bułki - 33426 przepisów (strona:464/2229)

Bułki z marchewką i płatkami owsianymi 165

Warto czasem wstać wcześniej i upiec rodzinie bułki na śniadanie. Dziś proponuję bułki z płatkami owsianymi i marchewką, która nadaję im pięknego, pomarańczowego kolorku. Z zewnątrz chrupiące, w środku puszyste i mięciutkie. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Przepis znaleziony i minimalnie zmodyfikowany stąd . Polecam! :) Składniki: (na ok.10 bułeczek) 7 g suchych drożdży(...)godziny w ciepłe miejsce (lub na noc do lodówki) do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!) i odstawić do podwojenia objętości (około 30 minut).     Wyrośnięte bułeczki piec w 200 st.C

Nastoletnie Wypiekanie
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1600

dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią(...)pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami. 141

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko  2 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 łyżeczka każdej z przypraw: bazylia, oregano, papryka ostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej(...)masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut (10 minut przed wyciągnięciem można położyć ser na górę). Smacznego

Moje-pitraszenie
Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce 1092

gości. Zapraszam. Składniki: 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy(...)czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką. Na patelni rozgrzewamy

Słodkie okruszki
Burgery po tajsku 190

ząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich pieczarek 500g mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy(...)solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei). Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim połówki bułek, dodajemy po trochę poszatkowanej kapusty, wkładamy gorące kotlety. Podawać świeżo po przygotowaniu

Gotuj z Rumcajsem
Kotlety jajeczne 607

Składniki: (na 8 kotletów) 8 jaj (7 ugotowanych na twardo i 1 surowe), 3 łyżki mleka, bułka tarta, duża garść natki pietruszki, sól, pieprz, olej, 30g startego sera żółtego, 1 łyżeczka tartego chrzanu. Przygotowanie: 7 jajek ugotować w osolonej wodzie - gotować 7-8 minut od zagotowania się wody. Po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Dodać(...)nich starty ser żółty, posiekanką natkę pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, mleko, starty chrzan, surowe jajko, sól, pieprz i wymieszać. Formować kotleciki, mocno dociskając do siebie wszystkie składniki, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Smacznego

W kuchni u Moniki
Paluszki z kurczaka w parmezanowej panierce 159

Polecam Wam jeśli lubicie chrupiącą i aromatyczną skorupkę oraz delikatne i soczyste mięsko w środku. 2 filety z kurczaka sól pieprz czosnek granulowany olej do smażenia Panierka: 1 szkl bułki tartej ok 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano łyżeczka suszonej bazylii 2 jajka 1/2 szkl mąki Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso oprószyć solą(...)pieprzem i czosnkiem granulowanym. Panierka: Bułkę tarta wymieszać z parmezanem i suszoną bazylią. Mięso panierować najpierw w mące, roztrzepanym jajku i w parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami

Smakołyki Asi
Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą 155

500g ugotowanych ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym   4 łyżki kukurydzy z puszki   1 dymka +szczypior   4 łyżki sera żółtego   sól pieprz ok 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia   olej do smażenia Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce, dymkę i szczypior posiekać. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy na durszlaku lub sicie(...)większej miski przełożyć ziemniaki, starty ser, dymkę i odsączoną kukurydzę z tuńczykiem. Wbić jajka i dodać ok 3 łyżki tartej bułki. Dokładnie wymieszać masę. Powinna się dobrze formować. Z masy ziemniaczanej formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Inspiracją był przepis znaleziony w necie

Smakołyki Asi
Kotleciki jaglano-brokułowe 136

ulubioną surówką lub sosem jogurtowym. Polecam :) Kotleciki podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 100g kaszy jaglanej brokuł 1 jajko sól, pieprz ząbek czosnku olej do smażenia bułka tarta  Brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować. Ostudzić i rozgnieść widelcem. Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, brokuła, dodać jajko, rozgnieciony ząbek czosnku(...)tyle bułki tartej aby masa dobrze się formowała (ok 2-3 łyżki). Całość doprawić do smaku. Formować zgrabne, okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Smakołyki Asi
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 199

zieleni z pewnością nie raz będziemy tu jeszcze eksploatować. Klopsiki przygotowujemy w dość typowy sposób, może poza tym, że po raz kolejny mówimy stanowcze „nie” wynalazkom typu moczona bułka. Używamy mięsa mieszanego, wieprzowo-wołowego. Jeśli bardzo nam się spieszy lub mamy wyjątkowego lenia, możemy od razu kupić w markecie „mięso mielone wieprzowo-wołowe”. Sugerujemy jednak pokuszenie się o większą kontrolę(...)150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne. Szalotkę drobno

Kulinarna Pokusa
Pieczarki zapiekane z mięsem 130

wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 7 dużych pieczarek 2 małe cebule 1 jajko 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 50 g startego żółtego sera ostra papryka sól pieprz Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki.  Na patelni rozgrzać olej  i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną(...)wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem  i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Gołąbki bez zawijania 160

aksamitnym sosie pomidorowym Składniki • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata(...)dać ugotowaną  kaszę wbić jajko dać sól pieprz i przyprawę do hamburgerów z grilla  wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać   łyżkę bułki tartej ale nie zawsze jest to konieczne 2.  Z masy formować gołąbki obsypać każdy tartą bułką Smażyć na oleju  z obu stron na rumiano uważać lubią się przyklejać

W królestwie smaków Beaty
Maminkowe zapiekanki z grzybami 146

ugotowanych ziemniaków -25 dkg ugotowanych grzybów ( u nas mrożonych opieńków ) -10 pieczarek -2 cebule -3 jajka -1 szklanka mąki pszennej -pietruszka lub szczypiorek -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -bułka tarta -olej Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Drugą cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni z olejem. Ugotowane w osolonej wodzie(...)Dodajemy podsmażona cebulkę, jajko, czosnek niedźwiedzi i wszystko mieszamy. Pieczarki i grzyby mielimy w maszynce. Dodajemy jajko ( znów trafiły nam się dwa żółtka w jednym jajku ), ok. 5 łyżek bułki tartej i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Kamionkowe naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej, wypełniamy dno i boki

Maminek kulinarny
Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich 106

mięsa gotowanego z kaczki, 400 g wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 bułka typu kajzerka, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól, 10 orzechów z konfitury , 50 ml porto, 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić

królestwo garów