mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Chleb moczymy w mleku, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. ( W razie potrzeby masę lekko zagęszczamy bułką tartą). Z przygotowanej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenkilka oryginalnych panierek do drobiu. Bo kto powiedział ,że panierka to tylko bułka tarta ? Pieprz : Kolorowe ziarenka należy grubo rozgnieść, mięso obtoczyć z roztrzepanym jajku, następnie w pieprzu i usmażyć. Kotlety będą łagodniejsze w smaku jeżeli pieprz wymieszamy z bułką tartą. Sezam: Do bułki tartej dodajmy sezam. Mięso obtoczmy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu i soli, następnie
W Moim Magicznym Domuwymieszana pół na pół ze słodką śmietaną 18%) sól, pieprz panierka: 4 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki drobnej bułki tartej 0,5-2 łyżeczek chili (wg upodobań, ja w tych proporcjach daję 1 łyżeczkę) 2 łyżki prażonej suszonej cebulki oliwa Wykonanie: Polędwiczki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie lekko(...)optymalnie 6, nie przekraczać 12 godzin. Dzięki marynowaniu w maślance mięso nabiera niesamowitej wręcz kruchości i jest po smażeniu bardzo delikatne, wilgotne i miękkie. W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać bułkę tartą z przyprawami. Uwaga – prażoną cebulkę zmielić, np. w młynku do kawy, jeśli nie posiadacie takiego, cebulkę wsypać np. do foliowego woreczka i delikatnie rozbić tłuczkiem. Wszystko razem porządnie
Pociąg Do KuchniSkładniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag wątróbki z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze(...)minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny
Z Majeczką w kuchniSkładniki na gołąbki: -0,5 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g. Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. i mocno je dociskamy żeby się nie rozwaliły w trakcie gotowania. Obtaczamy nasze gołąbki w panierce z bułki tartej i mąki w proporcji 2:1 (2 łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą
Magia jedzenia.Leniwe to jeden z najszybszych obiadów, które można przygotować, szczególnie w dni powszednie, po pracy. Świetnie smakują z bułką tartą i kubkiem kefiru lub maślanki . Ciasto: 400 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli oraz 3 łyżki masła i 3 łyżki bułki tartej Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól(...)każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać polać bułką tartą zrumienioną na maśle, najlepiej klarowanym
Czerwień i błękitSkładniki: 500 g kalafiora 1 duża marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić(...)smaku solą i pieprzem. Następnie uformować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!! Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulkę(...)drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego. Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki. Smacznego
Passion of Cookingschabu z dzika, 0,5 l maślanki, pieprz, 1 - 1,5 łyżki siekanego majeranku, 2 jajka, mąka do oprószenia, bułka tarta (około 80 g), tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi) Kotlety z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!! Mięso zalać maślanką i odstawić na 12 godzin. Wyjąć z maślanki, opłukać(...)osuszyć. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety roztłuc. Jajka rozbełtać w głębokim talerzu, wymieszać z majerankiem i pieprzem. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety lekko oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na około 1/2 godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny prawie pływać w tłuszczu. Smażyć
królestwo garówzostaną mi z obiadu ziemniaki bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią chlebową od Młynomag . Wyszły równie pyszne jak tradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia(...)chlebowa Młynomag masło i bułka tarta Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy z wierzchu. Dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto
Smakołyki Asismak i piękny zapach. Kotlety mielone z parmezanem i suszonymi pomidorami po 300 g mięsa mielonego wołowego i wieprzowego 5 suszonych pomidorów, pokrojonych drobno 1/2 cebula, posiekana 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki mleka 2 białka łyżka startego parmezanu sól, pieprz Mięso mieszamy z pokrojonymi pomidorami, przyprawami, parmezanem, cebulą o bułką namoczoną w mleku oraz 1 białkiem. Masę(...)łączymy i formujemy z niej ok 12 kotletów. Każdy kotlet obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki Panierka: 2 jajka bułka tarta Dziś zaproponuję fajny przepis na wykrzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw skladników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu do krokietów. Najlepsze są podawane zaraz(...)patelni. Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniKanapki często przyrządzam na śniadanie, lubię mieć na kanapce dużo dodatków. Najlepiej smakują polane sosem tatarskim firmy Roleski. Składniki: 2 bułki pełnoziarniste 4 plasterki szynki 2-3 jajka ugotowane na twardo Kilka listków sałaty Kilka małych pomidorków Szczypiorek Sos tatarski Roleski Masło Sposób przygotowania: Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem, sałatę dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na posmarowanych bułkach. Szynkę układamy
Bajeczna Kuchniaprzepisy na ich przyrządzenie. Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura „au gratin”. Au gratin – potrawa zapiekana w piekarniku, zwykle w sosie Mornay* lub posypana tartą bułką i polana stopionym masłem. Przepis pochodzi z uniwersalnej książki kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. 500 g topinamburu, sól, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, 2 garście(...)świeżo starego parmezanu, 40 g masła, bułka tarta. Bulwy dokładnie umyć (wyszorować szczoteczką) lub obrać, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Śmietanę wymieszać z mąką. Wyjąć, osuszyć. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do góry. Na każdej ułożyć trochę śmietany, posypać parmezanem i bułką tartą. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika
królestwo garówobiadu? Nic prostszego, pod warunkiem że zrobisz go po włosku. Z żelaznych zapasów domowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną(...)wzbogacają jego teksturę. SKŁADNIKI 1 puszka pomidorów, całe lub krojone, z zalewą 1 puszka tuńczyka w oliwie/oleju (130 mięsa ryby, w kawałkach) 4 fileciki anchois trzy kromki pszennej bułki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula – biała lub czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek ser Grana Padano albo Parmezan kilka listków świeżej bazylii porcja makaronu spaghetti, bucatini lub tagliatelle dla dwóch
Karo in the Kitchen