bułki - 33426 przepisów (strona:474/2229)

Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 153

ciut zbliżona wersja, ale myślę, że równie smaczna (nie znam smaku oryginału, ale moje mi bardzo smakują:)). A zmiany to: z braku świeżego szpinaku-mrożony, więcej cielęciny, chleb zamiast bułki, koncentrat pomidorowy zamiast suszonych pomidorów z bazylią, brak śmietany... Po oryginalny przepis (oraz wiele innych smakołyków) zapraszam na SzczyptaChili.pl , a tymczasem polecam moją wersję :) W głowie już układa się plan(...)kolejne wersje kiełbasek... :) Składniki: 500g mielonej cielęciny 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 kromki chleba namoczone w mleku i odciśnięte (lub kajzerka) ok 3/4 szklanki bułki tartej (w zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia

Kolorowy Przepisownik
Mielona łopatka z cukinią i suszonymi pomidorami 143

suszone pomidory kilka gałązek natki pietruszki żółtko 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kilka kropel sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki bułki tartej pół kostki smalcu Przygotowanie: Do mięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki.  Dodać przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ulepić kotlety (obtoczyć w bułce tartej). Smażyć na smalcu po kilka minut z każdej strony.  Smacznego

Gaździnka warzy
Schab z szynką parmeńską i bazylią 130

Składniki:  4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów,  3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki,  tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety(...)owijamy szynką tak, żeby większa jej część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron

Pobite gary Barbary
Makaronowe gniazdka z mielonym 139

pół kostki palmy, 2 łyżki mąki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, kostka rosołowa, 10 dag tartej mozzarelli, 10 dag fety, 10 czarnych oliwek, 2 łyżki ziół prowansalskich, 3 łyżki tartej bułki,  tłuszcz do formy, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisy na opakowaniu tak, żeby gniazdka się nie rozwaliły (nie mieszamy). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem(...)posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy w naczyniu obok siebie. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, dwoma łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano. W każde gniazdko wkładamy po jednym kotlecie. Palmę podgrzewamy

Pobite gary Barbary
Schab maczany w śmietanie 143

Składniki: * 6 plastrów schabu * kwaśna śmietana (330g) * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka tartej bułki * 15 dag żółtego sera * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Schab cienko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Ser ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Mieszamy z tartą bułką. Mięso maczamy w śmietanie, następnie panierujemy w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim

Pobite gary Barbary
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 175

łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Wykonanie:  Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć(...)rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od spodu. Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozkłócownym jajkiem, nacinamy na górze ostrym

Walijskie Pichcenie
Kotlety mielone z hiszpańską nutą 150

wyrafinowane podniebienia. Potrzebujemy: 1kg mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej kupić ładny kawałek mięsa i zmielić własnoręcznie w domu, uwierzcie mi, warto 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jaja 3 łyżki bułki tartej, tę również przygotowujemy samemu 2 łyżeczki przyprawy hiszpańskiej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia  Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przyciskamy przez praskę(...)mięsa dodajemy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, najlepiej własną dłonią.  Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Mi najlepiej smaży się na oleju rzepakowym, ma wysoką temperaturę dymienia.  Skomentuj

MamaOskarka
Bułeczki z kaczką 109

gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, a sos gotować, aż będzie gęsty. 1 gruszkę pokroić w paski, a następnie każdy pasek na 3 w poprzek. Z bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu rozkruszyć, dodać do sosu razem z gruszkami, dokładnie wymieszać. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu(...)Odstawić do przestudzenia. Bułki wypełnić farszem, przykryć ściętymi wierzchami bułek i zawinąć mocno folią. Włożyć do lodówki do zastygnięcia

królestwo garów
Polędwiczka wieprzowa w cieście czosnkowym z płatkami owsianymi 111

pageview'); Dzisiaj wyraźne, intensywne smaki; chrupkość; i możliwie zdrowe składniki. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE CZOSNKOWYM Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - mąka z pełnego przemiału  - płatki owsiane - bułka tarta - woda - olej - czosnek suszony - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę z pełnego przemiału łączymy wodą i doprawiamy suszonym czosnkiem (wedle(...)uznania) oraz solą. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby trzymała się później mięsa. W drugiej miseczce mieszamy płatki owsiane i bułkę tartą (proporcja 1:1). Rozgrzewamy na patelni olej. Polędwiczkę wkładamy do ciasta, przenosimy do płatków owsianych z bułką i wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z gorgonzolą 119

wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego Op. Sera gorgonzola 2 jajka Bułka tarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy(...)były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola ( ok. 2 x 2 cm ), placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Mini kotlety rybne w zalewie 149

cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru 1 duża cebula Kilka listków(...)laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim

Smaki Ewy
Leniwe pierogi 118

danie barów mlecznych i stołówek. Pewnie niejednemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Danie proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. klasycznie podaję je na słodko z masłem i tartą bułką - ale możliwych kombinacji jest wiele. Prezentowany przepis to klasyczne "barowe" leniwe. Składniki: Zmielony twaróg - 400 g. 4 jajka mąka - ok. 300 g tłuszcz (masło lub margaryna) - 30 g Masło(...)bułka tarta do zasmażenia i polania pierogów. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy lub miksujemy  z tłuszczem i zmielonym twarogiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę w takiej ilości, aby można było uformować z niego walcowate kawałki grubości kciuka, które następnie tniemy na mniejsze odcinki i formujemy z nich leniwe

Smaki Ewy
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 173

niedzielny obiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka do zagęszczenia Sznurek wędliniarski Wykonanie: Cielęcinę kroimy tak aby uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron(...)pieprzem. Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony

Smaki Ewy
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 130

jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno(...)kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około

Smaki Ewy
Piątkowe Inspiracje - Fasolaczki 144

ugotowanych płatków ryżowych (równie dobrze mogą być owsiane, kasza jaglana lub ryż) 1 żółtko 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz majeranek suszony lub świeży (u nas świeży z parapetu) bułka tarta (opcjonalnie) Ugotowaną fasolę razem z cebulą i koperkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy fasolowej dodać żółtko, płatki ryżowe, sól, pieprz, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać(...)razie potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą  kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom najlepiej smakowały z keczupem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania