bułki - 33426 przepisów (strona:447/2229)

Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) 338

oscypków ;) ) Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 120 g oscypka ok. 80 g papryki konserwowej ok. 80 g ogórka konserwowego bułka tarta 3 jajka pieprz, sól olej do smażenia Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Sposób przygotowania: Oscypek kroimy na nieduże paski, podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym(...)oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy w rulon (podobnie jak krokiety). Rozbełtane jajka odrobinę solimy i maczamy w nich przygotowane devolay'e, a następnie otaczamy w bułce tartej. Czynność możemy powtórzyć, czyli znów namoczyć w jajku i ponownie w bułce tartej - dzięki temu panierka będzie grubsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Devolay'e smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu

Słodka Strona
Drobiowe kulki z fetą i suszonymi pomidorami 363

kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody. W maszynce(...)mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem. Łyżką nabierać masę mięsną. Rozpłaszczać ją ręką i na środek nakładać małą łyżeczką kawałek fety. Ręką formować dość małe pulpety. Z podanych składników wychodzi 15 sztuk. Gotowe kulki drobiowe obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej. Smażyć partiami w nagrzanej

Bullio
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną 386

Składniki: 6 jajek 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 1/2 pęczku koperku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sito i przepłukujemy gorąca wodą by pozbyć się goryczki. Zagotować 1,5 szklanki wody, posolić i dodać łyżkę oleju, do wrzątku wrzucić kaszę zamieszać i gotować na małym ogniu ok 15-17 minut, przestudzić. 5 jajek ugotować(...)twardo, obrać, rozgnieść widelcem. Obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszać. Formować z masy kotlety, mocno ugniatając w dłoni. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron po kilka minut

magiczna kuchnia Kasi
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 170

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej. W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień(...)zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami. Drukuj Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej

Mieszam w Garnku
Pulpeciki w Pikantnym soSiE PoMidOroWym z kaszą BuLGur 198

porcje 500g mięsa mielonego z i ndyka 250g pieczarek pęczek dymki 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano 0,5 kubka śmietany 18% 1 jajko 1 bułka wiejska lub kajzerka mąka 0,5 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach papryka ostra min 2 łyżeczki sól pieprz bazylia liofilizowana 2 ząbki(...)czosnku 2 szalotki masło oliwa z oliwek 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli  Przygotowanie: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor, dorzucamy posiekane szalotki oraz czosnek, zalewamy przesmażonymi pomidorkami, doprawiamy bazylią  mięso mieszamy z bułką w śmietanie, doprawiamy solą

Luźna Kuchnia
Kąski Z Kurczaka 175

piersi kurczaka jako dodatek do frytek czy ziemniaczków ;) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka papryka słodka 1/2 łyżeczki szczypta ostrej przyprawa do kurczaka u mnie Prymat sól czosnkowa, pieprz bułka tarta np. domowej roboty  <- klik 1. Filet z kurczaka kroje na średniej wielkości kawałki i nacieram przyprawami. Chowam do lodówki na 2-3 godzinki. 2. Szykuje w osobnych(...)talerzykach mąkę, rozkłócone jajko oraz bułkę tarta wymieszaną z przyprawami do kurczaka. Zamaczam kąski poklei w mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej. smarze na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaje z frytkami lub młodymi ziemniaczkami

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 176

jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego żółtego sera - sól, pieprz, słodka papryka - trochę tłuszczu do nasmarowania naczynia do zapiekania Zaczynam od wymieszania bułki(...)mlekiem i ostudzenia. Kiedy bułka ostygnie i oczywiście napęcznieje, dodaję ją do mięsa i bardzo drobno pokrojonej cebuli. Mieszam porządnie. Naczynie żaroodporne  smaruję tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami

I tu będę miała takie te
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 158

ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna  olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody  2 szklanki dyni obranej(...)WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko

cool and minty
pyszne kotlety z kalafiora i ... 3546

kalafior 1 duży, cukinia 1 połowa, papryka żółta 1 połowa, papryka czerwona 1 połowa, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek, ogórek(...)rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukini kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką, jeśli masa jest za rzadka to dosypać ciut bułki tartej, masa powinna być dość zwarta przy formowaniu kotletów na gorącym oleju

W Mojej Kuchni Lubię
FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY 122

łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolędry pęczek natki pietruszki, poszatkowanej pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny szczypta sodki 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia(...)czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ). Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę. Wyrabiamy masę ( gdyby była zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze bułki tartej ).  Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Kotleciki studzimy i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
HAMBURGER WIEPRZOWY - domowy 131

DODATKOWO :  dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów                                                             PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy(...)minut aby mięso odpoczęło. Formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, z obu stron aż ładnie się zarumienią lub na grillu.  Odkładamy na talerz. Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze sera i podgrzewamy w opiekaczu. Następnie układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórkach, na to kotlet, polewamy sosem i przykrywamy wierzchem bułki

Kulinarne Fantazje Marioli
sałatka hamburgerowa 999

Podobną sałatkę miałam okazję próbować niedawno, na przyjęciu. Wyglądała intrygująco, na wierzchu ułożone miała w całości posypane sezamem bułki hamburgerowe. Spróbowałam nieco, była dość smaczna. Tyle, że bułki odstawiłam na bok, kompletnie nie miałam pomysłu, jak się zabrać do ich konsumpcji: kroić nożem i widelcem - nie bardzo, wziąć do ręki - jeszcze gorzej... W domu wymyśliłam swoją wersję tej sałatki:) Zmieniłam(...)trochę składniki, pikantnie doprawiłam mięso, zrobiłam domowy sos hamburgerowy. Niewygodne bułki zastąpiłam pełnoziarnistymi grzankami oraz prażonym sezamem. Teraz jest bardzo pysznie! Polecam na różne przyjęcia, jak i rodzinną kolację. składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego) sałatka lodowa 6 ogórków konserwowych 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna

6niebo
Panierowane pieczarki z nadzieniem serowym. 152

kibicowskiego hasła. Jak wspominałem, jedliśmy z dziadkiem panierowane pieczarki po moim pierwszym kibicowaniu ligowym. Jak również wspominałem, przypomniała mi się pierwsza meczowa przekąska na stadionie Lechii - była to podłużna bułka wypełniona farszem pieczarkowym! No i wszystko jasne :) No, może nie wszystko. Pozostaje do wyjaśnienia kwestia dlaczego zawsze trafiamy z Marzeną pod jedną półkę w sklepie, kierowani tam tymi samymi pomysłami(...)dziadek nie potrafił nic ugotować i że mi się przyśniło ;) A jednak! Składniki: 500 g pieczarek 2 opakowania serka topionego np. tylżyckiego - nie kremowego słoiczek kaparów 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Sos: 150 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 mały ogórek kilka listków szpinaku Wykonanie: Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżki. Wnętrza

zadanie-gotowanie
Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 444

mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, nie jest wymagane bardzo dokładne rozmieszanie . Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - jest lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się, jak bułka tarta . Leniwiec kuchenny może oszczędzić sobie papraniny i użyć do wyłożenia formy papieru do pieczenia. Prze ł ożyć do niej(...)ciasto - jest dość gęste, będzie trzeba pomóc sobie łyżką . Wie rz ch wyrównać. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar - jeśli używamy bardziej soczystych owoców, warto posypać je bułką tartą lub otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut

Grunt to przepis!