sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą(...)pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza do uzyskania złotego koloru przez około godzinę
Kuchnia Pani Wiosnyosób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie pulpety(...)obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony. Po usmażeniu odłożyć na półmisek. Warzywa 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka sól pieprz olej Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić
O kuchni z uczuciemDynia i szałwia to duet doskonały... Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili. Świetna jesienna przekąska :) SKŁADNIKI 1 kg dyni hokkaido 80 g bułki tartej 8 łyżek oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 10 listków szałwii 5 łyżek sera corregio sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)łódeczki. Bułkę tartą mieszamy z czterema łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Papryczkę (bez pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjegrube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na ok. pół(...)godziny do lodówki. Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kawałki ryby, mniam :) Pyszna panierka i jeszcze pyszniejsze wnętrze Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z selera naciowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBułka paluch – 2 szt Parówka wędzona – 2 szt Ser topiony w plastrach – 2 szt Ogórek kiszony Ogórek zielony Cebula pomidor sałata Normal 0 21 Bułki i parówki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 min, wyjąć, odwinąć z folii, parówkę zawinąć w plasterek sera, w bułce ułożyć sałatę, pokrojone pomidory, ogórki, posypać cebulą, włożyć parówkę
Camilla w kuchniSzybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację. Składniki: 1 długa bułka paryska lekko czerstwa 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka suszonej(...)natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu rozkładamy porwaną na kawałki bułkę paryską. Wykładamy farsz z mięsem i porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty
Wanilia i Kardamonskórką ale bez pestek!) 1 duża marchewka 2 cebule 1 papryczka chili 5 ząbków czosnku 60g oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd. sól(...)chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno. Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5. Duś - 5 min/100*/obr2 Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego
Apetyt na ZieloneSkładniki: 500g mięsa mielonego, 1 jajko, bułka tarta, 125g mini mozzarelli, majeranek, sól, pieprz, 1/2 cebuli, olej, ok.120ml mleka. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawy, mleko, bułkę tartą i wymieszać. Formować kotlety: każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć, położyć mini kulkę mozzarelli i dobrze zlepić, uformować. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron
W kuchni u Monikischabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 1 kulę) 1 kotlet schabowy mały kawałek boczku ok 20 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie: Kotleta rozbijam po okręgu na bardzo cienko, środek tylko leciutko. Doprawiam solą i pieprzem. Kawałek boczku (zob. film) rozbijam tłuczkiem i szatkuję nożem. Na środku(...)koleta układam boczek a na nim ser i zręcznie podwijam boki kotleta dobrze uciskając. Na sam koniec kulkę dobrze uciskam pozbywając się "powietrza" ze środka. Kulki wpierw obtaczam w bułce tartej następnie w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej. Smażę na głębokim oleju na złoty kolor. Rada : Kule warto przygotować wcześniej (nawet dzień) trzymając je w lodówce
Mechanik w kuchnifilm - to naprawdę niewiele pracy a efekt ... Składniki : (na 2 roladki) pojedyncza pierś kurczaka 2 plasterki szynki np. sopockiej ok 20 g startego żółtego sera sól, pieprz jajko i bułka tarta - do panierki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet oczyszczam i przecinam w pół na 2 podobnej wielkości kotleciki, doprawiam solą i pieprzem i rozbijam na dosyć cienko (prawie przeźroczyście). Szynkę(...)paseczki mieszam ze startym serem i nakładam na rozbity kotlet drobiowy. Zręcznie zawijam podwijając brzegi lekko do środka. Gotową roladkę uciskam w dłoniach wypychając ewentualne "powietrze". Roladkę obtaczam w bułce tartej, rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej, Smażę na złociutki kolor w głębokim oleju. Podałem z ziemniaczkami w śmietanie i domowej roboty mojej mamy buraczkami
Mechanik w kuchniPyszne weekendowe śniadanie? Oto rozwiązanie: tosty francuskie! Słodkie, maślane i miękkie, z dodatkiem sezonowych owoców. Tosty przygotowałam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Polecam! Składniki: 1 bułka bilka/chałka 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki masła owoce sezonowe: banan, borówki, granaty syrop klonowy/cukier puder/miód Wykonanie: Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu(...)widelcem roztrzepać jajka, dodać mleko i cukier. Bułkę obtoczyć w roztrzepanym jajku. Czytaj dalej... Artykuł Tosty francuskie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food. Z racji ,że nie należy do najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-) Składniki: bułki do hamburgerów 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego cebula pomidor ogórki kiszone sałata masłowa przyprawa do mięsa mielonego przyprawa do gyrosa czerwona ostra papryka oliwa z oliwek 1 szt.jajka sól,pieprz(...)przyprawy,sól,pieprz i ostrą paprykę. Wbiłam jajko i dokładnie wszystko wymieszałam. Uformowałam płaskie kotlety i usmażyłam na grillowej patelni. Również w tym czasie podsmażyłam część cebuli. Bułki podpiekłam w tosterze (można w piekarniku) i kładłam kolejno na bułkę: Sałatę Kotleta Pomidora,o górka kiszonego Cebulę surową Cebulę podsmażoną Na koniec polałam wszystko sosem Powinien być jeszcze plasterek
potrawyregionalnesosie pomidorowym i makaronem. Nie ma w nich jajek. Jest idealne dla dzieci jak i oczywiście dla starszych łakomczuchów. Składniki: 500g mięsa wieprzowego ew.wołowego około 150g bułki tartej około 150ml mleka 2 szt.cebuli pomidory/pasta pomidorowa bazylia oregano 3-5 ząbki czosnku sól pieprz makaron garść kapar parmezan czarne oliwki Bułkę tartą namoczyłam w mleku przez około 30 minut. Mięso(...)zmieliłam, doprawiłam solą, pieprzem i startym czosnkiem. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę i dodałam ją do mięsa. Dodałam bułkę do mięsa i wymieszałam. Uformowałam malutkie mięsne kuleczki. Podsmażyłam je na oleju. Teraz pora na sos. Wlałam do garnka pomidory z puszki i dodałam również pastę z pomidorów. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę, dodają pod koniec smażenia starty czosnek. I dodałam
potrawyregionalneProponuję dziś na kolacje bądź śniadanie pyszne, kolorowe i smaczne grzanki . Inwencja zależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory anchois czarne oliwki rukola czerwona świeża papryka jajko ugotowane na twardo podsmażone plasterki pieczarek podsmażone plasterki kiełbasy zielona część dymki podsmażony w łupinach czosnek ( do posmarowania bułki) pasta kawiorowa kapary majonez pieprz sól Kromki bułki
potrawyregionalneJeśli lubicie jajka na miękko i chrupiące grzanki to dzisiejsza propozycja śniadania jest dla Was. Dwa w jednym. Płynne żółtko, połączone z chrupiącą i ciepłą bułką. Pycha;-) Składniki: dwie kajzerki dwa jajka szczypiorek / dymka masło parmezan lub inny dowolny żółty ser sól, pieprz, ostra czerwona papryka plasterek pomidora (opcjonalnie) Zacznijmy od dwóch kajzerek(...)Odkroiłam z nich wierzch i wyjęłam miękkie środki. Możecie do środka dodać po kawałku masła. Wbiłam po jednym jajku do każdej z bułek. Posypałam solą i pieprzem. Posypałam pokrojoną dymką / szczypiorkiem. Możecie dodać plasterek pomidora. Starłam na wszystko żółty ser. Posypałam ostrą czerwoną papryką. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekłam do momentu aż bułki
potrawyregionalne