bułki - 33426 przepisów (strona:447/2229)

pyszne kotlety z kalafiora,fasolki żółtej z dipem czosnkowo-jogurtowo-ogórkowym... 250

Składniki: kalafior 1 większy, fasolka szparagowa 1/2 kg/żółta, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 3 średnie, jogurt naturalny 200 ml, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, koperek 1 łyżka fasolkę żółtą obrać(...)kalafior różyczki ugotować w nie solonej wodzie, wylać na durszlak, pałką blendera zmiksować nie za drobno fasolkę i kalafior dodać jajko, kucharka, pieprz mielony, pokrojoną natkę pietruszki, wsypać tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną wszystko dobrze wyrobić ręką, odstawić na 15 minut aby smaki się przegryzły i bułka tarta ściągnęła masę na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety o grubości

W Mojej Kuchni Lubię
Bolillos - bułeczki meksykańskie 517

Bułeczki meksykańskie? Zastanawiam się dlaczego mają taką nazwę jakoś ani w wyglądzie ani w smaku nie kojarzą mi się z Meksykiem. Za to są to przepyszne pszenne bułki  o puszystym miąższu i chrupiącej skórce Idealna bułka śniadaniowa :) Źródło tutaj   Zaczyn 100 g mąki pszennej chlebowej 25 g świeżych drożdży 335 g letniej wody  1 łyżka miodu Wszystkie(...)blaszkę łączeniem do góry odstawić na 10 minut. Po tym czasie formować bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach łączniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć nożem wzdłuż i delikatnie oprószyć mąką. Piec w piekarniku na grzanym na 190 C z funkcją pary przez 30 -35 minut. Studzimy na kratce. (jeśli nie posiadacie takiej funkcji

Delicious Titbits
Bruschetta z awokado 157

bazylii, a ponad to oliwę zastąpiłam awokado, bo też mi lepiej smakuje ;-) I ostatecznie na talerzu lądują pyszności, nawet jeśli pomidor jest zimny... ;-) Spróbujcie :-)  SKŁADNIKI 2 - 3 bułki (najlepiej ciabatta)  1 dojrzałe awokado 2 duże pomidory szczypiorek 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz Bułki kroimy na połówki i nacieramy je przeciętymi ząbkami czosnku, a następnie wstawiamy do piekarnika(...)minuty (żeby brzegi stały się lekko chrupiące). Pomidory kroimy w drobną kostkę i mieszamy z solą i pieprzem, awokado obieramy i rozgniatamy w miseczce widelcem. Ciepłe bułki smarujemy awokado, układamy na nich porcje pomidorów i posypujemy szczypiorkiem

Czary - gary w kuchni
Kotleciki na słodko - z bananem i marchewką 134

zjadła obiad na słodko (rzadko taki dostaje:)). Składniki: 2 dojrzałe banany 125g serka mascarpone 7-8 niedużych marchewek 2 małe jajka 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta papryki chili olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Marchewkę gotujemy do miękkości(...)ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do niej mascarpone, jajka i pokrojone drobno banany. Przyprawiamy. Rękoma wyrabiamy, jednocześnie rozgniatając kawałki bananów i stopniowo dodajemy mąkę (ile zabierze) i bułkę tartą. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kotleciki (powinny się lekko kleić do rąk) i obtaczam je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Można

Kolorowy Przepisownik
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 245

uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :)  Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego  * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki bułki tartej+ do panierki * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany(...)lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą

Zrób to smacznie
Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) 331

oscypków ;) ) Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 120 g oscypka ok. 80 g papryki konserwowej ok. 80 g ogórka konserwowego bułka tarta 3 jajka pieprz, sól olej do smażenia Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Sposób przygotowania: Oscypek kroimy na nieduże paski, podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym(...)oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy w rulon (podobnie jak krokiety). Rozbełtane jajka odrobinę solimy i maczamy w nich przygotowane devolay'e, a następnie otaczamy w bułce tartej. Czynność możemy powtórzyć, czyli znów namoczyć w jajku i ponownie w bułce tartej - dzięki temu panierka będzie grubsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Devolay'e smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu

Słodka Strona
Drobiowe kulki z fetą i suszonymi pomidorami 357

kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody. W maszynce(...)mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem. Łyżką nabierać masę mięsną. Rozpłaszczać ją ręką i na środek nakładać małą łyżeczką kawałek fety. Ręką formować dość małe pulpety. Z podanych składników wychodzi 15 sztuk. Gotowe kulki drobiowe obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej. Smażyć partiami w nagrzanej

Bullio
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną 385

Składniki: 6 jajek 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 1/2 pęczku koperku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sito i przepłukujemy gorąca wodą by pozbyć się goryczki. Zagotować 1,5 szklanki wody, posolić i dodać łyżkę oleju, do wrzątku wrzucić kaszę zamieszać i gotować na małym ogniu ok 15-17 minut, przestudzić. 5 jajek ugotować(...)twardo, obrać, rozgnieść widelcem. Obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszać. Formować z masy kotlety, mocno ugniatając w dłoni. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron po kilka minut

magiczna kuchnia Kasi
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 164

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej. W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień(...)zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami. Drukuj Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej

Mieszam w Garnku
Pulpeciki w Pikantnym soSiE PoMidOroWym z kaszą BuLGur 191

porcje 500g mięsa mielonego z i ndyka 250g pieczarek pęczek dymki 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano 0,5 kubka śmietany 18% 1 jajko 1 bułka wiejska lub kajzerka mąka 0,5 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach papryka ostra min 2 łyżeczki sól pieprz bazylia liofilizowana 2 ząbki(...)czosnku 2 szalotki masło oliwa z oliwek 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli  Przygotowanie: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor, dorzucamy posiekane szalotki oraz czosnek, zalewamy przesmażonymi pomidorkami, doprawiamy bazylią  mięso mieszamy z bułką w śmietanie, doprawiamy solą

Luźna Kuchnia
Kąski Z Kurczaka 169

piersi kurczaka jako dodatek do frytek czy ziemniaczków ;) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka papryka słodka 1/2 łyżeczki szczypta ostrej przyprawa do kurczaka u mnie Prymat sól czosnkowa, pieprz bułka tarta np. domowej roboty  <- klik 1. Filet z kurczaka kroje na średniej wielkości kawałki i nacieram przyprawami. Chowam do lodówki na 2-3 godzinki. 2. Szykuje w osobnych(...)talerzykach mąkę, rozkłócone jajko oraz bułkę tarta wymieszaną z przyprawami do kurczaka. Zamaczam kąski poklei w mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej. smarze na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaje z frytkami lub młodymi ziemniaczkami

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 172

jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego żółtego sera - sól, pieprz, słodka papryka - trochę tłuszczu do nasmarowania naczynia do zapiekania Zaczynam od wymieszania bułki(...)mlekiem i ostudzenia. Kiedy bułka ostygnie i oczywiście napęcznieje, dodaję ją do mięsa i bardzo drobno pokrojonej cebuli. Mieszam porządnie. Naczynie żaroodporne  smaruję tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami

I tu będę miała takie te
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 154

ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna  olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody  2 szklanki dyni obranej(...)WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko

cool and minty
pyszne kotlety z kalafiora i ... 3545

kalafior 1 duży, cukinia 1 połowa, papryka żółta 1 połowa, papryka czerwona 1 połowa, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek, ogórek(...)rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukini kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką, jeśli masa jest za rzadka to dosypać ciut bułki tartej, masa powinna być dość zwarta przy formowaniu kotletów na gorącym oleju

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania