bułki - 33426 przepisów (strona:450/2229)

Mielone pałeczki na patyku 136

mięsa mielonego mieszanego sól pieprz  przyprawa do mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierowania Mięso przygotowujemy jak na kotlety, mieszamy z jajkiem i przyprawami . Na patyczki do szaszłyków nakładamy niewielkie porcje i równo ugniatamy by powstała kiełbaska na patyku.  Otaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni grillowej

Gotowanie jest łatwe
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 173

się zbytnio podczas smażenia i zachowają swoją soczystość.  Taki klasyczny schabowy z kością nie potrzebuje również żadnych wymyślnych przypraw, tutaj najlepiej sprawdzi się klasyczna sól i pieprz oraz bułka tarta do panierowania. Cały smak jest w mięsie. Tłuszczu przy kości również nie odkrawajcie, daje on podczas smażenia smak, a później można go po prostu odłożyć(...)smaku SKŁADNIKI NA SCHABOWEGO Z KOŚCIĄ: krojone plastry schabowego z kością (każdy po około 160-200 g, grubości 2-2,5 cm) 1 jajko 2 łyżki zimnej wody bułka tarta do panierowania sól i świeżo zmielony pieprz olej do smażenia DODATKOWO: ugotowane młode  ziemniaki posypane koperkiem WYKONANIE: KAPUSTA: Kapustę przekrój na ćwiartki, opłucz i pokrój

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWE HAMBURGERY 119

Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 1 średni ogórek kiszony 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól pieprz ziołowy bazylia oregano bułki z ziarnami sałata masłowa olej rzepakowy 1 cebula czerwona 2 średnie pomidory   SOS KIELECKI HAMBURGEROWY MAJONEZ KIELECKI KETCHUP KIELECKI PIKANTNY   Sposób przygotowania:  Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać(...)Wsypać przyprawy i wyrobić masę mięsną. Z mięsa uformować kotlety, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju. Pomidory również pokroić w krążki. Bułki przekroić, posmarować sosem hamburgerowym. Położyć sałatę, burgera, plaster cebuli i pomidora.  Na koniec polać majonezem, ketchupem i przykryć drugą częścią bułki.  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 220

aktualnie przez jego kuzyna.  Dalej następuje podział na rozdziały: Rozdział I Teoria. Rozdział II Zakwas i pieczywo na zakwasie. Rozdział III Drożdże i chleby na drożdżach. Rozdział IV Bułki i płaskie chleby. Rozdział V Potrawy z chlebem i do chleba. Pierwszy rozdział zawiera bardzo wiele przydatnych informacji, które na zawsze zmienią Wasze spojrzenie na wszystkie wypieki. Autor zaczyna(...)upieczonych przeze mnie chlebów na drożdżach. Niektóre są z przepisów Piotra Kucharskiego, zaś niektóre z moich własnych. I tak też w kolejnym rozdziale autor zapoznaje nas z przepisami na bułki i płaskie chleby. Dzięki ilustracją, krok po kroku dowiadujemy się, jak formować dane pieczywo, co jest bardzo pomocne. Samych przepisów jest bardzo wiele, dzięki czemu nauczyć można się nie tylko

Passions hobbies life
Dieta CZTO, dzień siódmy 126

wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy.   Kolacja 30 ml mleko spożywcze 2% tłuszczu 50 g ser twarogowy chudy 60 g bułki grahamki 30 g cebula 60 g rzodkiewka Przepis: w głębokim naczyniu rozmieszać na jednolitą masę ser z mlekiem. Dodać do niego posiekaną drobno cebule i rzodkiewkę. Przyprawić pieprzem icurry. Podawać(...)bułką Został mi chleb, więc nie kupowałam bułki.   Śniadanie zjadłam ok. 10, ale nie dałam rady zjeść całego chleba. Drugie śniadanie zjadłam ok. 11. Obiad był późny – po 16. Podwieczorek zjadłam praktycznie razem z kolacją – ok. 20. Dzień spędziłam poza domem. Na obiad wracałam już głodna. Poza tym nie czułam głodu

Kucharzyca
(Nie) zwykły chleb panierowany 110

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pewnie każdy z Was zna, ale nie każdy pamięta... Uwielbiam klasykę. A Wy?  kromki chleba (najlepiej minimum z dnia poprzedniego, może być bułka lub chleb tostowy) jajka bułka tarta + sezam (opcjonalnie) szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Jajka dokładnie roztrzepać - z dodatkiem soli. Pieczywo kolejno zamaczać w jajku i obtoczyć w bułce tartej połączonej

Di gotuje
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 139

skomplikowane. Może i Wam przepis się przyda a potrawa przypadnie do gustu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego z szynki ( można zastąpić innym ) 2 jajka 100 ml mleka Ok. ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 marchewki Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 mała cebula Pęczek koperku 150 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody(...)dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko ( tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne ) a następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety. Jeżeli mięso będzie się zbyt bardzo kleiło

Smaki Ewy
Pulled Pork Burger 171

moim blogu http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/pulled-pork-ciagnieta-wieprzowina/ Wczoraj podałam propozycję na podanie pulled pork na obiad z młodymi ziemniaczkami http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/mlode-ziemniaczki-z-pulled-pork-i-wiosenna-salatka/ Dziś pomysł na burgery. Oczywiście najlepiej jak mamy swoje bułki do burgerów, niestety tym razem musiałam zastosować kupne. Składniki na 4 burgery, dla 2 osób: 4 bułki 2 ogórki świeże 1 ogórek małosolny cebula 4 rzodkiewki 1 pomidor ketchup majonez(...)plasterków sera żółtego Bułki należy podgrzać w tościarce lub piecu. Kolejno posmarować je ketchupem i majonezem, dodać dużo pulled pork i warzywa. Zdjęcie pochodzi ze strony https://lifeofburgers.com

Kocham Czekoladę
Camembert z truskawkami 139

smakołyk. Na blogu znajdziecie również inne propozycje podania tego sera. Camembert z ananasem  lub zapiekany w cieście francuskim Składniki: 2 serki camembert 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany bułka tarta sól olej do smażenia 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka cukru chilli pieprz Wykonanie: Serki przekroić na dwie połówki. Żółtka roztrzepać widelcem wraz ze śmietaną. Lekko posolić. Każdy plaster sera namoczyć(...)żółtkach ze śmietaną , a następnie w bułce tartej, po czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser. Truskawki zmiksować na gładko i zagotować. Doprawić cukrem, pieprzem i chilli. Gorący panierowany ser podawać z sosem i truskawkami. camembert z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Ciasto orzechowe cappuccino 215

łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cappuccino: 600 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki cukru pudru(...)włożyć do niewielkiej miski i zalać bardzo ciepłą wodą, żeby się ogrzały. Po kilku minutach jajka wytrzeć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodawać po trochę mieszanki mąki z bułką tartą. Pod koniec ciasto

Trzeci talerz
Szkockie jajeczka- mielone pulpety z jajkiem w środku 97

masz pomysłu na smaczny, a zarazem efektowny obiad? :) Tak przygotowane kotleciki na pewno zachwycą domowników. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych 3 ząbki czosnku ½ kg mięsa mielonego wieprzowego 10 dag bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku mąka do panierki olej do głębokiego smażenia 2 jajka kurze Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Czosnek posiekać i wymieszać(...)mięsem, z 3 łyżkami bułki tartej, przyprawami, musztardą, jajkiem kurzym i dokładnie wymieszać. Jajka przepiórcze obrać, okleić mięsną masą. Następnie panierować w mące, rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Olej rozgrzać do 180 stopni, smażyć jajeczka na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM 367

pieczarki pod każdą postacią, więc dla mnie to obiad idealny ;) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego * ok. 12 większych pieczarek * 1 jajko+ 2 jajka do panierki * 4 łyżki bułki tartej+ dodatkowa do panierki * sól * pieprz * ulubione przyprawy Wykonanie: Pieczarki opłukać, dokładnie oczyścić, wykroić ogonki. Mięso mielone przyprawić sola, pieprzem i dowolnymi przyprawami, dodać jajko(...)bułkę tartą. Ogonki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy pieczarki. Jajka rozklepać, pieczarki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pieczarki z obu stron na złoty kolor (najpierw obsmażyć kapelusze pieczarek potem stronę, gdzie jest mięso

Zrób to smacznie
CHIKKER 169

Kotlety drobiowe: 1 pierś z kurczaka, ½ papryki czerwonej 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka majonezu, olej Dodatkowo: 6 bułek, ogórki kiszone, pomidor, sos amerykański , sałata WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, dodajemy mąkę i jajko – mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę(...)rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie placuszki, smażymy z obu stron na małym ogniu na złoto. Następnie osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Bułki przypiekamy chwilę w piekarniku aby były chrupiące, następnie przekrawamy na połowę. Na jednej połówce kładziemy liść sałaty, układamy kotleta, plastry ogórka, pomidora, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki

słodki bratek
Domowy hamburger zbezglutenową ciabattą Incola. 158

ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia lub olej kokosowy 1 cebula jako dodatek : ekologiczna sałata z własnej działki ekologiczna rzodkiewka kilka plasterków pomidora bezglutenowe ciabatty  Wykonanie : Bułkę namaczamy w szklance mleka i mielimy razem z mlekiem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, roztrzepane jajka i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)rozpłaszczając. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy lub oleju kokosowego, układamy kotlety i smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Bułkę przekrawamy na pół, układamy kotleta, plasterek pomidora, rzodkiewkę, oprószamy solą lub pieprzem. Przykrywamy druga połową bułki. Do hamburgera można dodać dowolny sos, lub ketchup , co kto lubi. Pysznie i proste

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżówki z budyniem , kiwi i kruszonką 128

każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą szklanki zrobić dołek na nadzienie.W dołeczek położyć wystudzony budyń, ułożyć pokrojone owoce.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułki [ boki bułek] posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka , na wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie