łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie : Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną(...)trzech porcjach podsmaż na patelni na maśle klarowanym na ładny złoty kolor (zob. zdjęcie) pod koniec każdego smażenia dodając pokrojoną w kostkę i podzieloną na odpowiednią ilość patelni bułkę aby ściągnęła smak i trochę tłuszczu z patelni. Mięso zmiel w maszynce, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajka ale tylko tyle aby masa była plastyczna. Pozostało już tylko robienie krokietów
Mechanik w kuchniSkładniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej -6 połówek brzoskwiń z puszki -6 łyżeczek smażonych wiśni lub czereśni -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem. Gnieciuchem zgniatamy też twaróg. Do miski z ziemniakami dodajemy twaróg, jedno jajko oraz dodatkowo 1/2 jajka roztrzepanego (druga połowa zostanie(...)szklanki mąki kukurydzianej a na koniec posiekana żurawinę. Wyrabiamy masę i dzielimy na 6 części. Z masy formujemy placki i wypełniamy nimi kamionkowe foremki, wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. W osuszone połówki brzoskwiń nakładamy wiśnie, układamy je w foremkach, zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35 minut. Możemy podać
Maminek kulinarnyDodatkowo bardzo wilgotne i aromatyczne :) Zapraszam! Mielone pod pierzynką z sera żółtego i prażonej cebuli Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 3 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia na wierzch: 2 garście startego sera garść uprażonej(...)cebuli Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Uformować z masy mięsnej porcje. Obtaczać w bułce tartej i kłaść na gorący olej. Smażyć na rumiano z każdej strony. Na gorące kotlety kładziemy ser i posypujemy cebulką (wcześniej uprażoną albo kupioną gotową). Smacznego
Tagebuch po polskupokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie prosty sposób. Perliczkę podałem również z brukselką pieczoną pod kruszoną z bułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej i pyszniej. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule(...)kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku ćwiartka cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Perliczka Ptaka dokładnie umyj i wydepiluj z pozostałych piór
Food Squareskładników, a burgery wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne, stanowiąc przy tym sycący obiad. Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza się w burgerach sprytnie udając mięsny składnik. Składniki(...)mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 120g pieczarek pokrojonych w drobną kosteczkę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku odrobina mąki do posypania 4 pełnoziarniste bułki, zielone liście (sałata, szpinak, rukola) i awokado (lub inne dowolne warzywa) do podania Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż ją pod przykryciem przez 5 minut
Roślinna - blog wegańskimleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 120 g startego żółtego sera 2 cebule sól pieprz Dodatkowo: masło klarowane do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem(...)tarce o grubych oczkach żółty ser i wymieszać Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajka i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego
O kuchni z uczuciemporadzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około(...)uniknąć pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku śniadaniowym. Kotlety lekko posolić, oprószyć pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w mące. Jajka robić na średnio głęboki talerz, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdy kotlet zamoczyć w rozmąconych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapochodzi z przepisy.pl Stopień trudności prosty Skala smaku 8/10 składniki: mielone mięso wieprzowe - 500 gramów ricotta - 200 gramów kilka gałązek świeżej bazylii lub suszonej suszone pomidory - ok 6 sztuk bułka namoczona w mleku - 1 sztuka jajo - 1 sztuka sól, pieprz - 2 szczypty odrobine natki pietruszki Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, natke pietruszki(...)może być suszona oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej
Kubki smakusojowymi i wegetą bez sztucznych konserwantów. Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest to, że po usmażeniu nawet zimne pozostają chrupiące i smaczne. Można je bez problemu mrozić otulone bułką tartą i po wyjęciu z zamrażalnika zaraz smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv Z tej porcji wychodzi duużo pierożków. Składniki 3 piersi kurczaka (pojedyncze) 1/2 cebuli(...)bulionu wołowego sól pieprz ok. 4 szklanki wody 3 szklanki mąki 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może być też inny 2 jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia
Kubki smakumięsie, a zamiast nich można dodać otręby pszenne Składniki: 500 g. mięsa mielonego wieprzowego 1 cukinia 200 g. pieczarek 3 całe jajka 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej odrobinę lub więcej soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, Do obtoczenia: bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy(...)mielonego wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły się nadmiaru wody- dodajemy odciśniętą cukinie i pozostałe składniki. 4.Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju. 6, Podałam z kaszą jaglaną i marchewką
Kubki smakudigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 2-3 łyżki majeranku(...)liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty
Di gotujeSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, sól, pieprz, 1 jajko, 4-5 łyżek sezamu, 4-5 łyżek bułki tartej, olej. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać widelcem. Sezam wymieszać z bułką tartą. Mięso panierować w jajku i wymieszanej bułce tartej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron
W kuchni u MonikiSkładniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1 i 1/2 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Mąkę należy dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka i szybko(...)zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno dociskając palcami. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki bądź mniejszą kostkę. Do 250 ml mleka wsypujemy dwa opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie jak do budyniu wlewamy
W Moim Magicznym Domukostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki ) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 0,5 kostki masła Wykonanie Z podanych składników(...)ciasto wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto i wykładamy je na blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy ciasto
W Moim Magicznym Domuziarenka) 3-4 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka soli do pasztetu: przyprawa do pasztetu szlacheckiego 1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej 3- 4 bułki 5-6 jajek Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam(...)gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia. W przecedzonym rosole, moczę bułki. Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) . Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno
Takie tam pichcenie