burgerów. Doprawiłam je nieco inaczej niż burgery wołowe. Dodałam jałowiec i rozmaryn. Wyszły bardzo smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce. składniki - 3 duże lub 4 małe 500 g mielonego mięsa sarny (u mnie łopatka) 1 drobno posiekana cebula 4 - 5 ziaren jałowca 3 ząbki czosnku łyżeczka posiekanych igieł(...)rozmarynu 1 łyżka stopionego masła 40 g tartej bułki sól, pieprz cytrynowy przygotowanie Czosnek, jałowiec, rozmaryn utrzeć , najlepiej w moździerzu. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Burgery przełożyć folią kuchenną , całość
Stare Garypokrojonej w kosteczkę rybki,wymieszanej z warzywami Składniki • 25 dag ryby np miruna • 1 ugotowana średnia marchewka • 20 dag ugotowanego brokuła • sól • pieprz • przyprawa do ryb • 2 jajka • tarta bułka • olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Osuszoną rybę pokroić w kostkę przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb zostawić na kilka godzin 2. Do ryby dodać jajka(...)łyżki tartej bułki,marchewkę i brokuł rozgniecione troszkę widelcem. Wymieszać wszystko razem formować kotleciki obtoczyć w bułce smażyć na złoty kolor na oleju
W królestwie smaków BeatyOstatnio zaniedbałam trochę wspólne "Wypiekanie na śniadanie" . Jak w tym tygodniu zobaczyłam, że mamy piec domowe bułki do hot dogów wiedziałam że nie odpuszczę. Dobrze, że teraz można publikować do poniedziałku bo w weekend by mi nie pasowało. Co do bułek to powiem wam, że są pyszne i na prawdę warto się poświęcić by je upiec. Wtedy mamy pewność(...)strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać złotym i czarnym sezamem. Piec w 200 stopniach
Ala piecze i gotujeprzesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy
Bajeczna Kuchniadrobiowych, a poniżej przedstawiam wersję z karkówką. Przyznam, że jest rewelacyjna i fajnie chrupiąca. karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: jajko mąka bułka tarta + płatki owsiane (płatki owsiane 2/3 i bułka tarta 1/3) (*) olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Każdy kawałek natrzeć przyprawami(...)obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i bułce tartej połączonej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) (*) Same płatki owsiane słabo trzymają się mięsa
Di gotujeWypiekanie na śniadanie i tym razem Monia wybrała bułki do hod - dogów. Nie mam małych dzieci w domu i hod - dogów nie wołają na śniadanie, obiad czy kolację i dlatego nie byłam do końca pewna czy je upiekę. Wiecie co? żałowałabym jakbym nie upiekła bo bułki same w sobie są przepyszne, mięciutkie w środku ale o zwartym miąższu. Chrupiąca skórka(...)jest przepyszna, polecam gorąco i nie muszą być one do hod - dogów ale i do najzwyklejszych kanapek. Z parówką jednak smakują wybornie, taki powrót do lat młodości, dzięki Monia. Bułki do hod - dogów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDorsz w aromatycznej ziołowej panierce. Pachnie obłędnie już podczas smażenia dzięki ziołom od Skworcu . Danie proste a bardzo smaczne :) Składniki: 3 filety dorsza (może być inna ryba) 3/4 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki Bazylii Suszonej od Skworcu 2 łyżki Oregano Premium od Skworcu 1 jajko sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety dorsza rozmrażamy, a następnie(...)dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze wszystkimi ziołami. Rybę obtaczamy najpierw w jajku a następnie z bułce z ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachPierwszy raz piekłam bułki z mąki krupczatki, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Domowe pieczywo jest dużo zdrowsze, nie zawiera sztucznych spulchniaczy. Składniki: 0,5 kilograma mąki krupczatki Młynomag 1 szklanka aktywnego zakwasu 200 ml. letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: Papier do pieczenia 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy(...)wodzie, zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia
Bajeczna KuchniaBezmięsne danie też może dobrze smakować. Smak sosu bardzo dobrze podkreśla czerwona czubryca, przyprawa wspaniale dobranych składników od Rafex.eu Składniki Pulpety: 200 g mrożonego kalafiora 1 jajko 1 szklanka bułki tartej czosnek staropolski olej do smażenia sól, pieprz Sos: 70 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czubrycy czerwonej sól, pieprz Dodatkowo(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy
R'n'G Kitchenużyłam bezglutenowych) 4 łyżki majonezu garść jarmużu 4 plastry sera cheddar 4 plastry sera brie 4 plastry pomidora malinowego 4 plastry szynki parmeńskiej garść fasoli szparagowej zielonej sól Bułkę podpiekam w piekarniku przez 4 minuty w temperaturze 200 stopni, następnie kroję każdą na pół i smaruję majonezem. Szynkę parmeńską smażę na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony(...)stanie się chrupiąca. Fasolkę pozbawiam końcówek i gotuję w osolonej wodzie przez 7-8 minut, odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam sceptycznie nastawiona do wypieku bo.....czy ja lubię aż tak bardzo kardamon? Kardamon jest bardzo aromatyczną przyprawą i wydawało mi się że jest w przepisie jego za dużo. Dobrze jednak że się zdecydowałam(...)przepisie i nie jest to za dużo, polecam serdecznie. Fajnie się też je zwija i tutaj podam link do filmu aby było Wam łatwo. Należy pilnować tylko jak bułki się pieką bo mogą szybko się przypalić, pieką się krótko w wysokiej temperaturze i stąd te obawy. Przepis pochodzi z bloga MW [ klik ] Szwedzkie bułki kardamonowe kardemummabullar. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietego przepisu można zrobić, albo dwie blaszki słodkich bułek z makiem lub jedną dużą blachę wysokiej drożdżówki z kruszonką. Chyba drożdżówka to takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób(...)ciasto nie lepi się do rąk, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Jeżeli robimy drożdżówkę w międzyczasie wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie robimy kruszonkę, nie wyrabiamy jej za długo, tylko do powstania kruszonki. A jeżeli robimy bułki to 2 blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto, albo
Piekę, bo lubiępstrąg 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz sok z cytryny Bułkę tartą i mąkę wymieszać, dodać sól i pieprz. Rybę umyć, oskrobać z łusek, skropić sokiem z cytryny. Po ok 10 min panierować w mieszance bułki z mąką i smażyć na słoty kolor na wolnym ogniu. Podać z ziemniakami i surówką
Gotowanie jest łatwekurczak 1,5 kg, 15 połówek pomidorów suszonych z oliwy , 1 jajko, 1/4 suchej bułki (kajzerka), 2 łyżki kaparów, 1 łyżka liści tymianku, sól, pieprz, oliwa z pomidorów Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Z kurczaka zdjąć skórę uważając, aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości(...)Resztę mięsa zemleć razem z odciśniętą bułką. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w cienkie paski. Kapary i tymianek lekko przesiekać. Czosnek posiekać. Wymieszać mięso z żółtkiem, pomidorami, czosnkiem, tymiankiem, kaparami i doprawić do smaku sola i pieprzem. Białko ubić na sztywną
królestwo garówinne zapiekanki w moim wykonaniu to zapraszam tutaj . Zebrało się ich już tam całkiem sporo i pewnie jakąś dla siebie wybierzecie. A dzisiaj polecam Wam zapiekankę z bułki Składniki 4 kajzerki 2 łyżki masła 2 duże pomidory 4-5 pieczarek (takie dość spore) 200 ml śmietany 30% 3 jajka 50 g sera żółtego pęczek szczypiorku sól pieprz Kajzerki pokroić(...)poprzeczne kawałki i każdy posmarować masłem. Pomidory i pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plaster bułki, pomidora i pieczarki. Tak wyłożyć całe naczynie. Śmietanę wymieszać z jajkami , doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę i posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut
O kuchni z uczuciem