bułki - 33426 przepisów (strona:453/2229)

Klopsiki w zalewie octowej 202

Składniki: Klopiski: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 jajo; 1 średnia cebula; 1 bułka kajzerka; Sól; Pieprz; Woda do namoczenia kajzerki; Bułka tarta do obtaczania klopsików; Olej/smalec do smażenia klopsików. Zalewa octowa: 3 szklanki zimnej wody; 1 szklanka octu spirytusowego 10 %; 3/4 szklanki białego cukru; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka soli(...)Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rogrzanym na patelni oleju/smalcu, z każdej strony, na złoty kolor. Przygotować zalewę. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę. Dodać

Gospodyni Miejska
KALAFIOR W PANIERCE Z BUŁKI TARTEJ 474

Pomysł na taki kalafior znalazłam zupełnie przypadkiem w internecie. Zawsze robiłam taki gotowany i polany bułką tartą, którą wcześniej zrumieniłam na masełku. Kalafior w panierce doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy ale także jako przekąska na kolacje. Składniki: * 1 kalafior * 2 jajka * bułka tarta do obtoczenia kalafiora * sól * olej do smażenia Wykonanie: Kalafior umyć, podzielić na mniejsze części(...)Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale tak, żeby się nie rozgotował). Odcedzić i przestudzić. Jajka rozkłócić. Kawałki kalafiora obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru oleju i można się zajadać

Zrób to smacznie
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 409

delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt

talerz przyjemności
Otrębowe bułeczki 100

Sprawdzonych przepisów na domowe bułki nigdy za wiele! Wiecie, co jest niesamowite w tych otrębowych bułeczkach? To, że przy pomocy tak niewielu składników można przygotować takie pyszności. Bułeczki są leciutkie, puszyste i bardzo otrębowe. Sposób ich formowania przedstawiłam Wam na zdjęciu niżej. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to sprawę ;) Bułki można zajadać zarówno na słodko(...)zdjęcie poniżej). Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia.     Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać otrębami. Piec przez ok. 15-20 minut do ładnego zezłocenia.    Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce

Nastoletnie Wypiekanie
Wegański hotdog z marchewki 153

YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może, aż tak bardzo przypominać hotdoga.    Składniki (4 porcje): 4 marchewki zbliżone rozmiarem do parówki 4 bułki do hotdogów 1/4 szkl wody 1/4 szkl sosu sojowego(...)olejem wrzucić marchewki i podsmażyć z każdej strony, aż zbrązowieją.  Wlać całą marynatę i smażyć jeszcze 1 minute.  Marchewkę włożyć do bułki i dodać ulubione dodatki.  Smacznego

wegujemy
Łabędzi puch 192

Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100g wiórek kokosowych 1 kostka masła 1/2 kostki margaryny Pozostałe składniki: dżem z czarnej porzeczki 100g wiórek kokosowych 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru   Upiec biszkopt. Jajka(...)utrzeć z cukrami, olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka. Pozostałe mleko (1 szklankę) zagotować z cukrem i wiórkami. Dodać rozmoczone bułki. Masę podgotować dodatkowe 5 minut i o dstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć masło

Di gotuje
Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy 182

panierce może być ratunkiem dla niejednego domowego budżetu, który ledwo dyszy do 1 każdego miesiąca! Jak zrobić Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy : Składniki: kiełbasa jajka mąka bułka tarta sól i pieprz do smaku odrobina majeranku Przygotowanie: Kiełbasę mielonkę, czy też mortadelę wyjmujemy z osłonki lub z puszki i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Jajka roztrzepujemy (bełtamy) widelcem w miseczce, a w drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą razem z odrobiną majeranku. Mielonkę panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tak jak klasyczne kotlety schabowe. Panierujemy kiełbasę dwa rady, wtedy kotlet jest smaczniejszy i bardziej chrupiący. Tak przygotowane „kotlety” smażymy na bardzo gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pszenno-orkiszowe na podmłodzie… 185

Zuzia akurat dodatkowej energii z kofeiny nie potrzebuje ;). Po prawdzie wspólne poranki nie zdarzają nam się zbyt często z Zuzią chodzącą do przedszkola i Piotrkiem… Continue reading Bułki pszenno-orkiszowe na podmłodzie

brunetkawkuchni
Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą 269

this look wrong? Składniki 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka(...)dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką

Słodkie okruszki
Seler naciowy z masełkiem i bułką tartą 108

podany seler może okazać się bardzo smakowitym dodatkiem do innej potrawy oraz pyszna przekąską w wersji solo. kilka łodyg selera naciowego 4 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka cukru (płaska)   Łodygi selera obrać, pokroić na 10 cm kawałki i ugotować - w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie na patelni(...)rozpuścić masło. Dodać bułkę tartą (opcjonalnie połączoną z sezamem), wymieszać i zarumienić na złoty kolor. Odcedzonego selera polać masełkiem z bułką. Można oprószyć solą i pieprzem

Di gotuje
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 126

MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem. Pomidory kroimy w grube plastry. Oliwki osączamy, kroimy na pół. Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony(...)Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy sos: Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem. Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z sosem makrelowym

R'n'G Kitchen
Kotlety ziemniaczane nadziewane brokułem 174

ugotowanych letnich ziemniaków 1 duże jajko 2 łyżki maki pszennej sól,pieprz słodka papryka tymianek, gałka muszkatołowa farsz 300 g ugotowanego brokuła 1 ząbek czosnku sól dodatkowo bułka tarta siemię lniane złote Kresto olej Rapso do smażenia Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać i odstawić. Letnie ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać(...)jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać długo bo będzie robić się jeszcze rzadsza. Uformować kotlty. Ręce oprószyć tartą bułką i nabierać trochę masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją na placuszek i nałożyć farszu z brokuła. Dokładnie zlepić. Następnie opruszyć bułką oraz ziarnami siemienia i uformować na kształt podłużnego kotleta. U mnie z podanych składników wyszło 8 sztuk

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z jajkiem + film 116

Składniki na formę do babki lub keksówkę: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól Przepis : Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy

Smakowite Dania
Bułki do hamburgerów 151

środowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne bułki. Przygotowałam je z myślą o zrobieniu z nich hamburgerów, ale można je również wykorzystać w dowolny sposób i np. podać ze świeżym masłem i dżemem na śniadanie.  Bułki są łatwe do przygotowania i zawsze się udają.  SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka, 500g mąki krupczatki pszennej MŁYNOMAG , 25g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru(...)masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na porcje. Z ciasta formuję okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Bułki układam na blaszce, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
ROLADY DROBIOWE Z MIĘSEM MIELONYM 122

pomysł z Wielkiej Księgi Specjałów s.Anastazji. Składniki:   3 pojedyncze filety z kurczaka 20 dag mięsa wieprzowego 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku jajka sól,pieprz bułka tarta Mięso kurczaka przeciąć wzdłuż na 6 kawałów,rozbić na płaty i przyprawić. Pietruszkę oczyścić,umyć i drobno posiekać. Zmielić mięso razem z cebulą,przecisnąć czosnek przez praskę.Do mięsa(...)mielonego dodać namoczoną i odciśniętą bułkę( pomijam ten etap,zamiast tego dodaję trochę przegotowanej wody),jedno jajko,cebulę i czosnek - doprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy płat rozbitego,przyprawionego fileta nałożyć (posypać) natkę pietruszki,rozprowadzić mięso mielone i ponownie posypać natką pietruszki.Tak przygotowane filety zwinąć w roladę i panierować w jajku i bułce tartej.Smażyć

Niespełnione zdolności kulinarne