podlałam mięso wodą. Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;)) W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona(...)łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie
Codziennik Kuchennydłużej. Wracam do naszych bucht z garnka żeliwnego - u mnie woka, to mój pierwszy wypiek w tym naczyniu i wiem już, że nie ostatni! Na początku miałam zrobić słodkie bułki z nadzieniem czeko-śliwka, ale jak zaczęłam w domu już przygotowywać ciasto, okazało się, że nie mam w domu masła ;-(. Ech no tak, bo ja masła używam tylko(...)pieczenia i do smażenia czasami. Więc swoje zamiary musiałam zrewidować w trakcie hehehe, i tak powstały buchty - bułki do odrywania z ziołami prowansalskimi, kminkiem i miodem. Bardzo fajnie puszyste, i o dość sporych dziurach w cieście. Samo ciasto jest dość luźne, i trochę klejące przy wyrabianiu, ale dzięki temu potem w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza, a samo ciasto jest
SMYKWKUCHNIdużo , soja słabo ciągnie smak) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru sól, chilli do smaku 12 jajka 2 łyżki sezamu czarnego 2 łyżki sezamu białego 1 /2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Suche kotlety sojowe , zalewamy bulionem , dodajemy do nich cukier, czosnek, sos sojowy i całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do czasu ,aż w kotlety będzie można swobodnie(...)wbić widelec . Odławiamy z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz , kiedy kotlety już przestygły , rozbijamy jajka jak do kotletów schabowych . Bułkę tartą , łączymy z sezamem czarnym i białym . Kotlety solimy , posypujemy chilli , obtaczamy w jajku , bułce z sezamem i smażymy na dość głębokim tłuszczu – musi być mocno rozgrzany ,żeby były chrupiące . Soja nie pije oleju , więc po zdjęciu
Ogrodnik w podróżyziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia - na ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami albo zupełnie bez niczego(...)innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany. Składniki: 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków 1,5 łyżki tartego parmezanu pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia bułka tarta do panierowania opcjonalnie jajko Przygotowanie: Utłuczone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy parmezan oraz przyprawy do smaku (i ewentualnie jajko). Ja nie dodawałam i nie rozleciały się. Uformujcie
Zasmakuj KuchniBrak pomysłu na piątkowy, bezmięsny obiad? Składniki: 50 dag fileta z karpia lub innej białej ryby 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 jajka sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (według uznania) tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Filety z karpia zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą(...)bułkę, jajka, przyprawy do smaku i zioła. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na maśle, połączyć z masą rybna, dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna KuchniaPomysł na ten sos perski zrodził się z zupy perskiej , którą tutaj zamieściłam. SKŁADNIKI: na pulpeciki: 300 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko kawałek namoczonej w wodzie lub mleku bułki lub bułka tarta + woda lub mleko 1 łyżka pokrojonego cienko szczypiorku sól i pieprz do smaku 1 litr bulionu drobiowego do ugotowania pulpecików mąka do obtaczania pulpecików(...)łyżeczki kurkumy 2 łyzki soku z limonki 1-2 łyzki soku z cytryny garstaka listków świeżej mięty 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać dodając tyle bułki i wody lub mleka, aby po wymieszaniu mięsa masa nie była ani zarzadka ani za gęsta, by można było z niej lepić okrągłe pulpeciki. Odstawić masę. na sos: w rondlu
Sztuka gotowania w/g SamiryPolecam pulpety w sosie pieczarkowym . Możemy je podawać różnymi dodatkami : ja podałam z makaronem świderki . Składniki : 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka ,( moczymy w wodzie ) 1 cebulka,(pokrojona w drobną kostkę ) 1 ząbek czosnku,( zmiażdżony przez praskę ) 1 łyżka bułki tartej, majeranek,( opcjonalnie ) sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, Ponadto : do panierowania : mąka do smażenia : 2 łyżki
Pysznosci Babci Basipieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem(...)przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi
CookYourselfSmakują wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 g chudego mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 1 mała bułka (świeża lub czerstwa) lub np. 2 kromki chleba tostowego 1/3 szklanki mleka lub wody 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki sosu sojowego / można pominąć(...)podsmażamy (na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła) przez około 7 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Smażymy do miękkości, nie rumienimy zbyt mocno. Odstawiamy do ostygnięcia. Bułkę kroimy na plastry i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i dokładnie rozcieramy (bułka powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz posiekany koperek, sól, pieprz i sos sojowy
cool and mintyuznania) Fix Pikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Alutka-Gotujenaprawdę nie mamy czasu. To co? Może spróbujecie? Polecam. Składniki: • 2 podwójne piersi kurczaka • 40 dag pieczarek • 5 dag żółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą(...)przygotowane wcześniej płaty mięsa. Ciasno zwijać. W takiej postaci część kotletów można zamrozić, zawijając je wcześniej w folię. 10. W talerzu rozkłócić jajka z przyprawami. W drugim przygotować bułkę tartą. 11. Każdy kotlet panierować w jajku i w bułce. 12. Smażyć kotlety na patelni z olejem na rumiano z obu stron, przekładać je do naczynia żaroodpornego. 13. Mięso włożyć
W mojej kuchniBezglutenowe, bezlaktozowe bułki rozetki. Puszyste, miękkie i delikatne jak najlepsze bułki z mąki pszennej, jak bułeczki z najlepszej piekarni... Przepyszne. Proste do wykonania. Bułeczki, które po prostu musicie zrobić.... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine(...)ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po wskazanym czasie ostrym nożem lekko natnij skórkę bułeczek i odstaw na kolejne 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut. Upieczone bułeczki studź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaBardzo delikatne i pyszne krokiety z kapustą i grzybami. Idealne do wigilijnego barszczu. Bułka tarta Nutrifree nie chłonie tłuszczu przez co krokiety są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Polecam Wam gorąco :) SKŁADNIKI: 100 g Mixu do makaronów i pierogów Nutrifree 3 jajka 300 g mleka (zwykłe lub ryżowe) 3 łyżki oleju Szczypta soli(...)ugotowanej kapusty z grzybami Bułka tarta – Pangratatto Nutrifree Olej do smażenia Mix do makaronów i pierogów zmiksuj z 2 jajkami, mlekiem, olejem i solą. Odstaw na kwadrans. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki. Ugotowaną kapustę z grzybami zmiksuj blenderem i posmaruj naleśniki. Dokładnie zawiń. Przygotowane krykiety panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż ze wszystkich stron
Kuchnia bezglutenowapochodzi z bloga Wegan Nerd , zmodyfikowałam go lekko na sposób nie wegański. Pachnace kotlety z dyni ok 700 g dyni (najlepiej mięsistej typu hokkaido lub piżmowa) 1-2 garści bułki tartej 1 cebula 2-3 pomidory suszone z oleju 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki garam masali 1/3 łyżeczki papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu sól do smaku olej(...)obieramy i drobno siekamy a następnie podsmażamy na patelni na rumiano. Dynię miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy cebulkę oraz drobno posiekane pomidorki suszone i posiekany ząbek czosnku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Ciasto powinno mieć delikatną lepiącą się konsystencję. Zostawiamy na 5 minut by bułka wchłonęła wilgoć z dyni. Dodajemy przyprawy. Solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy patelnię z olejem, formujemy
Dzieje kuchennej WiewióryWszystko zależy od fantazji kucharza :) U mnie dziś pyszna pieczeń drobiowa z kolorową papryką. Składniki: 80 dag filetów drobiowych 3 kolorowe papryki 1 biała cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski i zaparzyć gorącą wodą. Bułkę namoczyć(...)dobrze odcisnąć. Filety zmielić, dodać przysmażoną na maśle cebulę, jajko, bułkę i przyprawy do smaku. Całość starannie wymieszać i podzielić na trzy równe części. Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć jedną część przygotowanego mięsa. Paprykę dobrze osuszyć i przekładać kolorami poszczególne warstwy mięsne. Górną warstwę mięsa smarujemy olejem. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Pieczeń możemy podawać na ciepło
Tradycyjna Kuchnia