składniki z pewnością znajdują się w prawie każdej lodówce i chlebaku :) Zazwyczaj przygotowuję je z pieczywa, które pozostało z wcześniejszych dni, a tym razem przygotowałam je z pszennych bułek. Z czym podawać? To zostawiam już Waszej inwencji i smaczkom :) Tosty francuskie SKŁADNIKI : 1 duża pszenna bułka pokrojona na 4 kromki bądź 4 duże kromki pszenne 2 duże jajka(...)łyżki mleka 3 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra - do smaku PRZYGOTOWANIE : Bułkę kroimy na kromki. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy do smaku solą pieprzem i paprykami - mieszamy. Na patelni roztapiamy masło, pieczywo moczymy w jajku i przekładamy an rozgrzane masło. Smażymy do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiad. Takie kotlety idealnie smakują z dodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :) Składniki: * 15 ugotowanych na twardo jajek * 1 surowe jajko do środka * 3 łyżki bułki tartek do środka+ do panierki * garść startego na tarce o dużych oczkach sera * pół posiekanej natki pietruszki, koperku albo szczypiorku * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach bądź przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do jajek dodać starty ser i w moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pyyyycha
Zrób to smaczniewtedy bardziej chłonie) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka i ostra poniżej niż pół szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego 3 łyżki wody gazowanej (będą soczyste i pulchne) bułka tarta Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do miękkości na klarowanym maśle. Do głębszej miski wsypujemy mięso, jajko, bulion, wodę gazowaną, płaską łyżkę bułki tartej, przyprawiamy, dodajemy usmażoną cebulkę(...)wraz z tłuszczem, mieszamy. Dodajemy poszatkowaną natkę, dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor. Ja podałam kotlety z przesmażonymi na maśle pomidorkami koktajlowymi, listkami bazylii i ziemniaczkami z wody. Smacznego, nie tylko w niedzielę
Zasmakuj Kuchnisosu sojowego 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki uprażonego sezamu 1.4 szklanki uprażonych pestek z słonecznika 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 2-3 łyżki mąki 1/2 bułki tartej 1/2 łyżeczki chilli pieprz i sól ulubione bułki Składniki do środka burgera mieszkanka sałat pomidor malinowy czerwona cebula jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i delikatnie spłaszcz je. Smaż na łyżce oleju z każdej strony po kilka minut. Bułki posmaruj ketchupem, do środka włóż kotleta sałatę, pomidora i czerwoną cebulę. Gotowe! Smacznego
Kukuleczkiłyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Dodatki: - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź(...)strony, aż lekko się przyrumienią, bądź pieczemy je 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy w ciepłej i chrupiącej bułce z ulubionymi dodatkami i sosem. Smacznego
Be Fit Be StrongUwaga: kotlety są naprawdę pyszne! Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro. (Około 18 sztuk) 1 kalafior około 6 plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około(...)łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor
Di gotujetakże na przepis po Placuszki z cukinią, jabłkiem i szpinakiem oraz Placuszki z ziemniaków, ze szczypiorkiem . Składniki na około 10 placuszków: cukinia 2 średnie ziemniaki ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej jajko olej do smażenia sól i pieprz do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='cukinia 2 średnie ziemniaki ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej jajko olej(...)ścieramy na tej samej tarce ziemniaki i łączymy z cukinią. Na tarce o małych oczkach ścieramy ząbek czosnku i dodajemy do całości. Krok 2 Do ziemniaków i cukinii dodajemy bułkę tartą oraz jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy, aby masa była jednolita. Nagrzewamy dobrze olej i smażymy placuszki z dwóch stron do zrumienienia. function load(url, callback
Kuchnia Bazyliidość, że wyszło mega soczyście, to przyprawy nadały kotletom, własnego, wyrafinowanego smaku. Składniki 400 g mięsa z udka indyka (ze skórą) 1 żółtko 1 łyżka przyprawy chicken masala bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy, mieszamy z żółtkiem, przyprawą i bułką tartą. Dokładnie wyrabiamy, formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce
R'n'G Kitchennależy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 2 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tart a - do posypania wyłożonej piany RABARBAR: 1 kg rabarbaru - przed obraniem 4 łyżki cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę(...)ułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki . Na warstwę
Grunt to przepis!łonie. Pora idealna na pikniki. Dziś proponuję przekąskę, którą w dużej części szybko zrobimy w domu. Można ją potem zapakować do pudełka, ana zielonej trawce podać ze świeżymi bułkami, kupionymi po drodze lub upieczonymi w domu. Składniki (na 4 porcje): puszka tuńczyka w oleju (proponuję rozdrobniony) 12 pomidorków koktajlowych 8 wypestkowanych oliwek szalotka kilka liści natki pietruszki pieczywo Odlać nadmiar(...)tuńczyka. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić na krążki. Szalotkę obrać i pokroić na cienkie półtalarki lub jeszcze drobniej. Rozdrobnić natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać na połówkach bułek z wydrążonym miąższem lub na pieczywie typu ciabata. Przykryć drugą połówką. I podawać. Przekąskę możecie dowolnie doprawić. Ja tego nie robię, bo uważam, że dodawanie kolejnych smaków jest tu zbędne. Nadzienie
Weekendy w domu i ogrodziezapraszam na ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym! Składniki; 8 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki wody 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta około pół szklanki olej do smażenia Sos pieczarkowy; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz 1 łyżka masła 1 cebula Przygotowanie; Na gotującą wodę wrzucić(...)podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do masy ryżowej. Dodać także jajo, koperek a także doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy możemy dodać łyżkę lub więcej bułki tartej. Masę wyrabiamy a następnie formujemy niewielkie zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym. Sos; Pieczarki obieramy i kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Klopiski: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 jajo; 1 średnia cebula; 1 bułka kajzerka; Sól; Pieprz; Woda do namoczenia kajzerki; Bułka tarta do obtaczania klopsików; Olej/smalec do smażenia klopsików. Zalewa octowa: 3 szklanki zimnej wody; 1 szklanka octu spirytusowego 10 %; 3/4 szklanki białego cukru; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka soli(...)Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rogrzanym na patelni oleju/smalcu, z każdej strony, na złoty kolor. Przygotować zalewę. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę. Dodać
Gospodyni MiejskaPomysł na taki kalafior znalazłam zupełnie przypadkiem w internecie. Zawsze robiłam taki gotowany i polany bułką tartą, którą wcześniej zrumieniłam na masełku. Kalafior w panierce doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy ale także jako przekąska na kolacje. Składniki: * 1 kalafior * 2 jajka * bułka tarta do obtoczenia kalafiora * sól * olej do smażenia Wykonanie: Kalafior umyć, podzielić na mniejsze części(...)Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale tak, żeby się nie rozgotował). Odcedzić i przestudzić. Jajka rozkłócić. Kawałki kalafiora obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru oleju i można się zajadać
Zrób to smaczniedelikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt
talerz przyjemnościSprawdzonych przepisów na domowe bułki nigdy za wiele! Wiecie, co jest niesamowite w tych otrębowych bułeczkach? To, że przy pomocy tak niewielu składników można przygotować takie pyszności. Bułeczki są leciutkie, puszyste i bardzo otrębowe. Sposób ich formowania przedstawiłam Wam na zdjęciu niżej. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to sprawę ;) Bułki można zajadać zarówno na słodko(...)zdjęcie poniżej). Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać otrębami. Piec przez ok. 15-20 minut do ładnego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce
Nastoletnie Wypiekanie