartej, ½ szklanki mleka, 1 łyżka masła, 3 żółtka, sól do smaku, cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Truskawki obrać, przepłukać, pokroić i wymieszać z bułką tartą. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką, bułką tartą, wlać mleko, posolić i zagęścić ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Domowe i zdrowe kotlety na hamburgery 169

tych proporcji wyszło mi 5 grubaśnych kotletów, oczywiście to od nas zależy jakiej wielkości zrobimy kotlety, ja zjadłam jednego z bułką otrębową obficie posmarowaną domowym majonezem light , sałatą i plastrem pomidora  ;)  Idealnie będzie też smakować z jakąś bułką pełnoziarnistą, to już zależy od naszej inwencji ;) Składniki (5 dużych kotletów): 500g mięsa mielonego(...)kotlety (co mnie zdziwiło w środku kotletów zebrało się trochę soku/wody i pod naciskiem prysnęła na boki piekarnika;p tak więc uważajcie!;)) podajemy z pełnoziarnistą/otrębową bułką i ulubionymi warzywkami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułeczki pszenno - orkiszowe 131

Podejrzewam, że przy okazji jakiś domowych burgerów.   Te przygotowałam specjalnie z myślą o wycieczce syna.  Nie przepada on za ciemnym pieczywem, więc po pozorem "białych" bułek przemyciłam trochę zdrowszego pieczywa.  Przepis na bułeczki pochodzi od niezawodnej Patrycji vel Trufli .      Składniki  ( u mnie 10 malutkich bułek): 265 g mąki orkiszowej jasnej(...)około 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.  Bułeczki posmarować z wierzchu olejem (lub opcjonalnie mlekiem) i piec przez 13 - 17 minut (długość zależy od wielkości bułek).   Wystudzić na kratce

Sto kolorów kuchni