bułki - 33426 przepisów (strona:437/2229)

Kurczak w płatkach kukurydzianych 156

piersi z kurczaka 250 mleka 2% niepełna szklanka mąki wrocławskiej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka i ostra do smaku płatki kukurydziane bułka tarta Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paski o długości 7-8 cm i szerokości około 3 cm. Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy mąkę(...)ciasto ma być pikantne - całość miksujemy na jednolite ciasto jak na naleśniki. Do ciasta wkładamy mięso i odstawiamy na godzinę. Płatki kukurydziane kruszymy, przesypujemy do miseczki, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Kąski kurczaka obtaczamy w bułce, ponownie w cieście i na końcu w płatkach. Układamy kąski kurczaka na kratce wyłożonej folią aluminiową. Kurczaka pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PASZTET Z ŻURAWINĄ 174

sklepach mięsnych-słonina obtoczona w papryce) 15dag.wątróbki kurzej-sparzyć gorącą wodą 1 duża cebula 10 dag żurawiny 2 łyżki przyprawy uniwersalnej -przepis na blogu 2 żółtka 2łyzki bułki tartej sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Porcje rosołowe myjemy,wkładamy do garnka,solimy.Gotujemy na małym ogniu bulion.Wyjmujemy porcje .Jak będą miękkie ,obieramy z mięsa i skóry(nic nie wyrzucamy-oprócz kości:) )Wątróbkę parzymy(...)min.studzimy.Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy sitko o średniej  średnicy i mielimy mięso z patelni  wraz z  wątróbkę.Dodajemy do zmielonej masy 2 żółtka i bułkę tartą.Mieszamy dokładnie.Dodajemy namoczoną wcześniej żurawinę,odciskamy,mieszamy z masą mięsną.Farsz wkładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy(ja użyłam silikonowej)Wierzch zakrywamy folią aluminiową.Nagrzewamy piekarnik

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczarki faszerowane 139

Niestety nie mam tego oryginału książki, mam reprint z 1985 roku. 500 g pieczarek*, 1 średnia cebula, 2 płaskie łyżki masła, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, 50 g masła do polania, 50 g parmezanu Pieczarki obrać ze skórki, a korzonki odkroić. Oczyszczone korzonki posiekać, wymieszać z koperkiem, dwiema łyżkami bułki tartej i rozmącanym jajkiem. Cebulę(...)smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Każdą pieczarkę posypać startym serem, bułką tartą i polać gorącym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. *”Do nadziewania trzeba wybierać pieczarki największe i mające kształt głębokiej miseczki”  zastawa

królestwo garów
Jajka po florencku 146

Szpinak: Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wycisnąć ząbek czosnku i lekko podsmażyć. Dodać szpinak, sól i pieprz. Smażyć przez chwilę, mieszając co jakiś czas, aż szpinak wyraźnie straci objętość. Bułka: Bułkę przekroić na pół i podgrzać w opiekaczu lub lekko podsmażyć z obu stron na maśle na patelni. Jajka w koszulkach: W garnku zagotować wodę (ja wykorzystałam wodę, którą podgrzałam(...)które pewnie delikatnie się rozlało (łyżką uformować odpowiedni kształt). Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić z nadmiaru wody. Jajka gotowałam po kolei, oddzielnie. Na talerzu ułożyć ciepłą bułkę, na nią położyć szpinak i jajko. Całość polać sosem holenderskim i posypać delikatnie pieprzem. Jajko po przekrojeniu powinno być płynne. Źródło: www.kwestia.smaku.com – czy już wspominałam, że uwielbiam tę stronę

Bullio
Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną 208

farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy.  Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne, wyjątkowe. Składniki na ok. 10 szt.: farsz: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella(...)smaku, sól do smaku, szczypta cukru, naleśniki: 2 szt. całych jaj, 450 - 500 ml mleka, 250 g mąki gryczanej, ½ łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 szczypty kozieradki mielonej, ponadto: jajka, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kapustę drobno szatkujemy,  a cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku  roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę

Moniki Smakołyki
Pasztet z grochu z pieczarkami 176

pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki bułki tartej - opcjonalnie Wykonanie: groch umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia przez noc wodę po namoczeniu odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości najlepiej wg wskazań(...)sito, pasztet będzie wówczas bardziej aksamitny  puree z grochu połączyć z cebulą i pieczarkami, dodać posiekane pomidorki. Doprawić do smaku przyprawami. Gdyby masa była mało stabilna należy dodać bułkę tartą, jeśli jednak groch został należycie odsączony nie jest to konieczne. Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do foremki, wyrównać. Ułożyć na górze plasterki pieczarek i posmarować grzyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 214

Dziś kolejny miesiąc ze wspólnym pieczeniem w PiekarniAmber . Tym razem pieczemy marchewkowe bułeczki zaproponowane przeze mnie. Gdy myślałam nad przepisem, prawie od razu pomyślałam, żeby upiec bułki, więc szukałam w sieci ciekawej receptury. Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym(...)jeśli chcemy - posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki  Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy

Posadzone i zjedzone
Domowe hamburgery z kurczakiem 179

się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki przekroić. Górną i dolną część smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty. Duży plasterek sera kroimy na 4 części. Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie, potem mały plasterek sera. Następnie kawałek kurczaka, potem znowu kawałeczek serka. Wszystko(...)nakrywamy górną częścią bułki. Hamburgery układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut. Uważamy aby nie podpiec za bardzo wierzchu bułki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
PASZTET Z KURCZAKA Z GRZYBAMI 158

suszonych grzybów 25 dkg wątróbki z kurczaka 1 łyżka masła około 2 litry wody liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania 1 kostka rosołowa 2 czerstwe, małe bułki 1 łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 2 łyżki magi do smaku 3 ząbki czosnku(...)godziny aż namiękną. Cebulę drobno pokrojoną, podpiekamy z wątróbką na maśle aż wszystko będzie miękkie. Mięso i jarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy.  Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką

Kulinarne Fantazje Marioli
Czosnkowe brokuły w bułce 128

Dziś zapraszam na bardzo fajną propozycję , brokuły z czosnkiem oraz bułką tarta , super się sprawdza jako dodatek do obiadu , bądź do jedzenia samodzielnie , zapraszam do wypróbowania przepisu , może i tobie zasmakuje tak samo jak mi . Składniki  1 duży bukiet brokuła  2 ząbki czosnku  pół kostki masła ( dobrej jakości ) 4 łyżki bułki tartej  sól  pieprz ziołowy(...)odsączenia , a w oddzielnym garnku rozpuszczamy masło , dodajemy obrane , oraz sprasowane ząbki czosnku , masełko z czosnkiem kilka sekund podsmażamy , następnie dodajemy nasze wcześniej ugotowane brokuły , ( ale bez łodygi ) oraz bułkę tartą , doprawiamy do smaku i wszystko razem delikatnie mieszam i gotowe , do podania

Mój Smak
Pasztet z grzybami i czarnuszką 174

czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie, liść laurowy Czarnuszka – 4 łyżki Wykonanie: Cebulę opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać(...)czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Dodać czarnuszkę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i bułką tartą. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch pasztetu posypać bułką tartą i przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Klopsy z jajek idealne na piątkowy obiad :) 145

nich cebulę z pieczarkami, surowe jajko, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być dobrze doprawiona to jest gwarancją, że będą pyszne. Na talerz wsypać bułkę tartą. Dużą łyżką nabrać masę jajeczną i położyć na bułce tartej. Następnie odwrócić na drugą stronę. W dłoniach uformować klopsy. Po obtoczeniu w bułce, klopsy się dobrze skleją. Na rozgrzaną

Kuchnia Pokoleń
Krokiety meksykańskie 180

Farsz powinien być pół-płynny, nałożony na naleśnika nie powinien się rozpływać. Przed wyłożeniem do na naleśniki powinien ostygnąć. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość(...)jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka i rozkłócamy je z odrobiną wody. Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz.    Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony

Cooking Monster
Burgery wołowe 132

Składniki (na 1 porcję) - 100 g mielonej wołowiny np. z udźca, - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - 2 bułki grahamki (ok. 100 g), - liść sałaty lodowej (ok. 40 g), - 2 plastry pomidora (ok 40 g), - ogórek kwaszony (ok. 30 g), - 4 łyżeczki musztardy (ok. 40 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - 2 łyżeczki soku(...)sokiem z cytryny. 5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 6. Formujemy kotleciki, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 4 min z każdej strony. 7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. 8. Burgery podajemy z bułce z dodatkiem warzyw i sosu. Burgery są bogate w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułki pszenne śniadaniowe 399

większości pieczywo mrożone i na "świeżo" wypiekane. Może i jest sporo zwolenników takiego pieczywa jednak ja chcę was zachęcić w miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas na wyrastanie ciasta ale w tym czasie można robić coś innego(...)przykryć ściereczką i ponownie odłożyć na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piec w 190 stopniach około 20 minut aż bułki się zrumienią. Krótko przed wyjęciem jeśli bułki są zbyt blade można włączyć na chwilę funkcję górnego grilla. Po wyjęciu studzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje