kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 2 cebule 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku kilka łyżek kukurydzy 1 bułka 1/4 szkl mleka 4 łyżki sosu do pizzy Folwark 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano szczypta(...)ostrej papryki mąka 1. Cebule drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Bułkę rozkruszyć namoczyć w ciepłym mleku. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać paprykę z cebulą, kukurydzę, przeciśnięty przez maszynkę czosnek, sos do pizzy i przyprawy. 4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym
Kto ugości moich gości?kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta olej Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić(...)pokrojone grzyby. Suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem (Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej). Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) . Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i smaczna propozycja na szybki obiad. Kotlety: 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majeranku przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)śmietanki 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) 1-2 łyżki masła posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotować kotlety. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano). W międzyczasie przygotować pieczarki w śmietanie . Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki (pokrojone w kostkę
Di gotujePrzepyszny i prosty w przygotowaniu pasztet z bułek i papryki to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionego sosu, szczególnie chrzanowego na zimno, sprawdza się również jako dodatek do sałatek . składniki na formę 25 cm na 10 cm 4 bułki 3 papryki ( czerwona, żółta, zielona ) 25 dag wędliny drobiowej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 szklanka(...)mleka 3 jajka czarny pieprz sól przepis Bułkę, paprykę oraz wędlinę kroimy w kostkę, a następnie wszystko przekładamy do dużej miski , wlewamy mleko, wbijamy jajka, całość doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią, przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st .C. Po upieczeniu pasztet dokładnie
Smakowite Daniamogłam się zdecydować na jeden przepis więc połączyłam wszystkie opcje Gordona Ramsay'a , Magdy Gessler , Jamiego Oliver'a na wyborne hamburgery. Do hamburgerów proponuję bułki z tego przepisu , bądź dowolne kupne, bo to jakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki 500 g dobrej jakości mięsa wołowego(...)strony. Jak już przerzucimy na druga stronę układamy na mięsie ser. Na bułeczkach kładziemy rukolę, roszponkę, układamy kawałek mięsa polewamy sosem układamy cebulę, pomidora i ogórka, przykrywamy drugą częścią bułki i spinamy żeby na się nie rozleciało patyczkiem do szaszłyków
Piekielna Kuchnia Patiduże ugotowane selery starte na tarce o dużych oczkach 1/3 szklanki oleju (u mnie olej ryżowy) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 20 dag tartej bułki (u mnie bułka kukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy(...)pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy. Otrzymaną masę wkładamy do foremki "keksówki " o wymiarach 30 cm x 12 cm i pieczemy w temp.180 st.C przez
Bon Appetit Małgorzatykilograma mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Sól morska Pieprz turecki od Rafex 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po Lubusku od Rafex Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do kurczaka po Lubusku oraz musztardę, doprawiamy do smaku solą morską(...)pieprzem tureckim. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z dowolną surówką oraz ziemniakami
Bajeczna Kuchniaidealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma od Rafex Słodka i ostra papryka Sól Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka soli 1 jako Ziarna sezamu(...)Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bułeczki rozcinamy na pół, smarujemy remouladą, układamy listki sałaty, usmażone kotlety, smarujemy remouladą, układamy plasterek pomidora, przykrywamy wierzchnia części bułeczek. W każdego
Bajeczna KuchniaDomowa wersja kebaba, która z pewnością jest zdrowsza i równie smaczna - jak klasyczny fast food. Można użyć ulubionych warzywa i dodatków. Dowolność jest nieograniczona. (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli(...)drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki. Podgrzać w piekarniku. Mięso wymieszać z sosem. Do bułek wkładać farsz w kolejności wg uznania (najlepiej zacząć od sera
Di gotujenatki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku DODATKOWO: bułka tarta do panierowania (polecam bułkę z siemieniem lnianym) olej do smażenia (polecam kokosowy) WYKONANIE: Kaszę jaglaną wrzuć na sitko i opłucz gorącą woda z kranu, a następnie przelej ją dobrze(...)kaszy dodaj słonecznik, cebulę i szczypiorek, ostrą paprykę, surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety (możesz dłonie zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz podać np. z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi lub ryżem, ziemniakami
Słodko-Słony Świat Ilonyzdecydowanie lepszy wybór. Upiekłam je wczoraj, po przestudzeniu włożyłam do woreczka, a dziś na śniadanie mieliśmy pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach pieczywo. Polecam je każdemu, kto lubi domowe bułki, kto chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię , po lekkich modyfikacjach. Składniki: (na 12 sporych bułek(...)nich uformować w bułeczkę (zwijając brzegi do środka). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 30 minut. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180'C około 20 minut
Cakes By Kejtmnie chili - 12 dag startego żółtego sera - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 1 niepełna szklanka letniej wody - 1 kopiata łyżka roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania bułek 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, połączyć i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę(...)szczelnie owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50 minut. 2. Wyrośnięte ciasto wyjąc na omączony blat, zagnieść i podzielić na 12 części. Formować bułki i układać na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20-25 minut. Wierzch bułek smarujemy rozmąconym żółtkiem, można dodać do żółtka jedną łyżkę mleka. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkałopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie : Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną(...)trzech porcjach podsmaż na patelni na maśle klarowanym na ładny złoty kolor (zob. zdjęcie) pod koniec każdego smażenia dodając pokrojoną w kostkę i podzieloną na odpowiednią ilość patelni bułkę aby ściągnęła smak i trochę tłuszczu z patelni. Mięso zmiel w maszynce, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajka ale tylko tyle aby masa była plastyczna. Pozostało już tylko robienie krokietów
Mechanik w kuchniSkładniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej -6 połówek brzoskwiń z puszki -6 łyżeczek smażonych wiśni lub czereśni -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem. Gnieciuchem zgniatamy też twaróg. Do miski z ziemniakami dodajemy twaróg, jedno jajko oraz dodatkowo 1/2 jajka roztrzepanego (druga połowa zostanie(...)szklanki mąki kukurydzianej a na koniec posiekana żurawinę. Wyrabiamy masę i dzielimy na 6 części. Z masy formujemy placki i wypełniamy nimi kamionkowe foremki, wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. W osuszone połówki brzoskwiń nakładamy wiśnie, układamy je w foremkach, zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35 minut. Możemy podać
Maminek kulinarnyDodatkowo bardzo wilgotne i aromatyczne :) Zapraszam! Mielone pod pierzynką z sera żółtego i prażonej cebuli Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 3 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia na wierzch: 2 garście startego sera garść uprażonej(...)cebuli Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Uformować z masy mięsnej porcje. Obtaczać w bułce tartej i kłaść na gorący olej. Smażyć na rumiano z każdej strony. Na gorące kotlety kładziemy ser i posypujemy cebulką (wcześniej uprażoną albo kupioną gotową). Smacznego
Tagebuch po polsku