bułki - 33426 przepisów (strona:457/2229)

Kotlety mielone z chrzanem 112

mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Chleb moczymy w mleku, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. ( W razie potrzeby masę lekko zagęszczamy bułką tartą). Z przygotowanej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Oryginalne panierki do drobiu 92

kilka oryginalnych panierek do drobiu. Bo kto powiedział ,że panierka to tylko bułka tarta ? Pieprz : Kolorowe ziarenka należy grubo rozgnieść, mięso obtoczyć z roztrzepanym jajku, następnie w pieprzu i usmażyć. Kotlety będą łagodniejsze w smaku jeżeli pieprz wymieszamy z bułką tartą. Sezam:  Do bułki tartej dodajmy sezam. Mięso obtoczmy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu i soli, następnie

W Moim Magicznym Domu
Polędwiczki z kurczaka w panierce 131

wymieszana pół na pół ze słodką śmietaną 18%) sól, pieprz panierka: 4 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki drobnej bułki tartej 0,5-2 łyżeczek chili (wg upodobań, ja w tych proporcjach daję 1 łyżeczkę) 2 łyżki prażonej suszonej cebulki oliwa Wykonanie: Polędwiczki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie lekko(...)optymalnie 6, nie przekraczać 12 godzin. Dzięki marynowaniu w maślance mięso nabiera niesamowitej wręcz kruchości i jest po smażeniu bardzo delikatne, wilgotne i miękkie. W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać bułkę tartą z przyprawami. Uwaga – prażoną cebulkę zmielić, np. w młynku do kawy, jeśli nie posiadacie takiego, cebulkę wsypać np. do foliowego woreczka i delikatnie rozbić tłuczkiem. Wszystko razem porządnie

Pociąg Do Kuchni
PASZTET DROBIOWY 128

Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag wątróbki z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze(...)minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki meksykańskie - bez zawijania! :) 372

Składniki na gołąbki: -0,5 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g.   Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. i mocno je dociskamy żeby się nie rozwaliły w trakcie gotowania. Obtaczamy nasze gołąbki w panierce z bułki tartej i mąki w proporcji 2:1 (2 łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą

Magia jedzenia.
Leniwe kluski z bułką tartą 180

Leniwe to jeden z najszybszych obiadów, które można przygotować, szczególnie w dni powszednie, po pracy. Świetnie smakują z bułką tartą i kubkiem kefiru lub maślanki . Ciasto: 400 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli oraz 3 łyżki masła i 3 łyżki bułki tartej Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól(...)każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać polać bułką tartą zrumienioną na maśle, najlepiej klarowanym

Czerwień i błękit
Kotleciki z kalafiora i marchewki 119

Składniki: 500 g kalafiora 1 duża marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta  olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić(...)smaku solą i pieprzem. Następnie uformować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pieczarki faszerowane 187

zimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.   Cebulkę(...)drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego.   Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki.   Smacznego

Passion of Cooking
Schabowe z dzika 133

schabu z dzika, 0,5 l maślanki, pieprz, 1 - 1,5 łyżki siekanego majeranku, 2 jajka, mąka do oprószenia, bułka tarta (około 80 g), tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi) Kotlety z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!! Mięso zalać maślanką i odstawić na 12 godzin. Wyjąć z maślanki, opłukać(...)osuszyć. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety roztłuc. Jajka rozbełtać w głębokim talerzu, wymieszać z majerankiem i pieprzem. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety lekko oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na około 1/2 godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny prawie pływać w tłuszczu. Smażyć

królestwo garów
Kopytka z mąką żytnią 176

zostaną mi z obiadu ziemniaki bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią chlebową od Młynomag . Wyszły równie pyszne jak tradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia(...)chlebowa Młynomag masło i bułka tarta Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy z wierzchu. Dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto

Smakołyki Asi
Kotlety mielone z parmezanem i suszonymi pomidorami czyli Niedzielne Mielenie odc.34 158

smak i piękny zapach. Kotlety mielone z parmezanem i suszonymi pomidorami po 300 g mięsa mielonego wołowego i wieprzowego 5 suszonych pomidorów, pokrojonych drobno 1/2 cebula, posiekana 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki mleka 2 białka łyżka startego parmezanu sól, pieprz Mięso mieszamy z pokrojonymi pomidorami, przyprawami, parmezanem, cebulą o bułką namoczoną w mleku oraz 1 białkiem. Masę(...)łączymy i formujemy z niej ok 12 kotletów. Każdy kotlet obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami 670

pieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki Panierka: 2 jajka bułka tarta Dziś zaproponuję fajny przepis na wykrzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw skladników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu do krokietów. Najlepsze są podawane zaraz(...)patelni. Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Śniadaniowe kanapki z sosem tatarskim 156

Kanapki często przyrządzam na śniadanie, lubię mieć na kanapce dużo dodatków. Najlepiej smakują polane sosem tatarskim firmy Roleski. Składniki: 2 bułki pełnoziarniste 4 plasterki szynki 2-3 jajka ugotowane na twardo Kilka listków sałaty Kilka małych pomidorków Szczypiorek Sos tatarski Roleski Masło Sposób przygotowania: Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem, sałatę dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na posmarowanych bułkach. Szynkę układamy

Bajeczna Kuchnia
Bulwy „au gratin” 124

przepisy na ich przyrządzenie. Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura „au gratin”. Au gratin – potrawa zapiekana w piekarniku, zwykle w sosie Mornay* lub posypana tartą bułką i polana stopionym masłem. Przepis pochodzi z uniwersalnej książki kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. 500 g topinamburu, sól, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, 2 garście(...)świeżo starego parmezanu, 40 g masła, bułka tarta. Bulwy dokładnie umyć (wyszorować szczoteczką) lub obrać, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Śmietanę wymieszać z mąką. Wyjąć, osuszyć. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do góry. Na każdej ułożyć trochę śmietany, posypać parmezanem i bułką tartą. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika

królestwo garów
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami 182

obiadu? Nic prostszego, pod warunkiem że zrobisz go po włosku. Z żelaznych zapasów domowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną(...)wzbogacają jego teksturę. SKŁADNIKI 1 puszka pomidorów, całe lub krojone, z zalewą 1 puszka tuńczyka w oliwie/oleju (130 mięsa ryby, w kawałkach) 4 fileciki anchois trzy kromki pszennej bułki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula – biała lub czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek ser Grana Padano albo Parmezan kilka listków świeżej bazylii porcja makaronu spaghetti, bucatini lub tagliatelle dla dwóch

Karo in the Kitchen