bułki - 33426 przepisów (strona:442/2229)

KOTLETY Z JAJEK MOJE SMAKI DZIECIÑSTWA 134

Polsce.I tak jest z tymi kotlecikami , czas i zdarzenia na  swiecie nie zmieni ich wspaniałego smaku i wspomnień przez które nam one  towarzyszyły.  6 jajek 1 bułka po 1 pęczku natki pietruszki i koperku, szczypiorek 1szkl.bułki tartej sól pieprz olej do smażenia **************************************** 5 jajek ugotować na twardo.Bułkę namoczyć w wodzie .Ugotowane jajka obrać ze skorupek(...)pokroić w drobną kostkę .Natkę , koperek i szczypiorek drobno posiekać.Posiekane jaja włożyć do miski, dodać odcišniętą bułkę , surowe jajko które nam zostało,zieleninę i przyprawy.Wymieszać na jednolitą masę i formować rękoma kotlety.Panierowac je w bułce tartej,smazyc na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.Osaczyc na ręczniku papierowym.Podawć na ciepło.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
lekkie ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką 142

przedstawić przepis na coś baardzo prostego, szybkiego ale meega pysznego. Sezon truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej.  No to zaczynamy:  *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -0,5 szkl oleju -4 łyżki wody(...)trochę mąki, i oleju, i tak dalej.  Następnie do ubitych białek dodajemy całą masę i delikatnie mieszamy do połączenia. masę wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. DODATKI I KRUSZONKA -około 250 g  truskawek KRUSZONKA -4 łyżki bułki tartej -2 łyżki zimnego masła -1 łyżka mąki -2 łyżki brązowego cukru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 821

margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru -1 łyżka soku z cytryny  -0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej WAŻNE jeśli macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje były(...)bardzo słodkie :-) PIANKA -4 białka -4 łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych  -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3  Mniejszą część dajemy do zamrażarki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowe bułeczki czosnkowe 185

skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości. Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu! Składniki na 4 duże bułki: 200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker) 130 ml mleka (1/2 szklanki) 2 łyżki masła (roztopionego) masło(...)ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 60 °C i wyłącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki - zostaw na ok. 30 min. (w ciepłym piekarniku). W tym czasie przygotuj masło czosnkowe - do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte bułki natnij (do połowy wysokości) - wgłębienie

Alutka-Gotuje
Knedle ze śliwkami 156

każdym kroku takie idealne! A na następne trzeba będzie znowu czekać kolejny rok.  Wyrzutów sumienia nie mam więc żadnych, że utaplane takie i w maśle, i w bułce... i w dodatku jeszcze cukrem posypane. Ale ten cukier, który zgrzyta w zębach właśnie w tym daniu uwielbiam. A posypane cynamonem smakują bardziej jesiennie.  Normal 0 21 false false false(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 15-20 śliwek 3-4 łyżki tartej bułki 4-5 łyżek masła cukier brązowy  cynamon Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy

bistro mama
Domowe paluszki rybne 276

ryby .  Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest). Jeżeli wyczujemy ości - wyjmujemy je. Kroimy rybę na plastry o szerokości około 2 cm (dobrze, jeśli filety ryby(...)grube). Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron. W trzech miseczkach przygotowujemy: w pierwszej mąkę połączoną z papryką mieloną, w drugiej rozbełtane jajko, w trzeciej bułkę tartą. Po kolei zanurzamy rybę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, jeśli paluszki są grube, to również smażymy ich boki

Anielska Kuchnia Ani
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 159

miękkiego masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól i pieprz 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 g kremowego serka (np. Philadeplhia, Tosca) bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki(...)podłużne wrzeciona przypominające podudzia kurczaka. Przynajmniej się starałam, żeby był taki kształt...  Pierożki ułożyłam na ściereczce. Przygotowałam panierkę. W jednej miseczce ubiłam lekko dwa białka, do drugiej wsypałam bułkę tartą. Każdy pierożek umoczyłam najpierw w białku a następnie obtoczyłam w tartej bułce. Gotowe odkładałam na tacę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i smażyłam pierożki w głębokim tłuszczu

Kuchnia u Krysi
Panierowany kalafior 222

Najczęściej przygotowujemy kalafiora polanego zarumienioną bułeczką na maśle jednak można go zrobić w ten sam sposób jak kotlety czyli panierować w jajku i bułce. Tak przyrządzonego kalafiorka można zajadać samego np. z sosem czosnkowym albo podać do drugiego dania. składniki: 1 duży kalafior 5-6 jajek zioła prowansalskie bułka tarta i sezam do panierowania olej do smażenia Kalafiora podzielić(...)wystudzić. Podzielić na mniejsze kawałki, większe różyczki można rozkroić na pół. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, dodać nieco ziół prowansalskich do smaku. Kalafiora panierować w jajku i bułce z dodatkiem sezamu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor na nieco głębszym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku i można podawać

Monia miesza i gotuje
Panierowane boczniaki. Przepis na grzybowe a la schabowe. 236

Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu .   Składniki: 250 g boczniaków 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku 2-3 jajka mąka pszenna bułka tarta olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len )* *można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą Przygotowanie: Boczniaki płuczemy (zmywamy(...)minut. Po tym czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut. Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka. Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju

Słodkie okruszki
Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką 159

piekarniku.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 cebula kilka pieczarek kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli, dodać pieczarki. Całość przyprawić solą(...)jajko oraz dodać cebulkę i pieczarki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać  drobno posiekaną zieloną pietruszkę.   Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej

Ugotować
MIELONE KOTLETY ASI 166

Polecam do zrobienia :). 0.5 kg.mięsa mielonego wieprzowina - wołowego 1 ogórek kiszony lub duży konserwowy 10 dag.žółtego sera - pokroić w drobną kostkę 2 Ząbki przeciśnięte czosnku 1 bułka kajzerka namoczoną w mleku i odciśnięta 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę sól,pieprz przyprawa uniwersalna pieprz cajune mielona papryka czerwona ********************************************** Mięso wymieszać z papryką,ogórkiem kiszonym ,czosnkiem,bułką(...)przyprawami.Utulić kotlety w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bułki z pestkami dyni 135

cukru 1,5 łyżeczki soli 80 g pestek dyni 2 łyżki masła, stopionego 240 g letniej wody   Dodatkowo: 4 łyżki pestek dyni do posypania 1 białko do wysmarowania bułek     Przygotowanie:   Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość(...)Ostrym nożem wyciąć kwadratowe lub prostokątne bułeczki. Każda powinna mieć wagę ok. 110 g.   Bułeczki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każdą bułkę posypać pestkami dyni, które dobrze docisnąć do bułeczek, najlepiej dłonią. Odstawić na 60 minut do napuszenia.       Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Napuszone

Nastoletnie Wypiekanie
Hamburger w tortilli 150

Dziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości.  Hamburgery: 500g mięsa mielonego  1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę(...)drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 2.  Tortille składamy na pół, smarujemy sosem tzatziki, układamy: sałatę, kotlet, ketchup, ogórki, paprykę. Składamy na pół, spinamy wykałaczkami

Szefowa kuchni
Kotlety ryżowe 229

mnie pozostały z risotta. 1 szkl. ryżu suchego  [ lub ugotowanego z dodatkami ] cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta koperek bułka tarta do panierowania Ryż ugotować , wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Wege- burgery z cukinii 131

Smaczne, wegetariańskie kotlety z cukinii, które mogą też być stosowane jako wege-burgery do bułki. Lekkie, smaczne danie z wykorzystaniem cukinii, której aktualnie jest pod dostatkiem. Kotlety wzbogacone są o dodatek kaszy jaglanej, która powoduje, że całość jest bardziej treściwa a one same mogą stanowić samodzielne danie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej(...)ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej

Mango Papaja