bułki - 33426 przepisów (strona:444/2229)

PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 534

jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule 3 ząbki czosnku suszone pomidory w oleju ( w zależności od potrzeb ) 1-2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki bułki tartej pół szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki siemienia lnianego olej do podsmażenia warzyw przyprawy wedle uznania.Ja dodałam łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz, tymianek, imbir można skroić(...)chwilę podsmażyłam. Z cukinii odcisnęłam sok i dorzuciłam do reszty. Dodałam przyprawy i chwilę jeszcze smażyłam aż odparowały płyny. Przełożyłam wszystko do miski z kaszą. Dodałam pokrojone suszone pomidory , bułkę tartą, otręby i siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. W razie  potrzeby należy dodać więcej przypraw. Blaszkę o wymiarach 26 cm posmarowałam olejem i wysypałam tartą bułką. Przełożyłam

potrawyregionalne
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 175

zadowolony. Polecam więc tego schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe w parmezanowej panierce (4 porcje) Składniki: 2 duże jajka 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki startego parmezanu 4 kotlety schabowe (każdy około 150-200 g) sól i pieprz 6 łyżek oleju roślinnego Przygotowanie: W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp(...)bułkę tartą i na trzeci talerz wysyp starty parmezan. Dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz w parmezanie. Uklep aby dobrze przywarł po czym zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Można je delikatnie rozbić przed panierowaniem, ja jednak lubię takie „naturalne”:). W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kotlety i podsmaż z do ładnego

karmelowy
FASOLKA SZPARAGOWA Z ORZECHAMI 137

Moje ulubione warzywo połączone z prawdziwym masełkiem i bułką ,wsparte orzechami i serem.Pyszna przekąska warzywna , polecam. 50 dag.fasolki szparagowej 0.5 szkl.orzechów włoskich 5 dag.masła 1/3 szkl.bulki tartej parmezan 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Szczypta pieprzu ******************************** Fasolkę opłukać i poodcinać końcówki.Z alać wodą,dodac sól i cukier ,gotować przez 20 minut,odcedzić.Na patelni rozpuścić masło(...)wsypać większą połowę zmielonych orzechów i bułkę tartą . Smażyć ją aż lekko się zarumieni.Dodac do bułki fasolkę i pieprz,wymieszać.Na talerzu posypać orzechami.Smacznego.Można ją podawać jako przekąskę lub do Dania głównego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone z sezamem 164

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 łyzeczka majeranku 3 łyżki sezamu sól, pieprz bułka tarta +1 łyzka sezamu  olej do smażenia Wykonanie: Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną.  Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa(...)wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko,sezam, sól, pieprz i majeranek. Wszystko wyrobić na gładką masę.  Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Najlepsze są podawane od razu po usmażeniu. kotlety mielone z sezamem

O kuchni z uczuciem
Smażony ser w panierce / Fried cheese 166

Zapraszam! Scroll down for recipe in English Ser w panierce (2 porcje) Składniki: 250 g sera gouda, podzielonego wzdłuż na 2 grube plastry 2 duże jajka 1-2 szklanki bułki tartej olej do głębokiego smażenia konfitura z żurawiny i frytki do podania Przygotowanie: W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Obtocz każdy plaster w jajku(...)następnie dokładnie w bułce tartej, powtórz tą czynność 3 razy aby zapobiec wycieknięciu sera w trakcie smażenia, po czym włóż do zamrażarki na 10 minut. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia i włóż zapanierowany ser. Smaż do zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki do ocieknięcia. Podawaj natychmiast, z żurawiną i frytkami. Smacznego! English version Fried cheese (2 servings) Ingredients

karmelowy
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 109

KAJZERKI 1-2ZĄBKI CZOSNKU 1ŁYŻKA ULUBIONYCH ZIÓŁ 1/2SZKL.MLEKA 1CEBULA 1JAJKO O,5LITRA BULIONU 1ŁYŻECZKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ KONCENTRAT POMIDOROWY-LUB POMIDORY Z PUSZKI 1/2SZKL.ŚMIETANY VEGETA,SÓL,PIEPRZ OLEJ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ BUŁKĘ NAMOCZYĆ W MLEKU,A GDY NAPĘCZNIEJE ODCISNĄĆ.CZOSNEK ZMIAŻDŻYĆ LUB POSIEKAĆ.MIĘSO WYMIESZAĆ Z NAMOCZONĄ BUŁKĄ ,CZOSNKIEM, POSIEKANĄ DROBNO CEBULKĄ,I JAJKIEM(GDYBY MASA BYŁA ZA RZADKA DODAĆ TROCHĘ BUŁKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bułeczki drożdżowe z malinami 112

żółtko - 1 szt sól-szczypta masło - 60 g Kruszonka: cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo: maliny jajko do posmarowania bułek Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać, dodać cukier wymieszać. Rozczyn:  Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut(...)czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części.  Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętości. Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce.  Do wgłębienia wkładać maliny.  Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki. Kruszonka:  Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.  Posypać

Kuchnia Danusi
Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony 165

przepis do końca :)   Schabowy kotlet ( dla 7 osób) 2 kg schabu  2 cebule  1,5 litr mleka  sól, pieprz  mąka pszenna 5 jajek tarta bułka 2 kostki smalcu    Schab kroimy w plastry, rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem odkładamy na deskę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Bierzemy miskę i układamy w niej kotlety(...)Odstawiamy miskę z kotletami do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy trzy miski ( głębokie talerze ). Pierwszy z roztrzepanymi jajkami, drugi talerz z mąką pszenną, trzeci z bułką tartą. Wyjmujemy kotlety pojedynczo z marynaty, osuszamy papierem ręcznikowym i panierujemy po kolei w mące, jajku a potem w tartej bułce. Panierujemy kotlet zaraz przed smażeniem. Smażymy na rozgrzanym smalcu

Kuchnia na wzgórzu
Pszenne bułeczki z ziarnami 149

bułeczkach. Bułeczki pszenne wyszły bardzo smaczne i puszyste. Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie czy kolację z wędlinką lub serem. Zachęcam wszystkich do odwiedzania sklepu internetowego  PLENUS(...)wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop

Kuchnia Danusi
KRUCHA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I ŚLIWKAMI 127

kruche ciasto z owocami, pianą i kruszonką   SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 2 żółtka Szczypta soli Bułka tarta Nadzienie: Śliwki, 1 brzoskwinia Piana z białek: 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego Kruszonka: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wiórek(...)kokosowych WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą formę żaroodporną do tarty (średnica 27 cm). Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą. Układamy obrane i pokrojone w ćwiartkę śliwki skórką do dołu. Ubijamy pianę z białek na sztywno,  dodajemy cukier i budyń. Na śliwkach rozsmarowujemy pianę, na pianie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinię

słodki bratek
prowansalski kotlet schabowy 138

składniki: 300 g schabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko, oprószamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bułkę tartą mieszamy z startym na małych oczkach serem żółtym. Każdego(...)kotleta panierujemy w kolejności: w śmietanie, mące, jajkach oraz bułce tartej z serem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 132

dodałam do jabłek niewiele cukru, bo były bardzo słodkie. Jeśli używacie kwaśnych jabłek, to cukru należy dodać więcej. Są różne sposoby zagęszczania masy jabłkowej, ja dodaję zwykle 1 łyżkę bułki tartej. Swoją drogą, piekąc szarlotki, często przypomina mi się książka kucharska wydana swojego czasu przez p. Małgorzatę Musierowicz. Dostałam ją jako kilkunastolatka. Zawierała przepisy różnych bohaterów z książek i była(...)śmietany (dałam gęstą 18%) 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 100 ml wody 1 łyżka bułki tartej cynamon Sposób przygotowania Masa Jabłkowa Jabłka obieramy. Kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka. Jabłka podlewamy wodą, dodajemy cukier. Dusimy aż prawie się rozpadną. Dodajemy cynamon i bułkę tartą

Mieszam w Garnku
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 226

przygotowanie kurczaka. Pierś z kurczaka w chrupiącej sezamowej panierce: 500 g piersi z kurczaka 1 jajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka chilli ok. 30 g cheddara 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki ziaren sezamu sól i pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Z jednej piersi powinny(...)Przygotowujemy 4 talerze. Pierwszy - na mąkę wymieszaną z chilli oraz odrobiną soli i pieprzu. Drugi - na jajko rozbełtane z odrobiną wody i startym na małej tarce cheddarem, trzeci - na bułkę tartą wymieszaną z sezamem oraz czwarty - na gotowe kotleciki. I tak najpierw każdy kawałek obtaczamy w mącę i przyprawach, następnie dokładnie w jajku z serem i na końcu w bułce

Cooking Monster
Kotlet schabowy 144

Składniki: 700g schabu bez kosci w(plasty) Sól,pieprz Smalec,olej 2 jajka bułka tarta Sposób: Kotlety rozbijamy tluczkiem z dwóch stron na grubość 5 do 7 mm Posypać solą i pieprzem z dwóch stron Rozklepujemy jajka w głębokim talerzu Do drugiego dodajemy bułkę tartą Obtaczamy mięso najpierw w jajku później w naszej panierce (bułka tarta) Nadmiar strzasac . Jesli chcemy

Viola cooks with passion
Pasztet z Dzika 111

Dzika 200 g mięsa z gęsi  (może być udo) 200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża ponieważ  tylko ja jadam takie delicje) 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego  rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren  owocu jałowca Sól(...)smalcu gęsim dodając  pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest gotowe wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy. Mięso,bułkę,warzywa ,cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy . Mieszamy wszytko dokładnie dodając dwa jajka . Sól,pieprz do smaku. Układanie  w foremki: Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta

Viola cooks with passion