Emmentalerem lub po prostu Goudą. Racuszki bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i z mięciutkim środkiem... Składniki: 500 g ziemniaków 120 g szynki drobno pokrojonej 100 g bułki tartej 130 ml gęstej śmietany (18%) 1 jajko gałązki natki pietruszki 2 łyżki startego na tarce sera żółtego odrobina startej gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki(...)obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnęłam przez praskę. Do miski wsypałam ok. 70 g bułki tartej (resztę zostawiłam), wbiłam jajko i wlałam śmietanę. Dodałam ser, oprószyłam świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na wierzch wsypałam posiekaną natkę pietruszki Wymieszałam, dodałam szynkę i ziemniaki. Doprawiłam jeszcze do smaku
Kuchnia u Krysiletnie śniadanie. U mnie tym razem z dużą ilością warzyw, więc szybko najemy się takim tostem. Wspominając po raz kolejny mój urlop w Gdyni u mamy. Składniki : * ulubiona bułka np grahamka * 2 jajka * sól, pieprz, oregano, czerwona mielona papryka * łyżka masła * ulubione warzywa * 2 plasterki sera mozzarella * szczypiorek Przygotowanie : Jajka wymieszać z przyprawami, obtoczyć połówki bułki i usmażyć(...)maśle z obu stron na złoty kolor. Do środka bułki dodać ser i ulubione warzywa. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martynastępujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy bułkę tartą oliwę sól, pieprz i zioła (polecam mieszankę bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu) Cukinię pokroiłam z około 0,5 cm długie pasy, podsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju przez około(...)się nadmiary oleju. Przygotowałam sobie resztę składników. Szynki pozostawiłam w plastrach, sery starłam na tarce, jajka rozkłóciłam z odrobiną soli, przygotowałam przyprawy. Owalne naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą i posypałam bułką tartą. Składniki układałam warstwowo. Najpierw warstwa cukinii, na nią nieco soli, pieprzu i ziół oraz około 2 łyżek rozbełtanego jajka. Następnie położyłam szynkę konserwową, posmarowałam ją łyżeczką koncentratu pomidorowego
Pichceniomaniadzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama też je lubię :) Zresztą, tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię połączenie mięsa z ananasem. Składniki: 4 kotlety schabowe jajka i bułka tarta do obtoczenia 4 plastry ananasa z puszki ok. 200g zółtego sera sól Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem, aby uzyskać płaty o grubości około 1/2 cm. Oprószyć solą i odstawić(...)około pół godziny. W miseczce roztrzepać jajka, a na duży talerz wysypać tartą bułkę. Kotlety maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odsączonego ananasa układamy po jednym plastrze na każdego kotleta, a następnie posypujemy startym żółtym serem
kuchnia doskifilety z piersi kurczaka fasolka szparagowa słonina bułka tarta sól pieprz oregano szczypta curry oliwa Filet oczyszczamy i myjemy, nacinamy w kratkę po gładkiej stronie, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Fasolkę gotujemy do miękkości, Słoninę kroimy w kostkę i przysmażamy dodając bułkę tartą i robimy zasmażkę do fasolki. Odcedzoną fasolkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy bułkę tartą
Gotowanie jest łatwekońcu masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, które należy rozwałkować na placki, a następnie na środku umieścić jagody. Bułkę z nadzieniem dobrze skleić, złączeniem w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane bułki ponownie pozostawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Wyrośnięte bułki piec w temperaturze
zadanie-gotowaniepodczas jednego z obiadów w restauracji. W zasadzie można też zastosować jako przekąskę, serwując z ulubionym dipem. Składniki 500 g ziemniaków 1 łyżka gęstej śmietany 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z niewielką ilością śmietany. Studzimy. Z ziemniaków formujemy paluszki(...)Obtaczamy najpierw w bułce tartej, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, ponownie w bułce tartej. Smażymy na oleju, z każdej strony na rumiano. Podajemy jako dodatek do dań głównych. Świetnie smakują też z dodatkiem sosu czosnkowego. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenmąki pszennej 230 g margaryny lub masła 6 łyżek zimnej wody szczypta soli 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto : mąkę, cukier i szczyptę soli posiekać z margaryną. Wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie(...)Wiśnie umyć, wydrylować i odsączyć nadmiar soku. Wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem. Tortownicę (26 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połową ciasta wylepić dno i boki na 2 cm wysokości tortownicy, nakłuć widelcem i posypać łyżką bułki tartej. Wyłożyć wiśnie. na wierzchu rozsypać poskubane pozostałe ciasto. Piec ok 40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać
Smakołyki AsiSkładniki: 100g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego kawałek suchej bułki odrobina mleka pieprz, papryka Metoda: Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie
MamaOskarkapowyższego przepisu 100 ml śmietanki 30% 3 żółtka 350 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli (5 g) 80 g miękkiego masła Dodatkowo: białko do posmarowania bułek sezam do posypania Przygotowanie: Zaczyn: Składniki dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodać pozostałe składniki(...)spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią odgazować ciasto (naciskając). Uzyskamy bardziej puszyste bułki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części (po ok. 100 g każda). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo mocno spłaszczyć
Nastoletnie Wypiekanieuzyskałam 800g. czystego mięsa. 800g. świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę(...)mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką). Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu kotlety będą soczyste i delikatne. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor. Z takiej porcji mięsa wyszło mi 8 dorodnych kotletów
Lubię to gotujętwarde i niesmaczne. Jeśli mięso jest odpowiednie to pulpeciki będą delikatne i mięciutkie. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka 1 cebula 1 jajko garść tartej bułki mąka pszenna do obtoczenia 3 szklanki wywaru warzywnego 4 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól pieprz Mięso przełożyć do miseczki, dodać cebulę(...)startą na tarce na miazgę i razem wyrobić. Dodać jajko, garść bułki tartej, 2-3 łyżki wywaru warzywnego, sól, pieprz i wszystko dobrze wyrobić. Jeśli mięso jest za twarde i gęste trzeba dodać jeszcze łyżkę wywaru, a jeśli jest za luźne to dosypać trochę bułki tartej. Z mięsa formować niewielkie kulki, każdą obtoczyć w mące i odłożyć na talerz
kuchnia doskiklopsikami, aby była bardziej pożywna. W zasadzie mogłaby stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 kolba kukurydzy natka pietruszki pomidorki koktajlowe(...)szklanki bulionu drobiowego Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej (niekoniecznie). Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem i pokrojoną papryczką. Przełożyć do garnka. Ugotowaną kukurydzę przekroić na pół i odkroić ostrym nożem paski z ziarenkami
https:KKuchniaMniampoprzerastane białym tłuszczykiem, ze starego wieprzaka będzie miał kolor żółty i będzie niesmaczne. Odpowiednie kawałki są raczej średniej wielkości, duże mogą być łykowate i niesmaczne. Kotlety panierowałam tradycyjnie w bułce tartej lecz to był chyba ostatni raz, gdyż bułka okropnie chłonie tłuszcz i dość łatwo się przypala. Moim ulubionym sposobem panierowania jest pełnoziarnista mąka pszenna i ten sposób polecam najbardziej(...)około 10 kotletów) 1 kg karkówki wieprzowej (kawałek średniej wielkości) 3 cebule 3 szklanki mleka świeżo mielony pieprz 1 - 2 łyżeczki mielonego kminku sól dodatkowo: 2 - 3 jajka bułka lub mąka pszenna pełnoziarnista (do panierowania) tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z wszelkich twardych żyłek, pokroić w 1 cm plastry i roztłuc je cienko tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster
Kuchcik gotujekulka mozzarelli pół sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka Na początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę(...)gotowy, kroję pierś z kurczaka jak na kotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później moczę w jajku znów obtaczam w bułce i kładę na patelnię. Kotlety smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Następnie kroję sałatę lodową ( można też
Kuchnia Viki