bułki - 33426 przepisów (strona:425/2229)

Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 124

należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej 3 jajka 375 g cukru 375 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady tłuszcz do posmarowania formy Kakao mieszamy z mlekiem, aż do całkowitego rozprowadzania, następnie(...)ostygnięcia. Wystarczy, aby ochłodziło się do temperatury pokojowej. W czasie gdy mleko z kakao się chłodzi, przygotowujemy resztę składników. Jajka wybijamy do miseczki, czekoladę kroimy w drobną kostkę, bułkę tartą mielimy w młynku do kawy, jeśli taki mamy, jeśli nie przesiewamy przez drobne sito, chodzi o to by była jak najdrobniejsza. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra

Kuchnia od dwojga
Pasztet drobiowy z żurawiną 119

Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia.  Następnie mięso z udek oddzielamy od kości.   Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie(...)może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy

Smak mojej kuchni
Jajeczne muffiny 307

porcji potrzebujemy: 6 dużych jaj 1 dużą pszenną bułkę  10 dkg dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 10 dkg startego żółtego sera garść posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Bułkę rozdrabiamy na małe kawałki. Formę do muffinów lub kokilki natłuszczamy oliwą lub masłem, na spodzie umieszczamy(...)kilka kawałków bułki.  Następnie dodajemy szynkę, zalewamy jajkami i posypujemy serem.  Pieczemy przez ok. 10-15 min. Podajemy posypane szczypiorkiem

Kolejny blog o gotowaniu
Kotleciki z kurczaka ,serka kremowego, cieciorki podane z pieczonymi ziemniakami i kapustą czerwoną 111

serek kremowy o smaku grillowanej papryki i oliwek  dodałam. Do związania konsystencji jajek  🍳 nie użyłam, tylko  cieciorki  dołożyłam. Fajnie je doprawiłam, naci pietruszki dołożyłam, w bułce obtoczyłam i na oleju rzepakowym wysmażyłam.  Kotleciki wyszły delikatne 😇, wyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły  💪 💪  połączyły i mięso(...)suszonych pomidorów z chilli i oregano, 1 ½ mielonej słodkiej papryki, pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę

Moniki Smakołyki
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 147

się lekko naciska. Jeszcze kilka lat temu nie myślałam, że będę taka zadzierżała piekarka. Przepadłam na amen! Pieczenia chleba sprawia mi dużą satysfakcję. Przepis na grahamki Składniki: na 16 bułek 800 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 1 łyżka soli 800 – 850 ml zimnej wody 1 łyżka miodu 50 g świeżych drożdży 30 g masła 2 łyżki posiekanej(...)czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natnij bułeczki

codojedzenia
Ciasto makowo-jabłkowe 191

łyżeczki proszku do pieczenia 70 g rodzynek 200 g masła 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego wiórki kokosowe do posypania masło do posmarowania blachy + bułka tarta do podsypania Wykonanie tradycyjne: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy

peggiwkuchni
Pieczeń drobiowo-wieprzowa 171

ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce  papryki ostrej i słodkiej 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki tymianku 2 bułki kajzerki 2 łyżki masła olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mielimy mięso z jedną piersią z kurczaka. Drugą pierś kroimy w średnią kostkę,dodać(...)zmielonego mięsa. Bułki moczymy w mleku lub wodzie. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, po przestudzeniu dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy kolejno namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajka i przyprawiamy pozostałymi przyprawami.Dokładnie wyrabiamy mięso robotem lub ręcznie. Dwie keksówki smarujemy olejem, wykładamy przygotowane mięso. Keksówki

kgwjanczewo
Śniadanie na sobotę #28 113

jest łaskawy, raz w tygodniu zajęcia na 8 rano, a poza tym na 12. Poza tym już niedługo wiosna, słońce, rower, czego chcieć więcej :) Jajka zapiekane w bułeczkach Składniki bułki, mogą być starsze, np. z poprzedniego dnia jajka kilka plasterków szynki kawałek ulubionego sera, np. pleśniowego, mozarelli kawałek masła W bułkach odciąć wierzch, wydrążyć środek (uważać, by nie przeciąć(...)zrobiła się dziurka). Wysmarować wnętrze masłem, ułożyć pokrojoną szynkę, wbić jajka i przykryć kawałkami sera. Piec w 190 st. C przez ok. 15 min. (by jajka się ścięły, a bułka zarumieniła - czas należy kontrolować, w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka chcecie). Ja drugie jajko zapiekłam sobie w kokilce z szybką, serem i pomidorkami koktajlowymi

Słodkie inspiracje
Drobiowe zraziki mielone 111

duszonymi warzywami i tłuczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 2 łyżki oliwy WYKONANIE: mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę, dokładnie mieszamy, formujemy zrazy(można dodatkowo obtoczyć je w bułce) i smażymy na rozgrzanym

Kuchnia Beaty
Kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim i sezamem 182

Czosnek upiekłam dzień wcześniej piekąc chleb - wystarczy zawinąć główkę w folię i włożyć do piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia. Składniki 8 szt 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 30 g liści czosnku niedźwiedzego 1 cebula 2 jajka główka pieczonego czosnku (opcjonalnie) pieprz młotkowany(...)kolendrą - do smaku sól - do smaku do panierowania 3 łyżki sezamu 2 łyżki bułki tartej  olej do smażenia przygotowanie Główkę czosnku zawinąć w folię, piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C,  Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu,czosnek wycisnąć z łupinek. Odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, na małym ogniu

Stare Gary
Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka. 164

większa marchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew(...)oddzielam od kości. Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody. Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.)  Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Bułki pizzowe zawijane, ze szpinakiem i boczkiem 187

Niedawno przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne. Składniki: Surowe ciasto na pizzę w rolce Opakowanie mrożonego szpinaku 150 gram boczku wędzonego parzonego 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajko Sól Pieprz Sok z cytryny(...)pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około 2-3 cm i wykładamy na blaszce. Na każdą bułkę nakładamy plasterek sera. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 190 o C przez 20 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Krokiety z piersią z kurczaka i warzywami 173

kompozycja farszu dowolna. Zapraszam... Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również.                  - przed mrożeniem najlepiej opanierować w jajku i bułce tartej, wyciągnąć zamrożone i odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam do mikrofali żeby środek był ciepły (można też do piekarnika). Potrawa bierze udział w konkursie z Apetiną, polecam(...)puszka groszku - odjęłam z puszki 2 łyżki 2 x 125 g. serka Apetina naturalny 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do gyrosu trochę sera żółtego Dodatkowo : bułka tarta 2 jajka olej sól, pieprz Jajko roztrzepać z sola, dodawać partiami mleko i wodę, ubijać trzepaczką lub mikserem. Dodać make i wymieszać, na koniec wlać olej. Patelnie , rozgrzać, nie wlewać

Kubki smaku
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 158

wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać(...)wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć.  Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać na rozgrzany na patelni olej,zeszklić.Włożyć wątróbkę,podsmażyć.Wystudzić. Mięso wraz z wątróbką,cebulą i bułką dwukrotnie zmielić.Dodać jajka

Niespełnione zdolności kulinarne