miękkiego masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól i pieprz 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 g kremowego serka (np. Philadeplhia, Tosca) bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki(...)podłużne wrzeciona przypominające podudzia kurczaka. Przynajmniej się starałam, żeby był taki kształt... Pierożki ułożyłam na ściereczce. Przygotowałam panierkę. W jednej miseczce ubiłam lekko dwa białka, do drugiej wsypałam bułkę tartą. Każdy pierożek umoczyłam najpierw w białku a następnie obtoczyłam w tartej bułce. Gotowe odkładałam na tacę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i smażyłam pierożki w głębokim tłuszczu
Kuchnia u KrysiNajczęściej przygotowujemy kalafiora polanego zarumienioną bułeczką na maśle jednak można go zrobić w ten sam sposób jak kotlety czyli panierować w jajku i bułce. Tak przyrządzonego kalafiorka można zajadać samego np. z sosem czosnkowym albo podać do drugiego dania. składniki: 1 duży kalafior 5-6 jajek zioła prowansalskie bułka tarta i sezam do panierowania olej do smażenia Kalafiora podzielić(...)wystudzić. Podzielić na mniejsze kawałki, większe różyczki można rozkroić na pół. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, dodać nieco ziół prowansalskich do smaku. Kalafiora panierować w jajku i bułce z dodatkiem sezamu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor na nieco głębszym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku i można podawać
Monia miesza i gotujeFacebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: 250 g boczniaków 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku 2-3 jajka mąka pszenna bułka tarta olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len )* *można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą Przygotowanie: Boczniaki płuczemy (zmywamy(...)minut. Po tym czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut. Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka. Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju
Słodkie okruszkipiekarniku. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 cebula kilka pieczarek kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli, dodać pieczarki. Całość przyprawić solą(...)jajko oraz dodać cebulkę i pieczarki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej
UgotowaćPolecam do zrobienia :). 0.5 kg.mięsa mielonego wieprzowina - wołowego 1 ogórek kiszony lub duży konserwowy 10 dag.žółtego sera - pokroić w drobną kostkę 2 Ząbki przeciśnięte czosnku 1 bułka kajzerka namoczoną w mleku i odciśnięta 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę sól,pieprz przyprawa uniwersalna pieprz cajune mielona papryka czerwona ********************************************** Mięso wymieszać z papryką,ogórkiem kiszonym ,czosnkiem,bułką(...)przyprawami.Utulić kotlety w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru 1,5 łyżeczki soli 80 g pestek dyni 2 łyżki masła, stopionego 240 g letniej wody Dodatkowo: 4 łyżki pestek dyni do posypania 1 białko do wysmarowania bułek Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość(...)Ostrym nożem wyciąć kwadratowe lub prostokątne bułeczki. Każda powinna mieć wagę ok. 110 g. Bułeczki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każdą bułkę posypać pestkami dyni, które dobrze docisnąć do bułeczek, najlepiej dłonią. Odstawić na 60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Napuszone
Nastoletnie WypiekanieDziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości. Hamburgery: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę(...)drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 2. Tortille składamy na pół, smarujemy sosem tzatziki, układamy: sałatę, kotlet, ketchup, ogórki, paprykę. Składamy na pół, spinamy wykałaczkami
Szefowa kuchnimnie pozostały z risotta. 1 szkl. ryżu suchego [ lub ugotowanego z dodatkami ] cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta koperek bułka tarta do panierowania Ryż ugotować , wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron
Moje domowe kucharzenieSmaczne, wegetariańskie kotlety z cukinii, które mogą też być stosowane jako wege-burgery do bułki. Lekkie, smaczne danie z wykorzystaniem cukinii, której aktualnie jest pod dostatkiem. Kotlety wzbogacone są o dodatek kaszy jaglanej, która powoduje, że całość jest bardziej treściwa a one same mogą stanowić samodzielne danie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej(...)ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej
Mango Papajaogień. Gotować 10 minut od wypłynięcia knedli. Wyjąć łyżka cedzakową. Można je podać oblane roztopionym masłem i obsypane cukrem. Moja propozycja to – na patelni roztopić trochę masełka, wsypać bułkę tartą. Moment smażyć, położyć knedle na patelni, i potrząsnąć. Tak żeby knedle pokryły się bułką tartą i masełkiem. Obsypać cukrem. Knedle były pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńskładniki: ok. 500 g szynki wieprzowej ok. 50 g sera żółtego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotleta smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 3 godz. (ja odstawiałam na noc). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z bułką tartą. Jajko mieszamy z mlekiem(...)Każdy kawałek zamarynowanego mięsa maczamy w jajku a następnie w tartej bułce wymieszanej z serem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony . składniki na marynatę: 2 łyżki przyprawy gyros 3 ząbki czosnku 1/2 -1 łyżeczki caien 1łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 4 łyżki oliwy z oliwek wykonanie: Przyprawę gyros mieszamy z caien, solą, pieprzem, oliwą oraz czosnkiem
Domowy Smak Jedzeniakoniecznie ,zapraszam do wypróbowania i napisania w jakiej formie została podana . SKŁADNIKI 1 bukiet brokuła 3 jajka 1 ząbek czosnku 15 dag sera żółtego bułka tarta olej do smażenia Wykonanie Brokuły myjemy i gotujemy aż będą miękkie ,po ugotowaniu rozdrobnić widelcem i odstawić do wystygnięcia . Następnie do ostygniętych broków dodajemy 2 jajka, 4 łyżki bułki(...)tartej, starty ser żółty ,ząbek czosnku starty ,pieprz sól do smaku . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i formujemy kuleczki i w jajku i w bułce obtaczamy i smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor ,można podawać z sałatką . SMACZNEGO
Mój Smakfajna . Składniki 0,5 kg mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól czosnkowa 2 jajka bułka tarta patyki do grilla na szaszłyki Wykonanie Do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy całe dwa jajka wszystkie przyprawy ,cebulę obieramy i przesmażamy na odrobinie(...)oliwy i dodajemy do mięsa ,następnie dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy mięso nie jest za rzadkie ,bo jeżeli tak to dodajemy jeszcze trochę bułki tartej ,kiedy mięso jest zbite to na patyki do szaszłyków nakładamy mięso tak aby pokrył prawie cały patyk ,dobrze jest zwilżyć rękę oliwą aby mięso nie przyklejało się do ręki ,wtedy
Mój Smakszklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka startej na tarce cebuli ½ łyżeczki przyprawy curry* sól do smaku 1 jajko bułka tarta do obtaczania kotlecików Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) dobrze wymieszać w misce. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. * w oryginalnym przepisie zamiast curry było ½ łyżeczki soli selerowej i szczypta
Posadzone i zjedzonezmianę z kotlecikami z marchewki i kotlecikami z jajek . Te dzisiejsze, dzięki sporej dawce zrumienionej na maśle cebulki kotleciki mają wspaniały smak i zapach, a przez obtoczenie ich w bułce tartej są przyjemnie chrupiące. W mojej rodzinie podaje się je obowiązkowo z sosem pieczarkowym, ale pasuje również sos pomidorowy. Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 10-12 szt. Kotleciki(...)większe ziemniaki 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 duża cebula lub 2 mniejsze sól, pieprz 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli bułka tarta do obtoczenia kotlecików Sos 30 dag pieczarek 1 mała cebula 0,5 szkl. wody 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz Kotleciki Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę, lub użyć ziemniaków np. z poprzedniego
Posadzone i zjedzone