bułki - 33926 przepisów (strona:441/2262)

kotlety ryżowe 1240

smak ryżowych kotlecików zaskakująco dobry. Polecam jako atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. składniki: 100 g suchego ryżu 100 g żółtego sera 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki tartej bułki pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku tarta bułka do panierowania olej do smażenia wykonanie: Ryż gotuję w bulionie w proporcji 1 miarka ryżu na 3 miarki płynu. Cebulę drobno siekam(...)lekko podsmażam. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam.  Wszystkie składniki łączę i formuję niewielkie kotleciki. Obtaczam je w tartej bułce i smażę na oleju. Najlepiej smakują prosto z patelni

babka w formie
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej podane z batatami 204

kotletów): 1/2 kalafiora 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 kostka bulionowa (drobiowa) 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta olej kokosowy do smażenia bułka tarta 3 bataty tymianek oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Kalafiora podzielić na kilka różyczek i gotować do miękkości - ok. 20 min po wrzuceniu na wrzątek. W tym czasie(...)zalewamy bulionem - gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (aż kasza wchłonie cały bulion). Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce

Alutka-Gotuje
Słodkie środy - Łabędzi puch 381

ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę.  Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około(...)blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Masa: Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem.  Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając. Masło ucieramy, następnie dodajemy po łyżce masy kokosowej. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem. Na dżem nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany 222

kiełbasy mortadeli . Kotlety przygotowane z karkówki smakują identycznie jak schabowe, są miękkie i soczyste. Składniki na 4 porcje: Karkówka wieprzowa ok. 70 dag 2-3 duże jajka mąka pszenna bułka tarta sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, wykroiłam 6 dużych plastrów. Plastry(...)pieprzem, zawijamy w folię i na 30 minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubicie grubszą panierkę, to czynność obtaczania powtarzamy pomijając etap

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 187

torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe(...)codziennie, nawet jak mi się skończył gaz to ugotowałam w nim sobie wodę na kawę. Zmieliłam w nim wszystkie twarde rzeczy leżące na półkach w kuchni – orzechy, migdały, zrobiłam bułkę tartą z wyschniętych na kość bułek, o kaszach, które zamieniłam w mąkę wspomniałam na początku. Ostrze w tym urządzeniu jest samo ostrzące się, wystarczy do naczynia miksującego wrzucić kostki lodu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 161

minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą:  500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella(...)można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Ser mozzarella, najlepiej w kawałku, a nie w kulce, kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ja akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania

Cooking Monster
Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone 271

kotlety mielone Drukuj przepis Porcji: ok. 8 Czas gotowania: 30 min Składniki 500 g mięsa wieprzowo-wołowego sucha kajzerka mleko do moczenia kajzerki (około 3/4 szklanki) mała cebulka jajko bułka tarta do obtaczania kotletów pieprz i sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Przepis 1 Bułkę wkładamy do miski z odrobiną mleka, aby namiękła. Kiedy jest zbyt sucha, dolewamy jeszcze(...)całości dodajemy jajko praz cebulkę startą na tarce o małych oczkach oraz mieszamy, do dokładnego połączenia się składników. 3 Solimy i pieprzymy do smaku. 4 Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Porady Zróbcie do kotletów sałatkę z marchwi, jabłka i majonezu Marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z majonezem

Kuchnia Bazylii
Leniwe 204

ulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Przepis na 3-4 osoby. 0,5 kg twarogu półtłustego ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania przy wyrabianiu) 1,5 łyżki cukru 2 jajka(...)cukier waniliowy (16 g) Dodatkowo: szczypta soli (do wody na leniwe) masło, bułka tarta, cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze

Bullio
Drobiowe kulki z fetą i suszonymi pomidorami 213

kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody. W maszynce(...)mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem. Łyżką nabierać masę mięsną. Rozpłaszczać ją ręką i na środek nakładać małą łyżeczką kawałek fety. Ręką formować dość małe pulpety. Z podanych składników wychodzi 15 sztuk. Gotowe kulki drobiowe obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej. Smażyć partiami w nagrzanej

Bullio
Kopytka z Kaszy Jaglanej 260

przed gotowaniem) 3 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę(...)teraz będę je gotowała: Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam partiami kopytka i gotuję około 3 minut. W czasie gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy

Uwaga Babcia Gotuje
Ekologiczne bagietki - bezglutenowa i orkiszowa :) 194

Pierwsze pieczywo od marki Schnitzer   upieczone, więc przedstawiam Wam moją opinię na ich temat. Więcej o tej marce pisałam TUTAJ . Poniżej znajdziecie recenzję ekologicznej bułki orkiszowej oraz bezglutenowej kukurydzianej, również ekologicznej.  ORGANICZNA BAGIETKA ORKISZOWA  orkisz (62%) * woda (30%) * naturalny zakwas orkiszowy (10% pełnoziarnista mąka orkiszowa, 8% woda) * płatki ziemniaczane * drożdże * sól morska (0,9%) Jedna bagietka zapakowana(...)folię próżniową oraz dodatkowo umieszczona w kartonowym pudełeczku z neonowym napisem. Przed spożyciem bułkę tę należy upiec w piekarniku, w 180*C przez 12 minut. Bez upieczenia bułka jest dosyć twarda. Po wyciągnięciu jej z opakowania i powąchaniu poczułam bardzo intensywny, jakby winny zapach, który całkowicie zniknął po upieczeniu. Następnie poczułam tylko przepiękny, silny zapach świeżego pieczywa, niczym z piekarni

Zdrowie na języku :P
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 369

mnie wyszło 28 sztuk): śliwki węgierki 80 dag ugotowanych ziemniaków (ugotowałam dzień wcześniej) 30 dag mąki pszennej typ 650 2 jajka L sól 1-2 łyżki oleju klarowane masło bułka tarta cukier WYKONANIE: Śliwki opłukać, osuszyć. Każdą nadkroić wzdłuż i usunąć pestkę. Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę soli, mąkę i jajka. Zarobić(...)jest potrzeba podsypania mąką, używać jej jak najmniejszą ilość. Zlepione knedle wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować je jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyłowić łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na klarowanym maśle. Knedle podawać polane zrumienioną bułką i posypane cukrem. Można je dodatkowo oprószyć cynamonem. Kto nie lubi chrupiącego w zębach cukru, może przed zlepieniem knedli

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety mięsne gotowane 129

Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka 1 bułka pszenna (może być sucha) mleko sól morska, świeżo mielony pieprz 2 marchewki, pietruszka, pół selera 2-3 listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnkach Sposób przygotowania: Bułkę podziel na mniejsze kawałki i zalej mlekiem. Do miski włóż mięso, startą na tarce cebulę, dodaj odciśniętą bułkę, jajka

Z notatnika
Kotlety jajeczne 163

twardo jajek  1 duża cebula czerwona  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka musztardy  pieprz ziołowy  sól  pieprz czarny  2 jajka surowe  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie  Ugotowane jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach , następnie obraną i przesmażoną cebulkę dodaję , oraz czosnek , musztardę,3 czubate łyżki bułki tartej , surowe(...)wszystkie nasze przyprawy , kiedy mamy dodane wszystkie składniki , wszystko dokładnie mieszamy tak aby składniki się połączyły . Kiedy nasze składniki mamy wymieszane , formujemy nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju , smażymy nasze kotlety na złoty kolor, po usmażeniu naszych kotletów , są gotowe do podania

Mój Smak
pyszne kotlety jajeczno-warzywne... 187

Składniki: jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekła(...)woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej formować owalne ok 1 cm grubości kotlety i na gorącym oleju smażyć

W Mojej Kuchni Lubię