Milanese. W chrupkiej panierce z jajka i parmezanu. Miami, mniam, mniam.. Na 4 kotlety - 500 g schabu wieprzowego lub cielęciny - 2 jajka - duża szczypta soli - około 1/2 szklanki bułki tartej - około szklanki parmezanu - pól szklanki masła klarowanego lub oleju Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety. Stłucz tłuczkiem do mięsa, oprósz solą z obu stron. Obtocz w bułce tartej(...)zanurz w rozkłóconych jajkach i połóż na parmezanie, dociśnij, przewróć na drugą stronę i posyp ponownie bułką tartą, dociśnij. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Smaczny obiad, więc SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkizmielony) 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę(...)wody (minimum pół), jak zawrze wsypać łyżkę soli. Wkładać knedle na wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut. Na suchej patelni uprażyć bułkę, dodać cukier a po chwili masło. Gotowe knedle polać bułeczką. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancepieczenia - szczypta soli kruszonka: - 4 łyżki masła / margaryny - 4 łyżki cukru - 8 łyżek mąki dodatkowo: - 1,5 kg jabłek ( u mnie tegoroczne Close) - 3 łyżki kakao - 3 łyżki bułki tartej Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Zagnieść ze sobą składniki kruszonki. Sypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem. Dodać jajka, żółtka, śmietanę(...)zagnieść ciasto. Wyłożyć nim blachę. Przez siteczko posypać równą warstwą kakao. Na kakao wyłożyć ściśle jabłka, posypać bułką tartą. Na jabłka z bułką wysypać kruszonkę. Wsunąć do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 180'C. Piec 45 - 50 minut. ( kruszonka przybierze złotawy kolor). A, że ostatnio w sieci szaleją polscy zjadacze jabłek, moje ciasto doskonale wpisuje się w kampanię
kawawszklancekefiru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: - 7 łyżek masła / margaryny - 7 łyżek cukru - 14 łyżek mąki dodatkowo: - 1,5 kg śliwki węgierki ( u mnie odmiany dąbrowicka ) - 5 łyżek bułki tartej - 1 łyżka kakao Śliwki drylujemy i przekrawamy na ćwiartki (jeżeli mały małe śliwki to wystarczy podzielić je na połowę). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą(...)dodajemy pozostały kefir. Wyrabiamy, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blachę.. Powierzchnię oprószamy kakao (pomocne tu będzie drobne siteczko)*. Następnie wykładamy śliwki układając je pionowo ciasno przy sobie. Posypujemy je bułką tartą. **. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 170 'C przez 50-55 minut. * posypka z kakao powoduje, że ciasto nie namięka sokiem z owoców ** bułka
kawawszklanceFilety z kurczaka po hawajsku Kurczak po hawajsku... no cóż, nazwa dość egzotyczna a kryje w sobie naszego pospolitego kotleta z piersi kurczaka panierowanego w jajku i bułce tartej, ale tu pospolitość dania się kończy. Na tak usmażonego kotleta nakładamy plaster ananasa i wszystko przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy fileta w piekarniku i ze zwykłego kotleta powstaje nam przesmaczne danie. Filet(...)dzięki ananasowi staje się bardziej wilgotny i kruchy. Polecam serdecznie. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka 8 plastrów ananasa 8 plastrów sera 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól pieprz slodka papryka curry olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć, podzielić. Ja oddzielam polędwiczki i smażę oddzielnie dla córki (córka nie przepada za ananasem). Każdą pierś przeciąć wzdłuż
na moim stole...wcale nie muszą być takie cienkie. Ja tylko chciałam się popisać, co ja i moja nowa mandolina potrafimy :) Grzanki z gruszką, camembertem i miodem Składniki (dla 2 osób): 2 bułki paluchy 2 łyżki miękkiego masła 1 gruszka 1 ser camembert (mój miał wagę 120 g) garstka orzechów, np. włoskich, laskowych lub mieszanki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Bułki przekrój wzdłuż(...)spokojnie możecie zrobić to ostrym nożem. Usuń z gruszki pestki i ogonek. Ja zostawiłam do zdjęć, ale przed zjedzeniem je usunęłam :) Pokrój camemberta na plasterki i rozłóż na podpieczonej bułce. Na serze rozłóż plasterki gruszki. Grzanki ułóż na blasze i wstaw do piekarnika (nadal ustawionego na górną grzałkę). Piecz aż ser się rozpuści (ok. 3-5 minut). Orzechy grubo
Chilli Czosnek i OliwaMielone. Takie Kotlety można podawać na obiad ale również do kanapek. Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżkę ketchupu pikantnego. Dwie łyżki bułki tartej Jajko Pół cebuli czerwonej podsmażonej. 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczkę wegety olej do smażenia Bułka Tarta do Panierki Sposób Przygotowania: Mięso(...)mięsa dodajemy bułkę tartą Następnie dodajemy Jajko
Gotowanie PatkiNieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatki) 2 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 bułka moczona w wodzie 1 - 2 łyżki suchej kaszy manny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 puszka zielonego groszku sól, pieprz Sposób wykonania(...)mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać. 2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno
Kuchnia domowa Aniudekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam! Składniki: 2 kotlety schabowe 1 jajko bułka tarta olej do smażenia kotletów 150g niedużych pieczarek masło do smażenia pieczarek żółty ser keczup sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, wrzucić(...)patelnie i smażyć aż lekko zmiękną. Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka będzie ładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie pieczarki, posypać żółtym serem i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast polane keczupem z ziemniakami
Codzienne Gotowanieobydwu elementów - pomidorki. Jednym słowem idealne śniadanie do łóżka ;) Śniadanie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo efektowne. Wasze "połówki" będą zachwycone;) Polecam! Składniki : 2 małe bułki 4 jajka 8 plastrów bekonu kilka pomidorów (u mnie koktajlowe, ale mogą być każde inne) masło ocet Przygotowanie : Bułki przekroić na pół i opiec (w tosterze, na grilu lub patelni(...)zgarniać łyżką, aby się nie rozlało tylko ściełó się wokół żółtka. Gotować około 1,5-2 minut, żółtko powinno byc płynne. Na talerzu ułożyć bekon, pomidorki, opieczoną połówkę bułki, położyć na niej płatek masła, a na nie ugotowane jajko w koszulce. Natychmiast podawać! Smacznego
Codzienne GotowanieBardzo lubię klasycznie smażone filety rybne. Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku. Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych(...)serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i majerankiem. Układam w naczyniu przekładając każdy kawałek plasterkami cebuli. Przykrywam talerzykiem i wstawiam
Walijskie Pichceniekaczka, 1 cebula (około 160 g), 100 g wędzonego boczku, 230 g mięsa z kaczki, 160 g wątróbki drobiowej, 2-3 ząbki czosnku, 60 g suchej bułki, 50 ml brandy, 2 jajka, tłuszcz (najlepiej z kaczki), sól cukier Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy(...)natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Boczek pokroić w plasterki a następnie w paski. Mięso kaczki pokroić niezbyt drobno. Połowę wątróbki pokroić. Bułkę namoczyć w brandy. Na tłuszczu podsmażyć boczek, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru. Smażyć 3-4 minuty. Dodać mięso z kaczki. Smażyć kolejne 4 minuty i dodać pokrojoną wątróbkę. Smażyć
królestwo garówSkładniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki) 3 żółtka 6 łyżek mąki 8 - 10 śliwek (zależnie od wielkości) do polania: 2 łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części(...)garnku i wrzucamy pufki do gotującej się wody. Delikatnie mieszamy. Gdy pufki wypłyną gotujemy jeszcze ok 12 minut. W tym czasie roztapiamy masło na patelni i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy tak kilka minut aż zbrązowieje. Po 12 minutach wyciągamy delikatnie pufki łyżką cedzakową gdyż są bardzo miękkie. Polewamy masłem z bułką i posypujemy cukrem. Pufki (knedle serowe
Pyza i SurówkaSkładniki : 9 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka pęczek natki pietruszki 4, 5 łyżek bułki tartej do kotletów 1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek Zasmażana kapusta firmy Orzech(...)siekamy. Wszystkie składnik przekładamy do miski , dodajemy starty ser roztrzepane jajka i mieszamy . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeszcze raz mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju lub maśle jak wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chililubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem(...)małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą. 5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz. 6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy na rozgrzanej patelni na złoto z dwóch stron. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU