bułki - 33426 przepisów (strona:482/2229)

Pasztet z królika według Danusi 137

tajny przepis babci Danusi: Przednia część królika (około 1 kg) Wątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu(...)szklanki wody. Następnie dodać pokrojoną wątrobę i gotować tylko tyle, żeby straciła swój krwisty kolor. Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem".  Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz

Marder&Marder Manufacture
Gotowanie na kolanie - rings onion, czyli krążki cebulowe 84

smak ciekawy. Nawet Madzia, która raczej trzyma się z daleka od cebuli wykrzyknęła: "Łaaał, napisz na blogu, że powiedziałam, że to jest zajebiste!" :) 1 cebula (albo dwie) mąka bułka tarta Mąkę z bułką tartą mieszamy w proporcji 1:1, cebulę obieramy i kroimy na dość grube plastry, takie mniej więcej z pół centymetra. I obtaczamy w mące i bułce. Niezbyt

Marder&Marder Manufacture
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 129

które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki:  pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko do namoczenia bułki 2 cebule sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) mąka (do obtoczenia)  pół kg pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany 3 szklanki bulionu(...)dodatkowo młode ziemniaki koperek do posypania     Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące

ChilliJemy
Kotlet drobiowy zapiekany. 225

starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi  lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek, filet kroimy na skos, delikatnie(...)rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.  nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą,  kotlet maczamy w mące, jajku,    bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser, wkładamy

Kuchnia Beaty
Bułki grahamki 151

Dzisiaj mój kolejny udział w "Wypiekaniu na śniadanie" . Po raz kolejny Paweł i Magda zaproponowali przepis. Tym razem bułki grahamki. Bułki może nie wyglądają zbyt ładnie ale zapewniam Was, że smakują wybornie. Składniki: 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Młyn Kopytowa 320 g mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa 315 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży instant* 2 łyżeczki(...)gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki.  Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec

Ala piecze i gotuje
Kalafior w jajku i bułce tartej 218

Pomysł na ten kalafior podsunęła mi koleżanka, która również bardzo lubi krzątać się w kuchni. Ja zwykle robiłam kalafiora z bułką tartą zarumienioną na maśle, tym razem zdecydowałam się na inny wariant. Oskar zjadł po prostu ugotowane różyczki kalafiora ;) Potrzebujemy: kalafior pocięty na różyczki 2 jajka bułka tarta 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu , u nas od Przyprawy Premium(...)gotujemy kalafior. Różyczki kalafiora po ugotowaniu odsączamy z wody i studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem i dosypujemy przyprawę warzywną i mieszamy. Każdą różyczkę kalafiora maczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obydwu stron. Skomentuj

MamaOskarka
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 240

pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia(...)wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut

Salonik smaków
Spaghetti z brokułami i orzechami 164

brokułami postanowiłam w końcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak następnym razem na pewno spróbuję także ostrzejszej wersji :) Mocno zrumienione orzechy z bułką tartą dają świetny kontrast smakowy brokułom i makaronowi :) Moja mała sugestia - polecam danie wykończyć odrobiną tartego sera :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). 2 solidne porcje Składniki: 1/4 opakowania makaronu spaghetti(...)pół brokuła 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku 1 duża cebula chilli (opcjonalnie) ser żółty (opcjonalnie) sól, pieprz  Brokuła gotujemy chwilkę w lekko osolonej wodzie tak aby tylko lekko się podgotował ale nadal był "chrupki". Następnie gotujemy makaron (oczywiście al dente). Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i wrzucamy posiekaną

My simple kitchen
Kajzerki 93

przegraną jest rezygnacja. Wszystko inne jest krokiem naprzód". Poniżej prezentuję Wam szybki i prosty przepis na domowe kajzerki. Najpyszniejsze są zaraz po upieczeniu :). To moje drugie podejście do domowych bułek i uważam je za bardzo udane. A unoszący się podczas ich pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek(...)godzinę. Z ciasta uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 30 minut. Bułki na wierzchu ponacinać w gwiazdę i piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut aż będą złociste

My simple kitchen
Bułki grahamki 169

robota bo mąka niby razowa ale jakaś taka miałka mi się wydawała, no ale skoro producent deklaruje że jest to mąka pszenna graham T 1850 to ja mu wierzę. Bułki wyszły przepyszne ale przez tą miałką mąkę takie jakby nie grahamkowe hi hi. Następne upiekę z mąki którą zawsze kupuje od pana na ryneczku i wiem że jest pełnoziarnista. Jedno(...)jest pewne, czy z takiej mąki jak moja czy z mąki grubomielonej bułki z tej receptury są pulchne, szybko się je robi i zachowały by świeżość na dłużej ale zniknęły. Bułki grahamki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny 149

plastrów boczku wędzonego 500 g podgardla 300 g wątroby wieprzowej 2 duże cebule 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren owoców jałowca 1/2 bułki 100 g masła gałązka rozmarynu 3 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz 200 g boczku 2 łyżki bułki tartej Każde z trzech mięs kroimy w kostkę. Następnie kroimy na mniejsze części obrane(...)cebulę, sól, pieprz, ząbki czosnku i resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wkładamy wątrobę, zagotowujemy. Tak przygotowane mięso mielimy dwa razy, dodając na przemian masło, kawałki bułki oraz listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formę wykładamy plastrami boczku.  Do tak przygotowanej formy nakładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 153

mięsa z szynki ( można kupić gotowe   KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek  masło cebula pieprz cytrynowy sól  1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego  główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól  pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki(...)obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem.   Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną.  Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję

Takie tam pichcenie
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Krowarzywa (Warszawa) 134

opcją zmienną - o tym czego możemy się spodziewać danego tygodnia możemy przeczytać na fejsbuku bądź oczywiście dowiedzieć się w lokalu. Jak widać Krowarzywa pamięta również o bezglutenowcach oferując zarówno bułki, jak i burgery bez glutenu. Jednak pracownicy uczulają, że w lokalu są przygotowywane produkty z glutenem, więc jego śladowe ilości mogą znaleźć się również innych produktach. Wszystko jest dokładnie oznaczone(...)więc od razu widzimy, na co się decydujemy i w czym możemy wybierać. My sami skorzystaliśmy z opcji bezglutenowej bułki (płatna + 3 zł). Dodam od razu, że w smaku jest bardzo dobra i nie jest zbyt sucha, jak to czasami się zdarza. Zdecydowaliśmy się tez na burgery Warzywex i Quinoex (burger tygodnia). Jednogłośnie ten z warzywami bardziej przypadł

Bananowe Pole
Maślane bułeczki z konfiturą 131

śpiew ptaków ...  Mała, drewniana chatka nad jeziorem ... Stary, zawalony pomost a przy nim drewniany jacht bujający się na wodzie ... Zapach świeżo zaparzonej kawy, ciepłe mleko ...  Pachnące masłem bułki ... Wiosna na dworze ... Wiosna w sercu ...  Moje wymarzone, niedzielne śniadanie.  Gdy pierwszy raz zobaczyłam te śliczności u Dominiki , zakochałam się od razu! Chciałam natychmiast je zjeść, popić kawą(...)minut do 1 godziny.  Po drugim wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na dziewięć części.  Każdą spłaszczamy dłonią i nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury.  Zamykamy bułki, układamy je zamknięciem do dołu, na kształt kwiatka w blaszce wyłożonej pergaminem. Przykrywamy bawełnianą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.  W tym czasie rozgrzewamy

Garniec Magalie
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście. 265

mielonego   300 g białej kapusty   200 g pieczarek   1 duża cebula   1 jajko   łyżka posiekanej natki pietruszki   łyżka posiekanego koperku   2 łyżki bułki tartej   sól, pieprz   olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki   3/4 szklanki mleka   1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy(...)tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło

Symfonia smakowa