bułki - 33426 przepisów (strona:471/2229)

Kotlety ryżowe z serem 146

dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z  jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby(...)można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 184

mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki  bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Od góry w najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie(...)lodówce. Następnie kroimy masło w plasterki i upychamy w każdą pierś z kurczaka. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę , do drugiej roztrzepane jajko z solą i pieprzem, i do trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Bułki z mielonym ziarnem pszenicy 166

sporą torbę oczyszczonego ziarna pszenicy. Takie ziarno można też zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. No więc skoro dostałam to koniecznie trzeba je wykorzystać i stąd powstały te pełnoziarniste bułki. Jednakże potrzebny będzie tutaj młynek, ja użyłam swój stary młynek do mielenia kawy. Bułki są przepyszne i znikają błyskawicznie. Bułki z mielonym ziarnem pszenicy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
kotleciki drobiowe z cukinią 141

dodatkiem młodej cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Mięso umyć i bardzo drobno posiekać, razem ze serem ni pieczarkami. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, dodać jajko w razie potrzeby zagęścić bułką(...)tartą. Formować kotleciki, w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną faszerowane szpinakiem 177

nudno, do mięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu(...)niewielkiej ilości tłuszczu, po czym dodajemy do mięsa. Czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę i również wrzucamy do miski z mięsem. Wrzucamy także przestudzoną kaszę i bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania, choć raczej lepiej więcej, niż mniej. ;) Można mięso odstawić na kilka chwil pod przykryciem z folii, na przykład do lodówki

Kuchenna Kontrrewolucya
Krokiety z kurczakiem 202

oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi) 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz(...)razem dokładnie wymieszać wraz z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na naleśnik nakładać mięso i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego

O kuchni z uczuciem
Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 165

ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła  łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez(...)średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki : ryż, szpinak, oba rodzaje serów i jajko. Dodać tyle bułki tartej do masy, by była zwarta i się nie rozpadała. Doprawić. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na przynajmniej

Kuchnia Ellie
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 167

pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl. cukru kryształu 5 białek Kruszonka; 2 łyżki mąki 2 łyzki cukru kryształu 2 łyżki margaryny Przygotowanie; Z podanych składników wyrobić(...)Jeśli robią nam się duze "grudy" wtedy dodać jeszcze odrobine mąki aby kruszonka miała konsystencje piasku. Brytfanke o wymiarach 35- 25 cm. wyłozyc papierem do pieczenia. Natłuścic i posypać bułką tarta (1 łyzka). Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną większą którą należy wyłozyć dno foremki.( a drugą mniejszą zostawić na dekoracyjne paski na wierzchu ciasta). Ciasto posypać

Radość kipiąca uśmiechem.
Polenta con peperonata e pecorino 175

oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia -jajo -bułka tarta -tarty parmezan -pieprz -peperonata, na którą przepis znajdziecie  W TYM MIEJSCU -pecorino fresco czyli ser owczy -niesamowicie smakuje i idealnie pasuje do peperonata! Rozbełtaj jajo z odrobiną soli(...)drugiej miseczce przygotuj bułkę tartą ,wymieszaną z parmezanem i pieprzem. Jak już polentę zrobisz, to przygotuj prostokątne naczynie , opłucz je zimną wodą i wyłóż całą polentę na dno i ładnie wyrównaj. Gdy zastygnie, można ją już śmiało kroić na kwadraciki, bądz prostokąty. Każdy kwadrat obtocz w jajku ,a następnie w bułce tartej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Dzieci

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ze śliwkami 133

Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej cukier Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzone mielimy w maszynce do mielenia. Na stolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki(...)kulkę. W między czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Knedle wkładamy do wrzątku, po wypłynięciu gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą a na drugiej topimy masło. Knedle posypujemy zrumienioną bułką i cukrem a następnie polewamy gorącym masłem

Qchnia po prostu
Szwedzkie klopsiki w sosie 224

przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości. Szwedzkie klopsiki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo(...)gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo

Poezja smaku
Imprezowe mielone 127

rodzinnych imprezach. Idealnie smakują z sosem meksykańskim. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki zasmażonych warzyw Orzech ( klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia  Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark  (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa wbijamy jajko, dokładamy(...)zasmażone warzywa ze słoiczka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Cukinia faszerowana 110

farsz gotowy . Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą  wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem  i faszeruje , na wierzch posypuje bułką tartą i do piecyka na 200 stopni . Bułka  zrumieni się i można wyjmować . Zamiast kukurydzy można dodać pieczarki . W takim układzie pieczarki smarze razem z mięsem i cebulą . zamiast bułki

Eli Gotowanie
Bułkowy kotlet 139

siebie . Wprowadziłam tylko dodatki . Historia teko kotleta jest bardzo banalna , są to resztki po smażeniu schabowych , proste ,no nie? Po smażeniu tradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach(...)Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz do smażenia mała cebula lub 1/2 większej 1 większa pieczarka 1/4 papryki czerwonej Wykonanie  jajko rozbijam z mlekiem ,doprawiam i dodaje bułkę . Mieszam . Jesli konsystencja jest zbyt zwarta to można dodać jeszcze mleka. smażę .z obydwu stron na wolnym ogniu (jeśli będzie

Eli Gotowanie
Ryż z jabłkami 134

być bardzo słodki to więcej) cukier waniljowy. 200g śmietanki 30% Wykonanie  Ryż płuczę i gotuję na półtwardo (jeśli wykorzystuję ryż wcześniej ugotowany i miękki to potrzebna będzie bułka tarta 2 łyżki ) jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach . Jajka rozbijam i żółtka dodaję do ryżu a białka ubijam na sztywną pianę . do ryzu dodaje cukier(...)szczyptę soli i mieszam dokładnie , następnie dodaję jablka mieszam na koniec piana . (Jeśli korzystam z bułki to ją tez teraz dodaję) Jeszcze raz mieszam . Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , można tez tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut Inny sposób przekładania to warstwa ryżu ,warstwa jabłek

Eli Gotowanie