bułki - 33926 przepisów (strona:432/2262)

DEVOLAY Z SZYNKĄ I SEREM 309

sztuki ser gouda w plastrach około 200 gram ulubiona szynka drobiowa około 12 plasterków przyprawa do kurczaka 1 czubata łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki jaja 2 sztuki bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół. Rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy rozbity filet oprószamy przyprawą ( przyprawę do kurczaka mieszamy(...)solą i pieprzem ) z jednej strony. Układamy plaster sera, plaster szynki, plaster sera i szynki. Ciasno zwijamy.  Jajka roztrzepujemy. Zanurzamy roladki. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Ściskamy dłońmi, aby bułka tarta dokładnie przywarła w każdym kącie.  Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Umieszczamy  devolay i smażymy na złoty kolor z każdej strony.  Odsączamy na ręczniku papierowym

Kuchnia Paulettes
KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI 187

filet z kurczaka – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta * sól, pieprz, papryka ostra * olej kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy(...)drobno pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę z porem, posiekanym czosnkiem i startą marchewką. Wbijamy duże jajko ( jeśli małe to 2! ), dodajemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy o smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy na zwartą masę. Z masy formujemy krokiety, obtaczamy w odrobienie bułki tartej smażymy na rumiano na oleju kokosowym. Podajemy posypane parmezanem

Ostra na Słodko
Kotlety z kaszy gryczanej 185

swojej ulubionej. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują ze świeżą surówką, np. ze szpinaku. 2 torebki kaszy gryczanej 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 2 żółtka kilka łyżek tartej bułki sól pieprz przyprawa gyros szczypta oregano natka pietruszki (opcjonalnie) mąka z amarantusa (opcjonalnie do obtoczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić. Płatki owsiane również ugotować i ostudzić. Wymieszać(...)sobą. Do kaszy i płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać drobniutko i dodać do masy. Z masy formować kotlety. Obtoczyć w mące z amarantusa (albo w bułce tartej) i smażyć na złoty kolor. Podawać ze świeżą surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
chrupiąca bułeczka z nadzieniem 107

składniki na 1 porcję : 1 bułka 1 jajko 2 plasterki ulubionej kiełbasy troszkę startego sera żółtego sól, pieprz wykonanie: Wierzch bułki ścinamy, wydrążamy środek, tak aby powstała „miseczka”. Na dnie układamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (możemy ją wcześniej podsmażyć). Następnie dajemy ser a na wierzch delikatnie wbijamy jajko. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zapiekamy

Domowy Smak Jedzenia
Klasyka kuchni polskie: Bitki wieprzowe mojej babci 151

widelec, głęboką patelnię lub brytfannę, tłuczek do mięsa. Przygotuj składniki: 6 ok. 1 cm plastrów surowej szynki wieprzowej, 1-2 jajka, 1 średnią marchew, 1 średnią cebulę, trochę mleka, bułkę tarą, suszoną włoszczyznę, sól, pieprz, mały kubek śmietany, tłuszcz do smażenia, gorącą wodę. Jajka sparz, wbij do miseczki. Do jajek dodaj trochę mleka i całość dokładnie roztrzep widelcem. Marchew oskrob(...)umyj i pokrój na plasterki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Na płaski talerz wsyp bułkę tartą. Mięso dobrze rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem każdy kotlet. Każdy kawałek mięsa opanieruj w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż na nim bitki z obu stron. Na tłuszczu pozostały z obsmażania mięsa podsmaż

blog.moje-pasje.info
Hot dogi z pieczarkami 168

kojarzy się z dzieciństwem. A ten bar na rogu <3 Najlepsze serwował. Wiadomo, pieczarki wtedy były pieczarkami ;) ten smak i zapach <3  Składniki 4 bułki do hot dogów 250 g pieczarek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 200 ml śmietany słodkiej 18% sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki(...)kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śmietanę, lubczyk , zmniejszamy płomień i dusimy bez przykrycia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do bułek i podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Nuggetsy z kurczaka. 225

możecie śmiało przygotować sami w domu. Do nuggetsów podałam wyśmienity sos Madziarów Folwark. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 5 piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych  1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)mięsa. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i mąką, dodajemy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Płatki drobno kruszymy i mieszamy z bułką tartą. Kawałki mięsa wyciągamy z zaprawy i obtaczamy w płatkach z bułką. Do rondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z sosem

Sama słodycz i szczypta chili
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 164

około 2-3 godziny- ciasto musi conajmniej podwoić objętość. W połowie czasu wyrastania możecie ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat, lekko zagniećcie i podzielcie na 9 równej wielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie(...)piekarnika. Pieczcie około 15 minut- do momentu zarumienienia. Upieczone bułki odparujcie na kratce. przepis Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
KOTLETY SCHABOWE W MEGA GRUBEJ PANIERCE 324

majonezem. Mega gruba panierka a do tego jaka smaczna :) Coś innego niż tradycyjny schabowy.  Składniki: * 4 kotlety schabowe bez kości * sól, pieprz * 2 jajka * 1 łyżka majonezu * bułka tarta * olej do smażenia Wykonanie: Kotlety schabowe rozbić przy pomocy tłuczka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Do jednej miseczki wsypać bułkę tartą. W drugiej misce rozklepać(...)jajka, dodać łyżkę majonezu i wymieszać. Kotlety schabowe zanurzyć w jajku z majonezem, następne obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni (na oleju) na złoty kolor.  Można podać z ziemniakami i surówką

Zrób to smacznie
Pikantne kulki serowe na imprezę 395

naraz wszystkich kulek ponieważ się posklejają -w zależności od wielkości garnka maksymalnie 5 kulek. Kulki serowe przepis: Składniki Ser żółty – 500 g 1 duże jajko 1 papryczka chilli Bułka tarta Olej słonecznikowy do smażenia Sól, pieprz i bazylia   Przygotowanie Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i wrzucamy do miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy(...)drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Bazylię siekamy i również wrzucamy do miski. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce tartej. W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby

ale Pysznie
Pulpety w białym sosie z warzywami 146

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania

e-PrzepisyKulinarne
Łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym 231

uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak kawałki jabłek to prawie obowiązek Same blaty też wyszły przepyszne, a dzięki bułce tartej nie rozmiękły. Ciacho robiłam na szybko po pracy i trochę się bałam czy w ogóle wyjdzie. Zupełnie niepotrzebnie, było bardzo smaczne. Dlatego serdecznie wszystkim polecam. Składniki na tortownicę(...)mąki pszennej – 5 łyżek cukru – 2 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: – około 7 średnich jabłek – cynamon do smaku – około 2 łyżek bułki tartej – 1 białko (dałam dwa, które zostały mi z jajek użytych do ciasta kruchego) – odrobina soli – 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zaczęłam od jabłek, ponieważ obieranie

Relaxtime
Grillowany burger z jajkiem 198

Wybór w tej kwestii pozostawiam Wam 😊 Taka kanapka będzie doskonała i na śniadanie i na obiad, do zrobienia w 5 minut, więc śmiało możecie ją przygotować.  Składniki: 1 bułka 2 jajka 2 łyżeczki masła 2 liście sałaty  2 plastry sera żółtego kilka plasterków świeżego ogó r ka 4 plastry pomidora majonez, ketchup, musztarda sól, pieprz do smaku Sposób(...)przygotowania: Bułkę opiekamy na grillu elektrycznym. Ciepłą kroimy na pół. Smarujemy z jednej strony majonezem, z drugiej musztardą. Na malutkiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko, doprawiamy. Smażymy wedle upodobań- u mnie z dwóch stron. Na ciepłym jajku roztapiamy plasterek sera. Podobnie postępujemy z drugim. Układamy na bułce warstwami wraz z sałatą, pomidorem i ogórkiem. Jajka możemy także polać ketchupem

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z serkiem topionym 159

śmietankowy lub ementaler czy gouda). 500 g mięsa mielonego 1-2 serki topione 1/2 szkl. płatków owsianych 1 jajko 3-4 łyżki ciepłego mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy, by nieco napęczniały. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Mięso mielone łączymy z płatkami owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę. Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy. Na środek każdego kładziemy serek topiony, owijamy mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto na średnio rozgrzanym

Smaki Na Talerzu
parówkowa przekąska... 150

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować(...)pędzelkiem maczanym w mleku do zużycia reszty pieczarek i sera pokroić bułkę na trzy porcje, posmarować mlekiem i dodać resztę składników piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię