bułki - 33426 przepisów (strona:449/2229)

Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby 227

kanapce :) U mnie dziś nieco odmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag  świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego mielonego 6 jajek 1 szklanka mleka 1 łyżka musztardy sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku tłuszcz do formy Wykonanie: Trzy jajka ugotować na twardo(...)wystudzić i obrać. Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie plastry. Rybę oczyścić, wyciąć filety, zmielić w maszynce razem z cebulą. Oddzielnie zmielić namoczone i odciśnięte bułki, następnie połączyć z rybą, mięsem, dodać dwa jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wyrobić ręką masę bardzo dokładnie. Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową

Tradycyjna Kuchnia
Knedle z truskawkami 106

Truskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka tarta, cynamon, troszkę brązowego cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo(...)łyżki masła cynamon bułka tarta cukier trzcinowy Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie

kruche babeczki
Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką 190

piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 2 małe pomidory malinowe 1/2 małej cebuli sól, pieprz starty żółty ser Piersi umyć, osuszyć. Każdą pierś rozkroić na 2-3 kawałki. Rozbić za pomocą tłuczka(...)Przygotowane piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa

Ugotować
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 180

Klasyczne, bo smażone tradycyjnie na smalcu obtoczone w jajku i bułce tartej. Nie-klasyczne, bo moczone całą noc w mleku i piórkach cebuli. Aromat? Nie pytajcie. Obłędnie pachną świeżą cebulą, delikatnie smakują przyprawione jedynie solą i pieprzem. Niczego więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg schabu pokrojonego na porcje 3 jajka około pół szklanki bułki tartej sól, pieprz szklanka mleka(...)zostawiam na całą noc w lodówce. jak nie macie czasu włóżcie chociaż na 15-30 minut do lodówki. Smażę na rozgrzanym smalcu: najpierw obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej. Do ostatniej tury smażenia kotletów dodaję cebulę, która stanowiła nocną marynatę i delikatnie ją podsmażam do momentu aż zmięknie. Podaję kotlety posypane cebulką razem z ziemniakami i surówkami

Zasmakuj Kuchni
Domowy kotlet. 102

więc dziś podałam je na obiad, było pysznie. SKŁADNIKI: 6 kotletów schabowych 2-3 średnie cebule około 1 l mleka sól, pieprz 2 jajka  6-7 łyżek mąki bułka tarta WYKONANIE: kotlety rozbijamy, cebulę kroimy w piórka, każdy kotlet posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem, kotlety układamy w misce na przemian z cebulą, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki(...)godz.(ja zostawiłam na całą noc) ,   kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy cebulę, panierujemy: mąka-jajko-bułka (w oryginale tylko jajko-bułka), panierowane kotlety smażymy najlepiej na smalcu na złoty kolor

Kuchnia Beaty
Bananowe placuszki 125

przepis z jakim do tej pory miałam do czynienia. Przepis typu jak zrobić coś z niczego. Zajadają się nimi i dorośli i dzieci. Polecam. Składniki:  5 bananów 2 bułki szklanka mleka 3 łyżki brązowego cukru tłuszcz do smażenia  jogurt naturalny Sposób przygotowania: Bułki zalewamy szklanką mleka. Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, bułki. Łączymy ze sobą. Smażymy

Pobite gary Barbary
Kotlety z bakłażana 150

digotuje.blogspot.com Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad lub dość sytą przekąskę. Spróbujcie! (około 9-10 sztuk) 1 bakłażan 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: olej   Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry. Całość przełożyć na rozgrzany olej (niewielką ilość), oprószyć solą, pieprzem i smażyć około 4-5 minut(...)czasie z bakłażana ściągnąć skórkę i resztę rozdrobnić blenderem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Masę dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje
Kotlety mielone-mięsne z jabłkiem 136

razem do mięsa dodałam obrane i starte jabłko..kotleciki wyszły bardzo smaczne..soczyste... 50 dkg mięsa mielonego  1 cebula 2 jaja 1-2 jabłka 1 czerstwa bułka sól, pieprz, wegeta, majeranek Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, starte jabłka, bułkę , jaja i przyprawy.Dokładnie wymieszać i formować kotlety. Smażyć z każdej ze stron

Moje domowe kucharzenie
Szybka Zupa Ogórkowa z drobiowym pulpetem 155

picu przy pomocy widelca i noża, a sama zupę dowiosłowaliśmy łyżką :) SKŁADNIKI na 4 porcje: na pulpety: 400-450 g drobiowego mielonego (z piersi) 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej woda (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka ulubionych przypraw mąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 łyżki startych ogórków kiszonych 1 łyżka koperku(...)mlekiem, nawet sojowym lub jogurtem) pieprz do smaku 1/2 do 1 łyżki mąki + woda do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Pulpety: połączyć w misce wszystkie składniki na pulpety i odstawić by bułka tarta namiękła i wchłonęła wodę. Gdyby masa mięsna była zbyt gęsta dodać nieco więcej wody, gdyby była za rzadka dodać nieco więcej bułki tartej. Mięso można zamarynować w ten sposób

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 148

szklanka Kłos Pol masło kostka żółtka 5 szt proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki Dodatkowo: truskawki 500 g rabarbar 300 g białka 5 szt ksylitol 1 szklanka Kłos Pol bułka tarta 3 łyżki Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone masło, żółtka i ksylitol.  Mieszamy składniki i przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy. Krok(...)kładziemy do środka blaszki na papier do pieczenia spód i boki oblepiamy. Podpiekamy w 180 stopniach koło 15 minut. Krok 3 Wyjmujemy podpieczony spód i  posypujemy go bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia .Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach. Krok

Różowa kuchnia
Bułka z sałatką 170

Bułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką

czarrna od kuchni
Pampuchy z truskawkami 109

podane z truskawkami, ale oczywiście można podawać z dowolnymi owocami, a nawet mięsem. Składniki: 40 dag mąki 2 dag drożdży 1 łyżka cukru 3 jajka 125 ml mleka 1 bułka 4 dag masła ½ kg truskawek Wykonanie: Do mąki dodać drożdże utarte z cukrem i szczyptą soli, wlać mleko i rozbełtane jajka. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do wyrośnięcia(...)Bułkę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle i ostudzone grzanki dodać do ciasta. Jeszcze raz dobrze wyrobić. Uformować knedelki i odstawić ponownie na 15 minut do wyrośnięcia. Zagotować osoloną wodę, wrzucić bułki i na wolnym ogniu gotować 15 minut. Gdy podczas gotowania zwiększą objętość, obrócić na drugą stronę. Gotowe pampuchy, pokroić na kromeczki i podawać z truskawkami lub innymi owocami

Tradycyjna Kuchnia
Błyskawiczne piątki - Cukiniowe talarki z parmezanem 133

Kolejny piątek i to błyskawiczny . Tym razem przygotowałam cukiniowe talarki w otoczce z bułki tartej i z dużą ilością parmezanu. Robi się je szybko i równie szybko podjada. Polecam! Składniki : * 2 średnie cukinie * sól, pieprz * pół szklanki bułki tartej  * pół szklanki parmezanu  * 2 jajka * olej z pestek winogron do smażenia Przygotowanie : Cukinie pokroić w pół centymetrowe krążki. Posypać(...)solą i pieprzem. Maczać w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na złoty kolor, odkładać na papierowy ręcznik by odciekły trochę z oleju. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu bądź przegryzkę np. z sosami

Magiczne Życie Marty
Śliwkowiec z...krówką 121

mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozłożyć na blasze. Ciasto tu i ówdzie pociachać nożem. Posypać delikatnie bułką tartą. Nadzienie krówkowe 1 opakowanie serka krówki 1 żółtko cukier waniliowy Wszystko zmiksować. Masę krówkową wyłożyć na ciasto. Na masę krówkową rozkładamy wydrążone i przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką(...)tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godziny. fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 123

polecam . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 1 kajzerka Pół pęczka szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 1 jajko Sól, pieprz 0,5 słoika suszonych pomidorów z ziołami OLE! Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy, umyty szczypiorek drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, posiekany szczypiorek, jajko, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy(...)smaku sola oraz pieprzem. Suszone pomidory odsączamy z oleju, z mięsa formujemy małe owalne kotleciki, w każdy kotlecik faszerujemy suszonymi pomidorami. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Bajeczna Kuchnia