bułki - 33426 przepisów (strona:417/2229)

Pieczone roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 211

przyznać, że jestem dumna ze swojego syna :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie kremowego serka typu Philadelphia ok 16 szt suszonych pomidorów w oleju 3/4 szklanki tartej bułki 3 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól pieprz Każdą pierś przeciąć na pół (z grubości) i ostrożnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować warstwą serka i położyć(...)kawałki suszonego pomidora (ilość zależy od wielkości roladek). Delikatnie zwinąć mięso w roladki i pospinać wykałaczkami. Na jednym talerzu roztrzepać jajka, a na drugim wymieszać tartą bułkę z tartym parmezanem. Każdą roladkę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Ułożyć roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec około

kuchnia doski
Kotlety rybne 148

kotlety mielone z dorsza. Takie kotleciki możemy również zrobić z mięsa innej ryby. Polecam Składniki: 1 kg mięsa z dorsza (bez ości i skóry) 1 cebula 1/2 szkl bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu białego olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone mięso ryby mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwa razy, razem z obraną cebulką. Do zmielonej(...)ryby dodajemy 1/4 szkl bułki tartej, jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie i formujemy kotlety, spłaszczamy je w dłoniach i obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety rybne na mocno złoty kolor z obu stron

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pulpety w sosie chrzanowym 223

Moje małe kulki mięsne podałam z  białą kaszą gryczaną i  sałatką z kapusty . Składniki: 700 g mięsa mielonego wołowego 3 szklanki bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 bułka czerstwa 2 jajka 3 łyżki śmietany 12% 5 łyżek chrzanu 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę(...)namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Do miski wrzucić mięso, dodać bułkę, cebulę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące.  Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec dodajemy chrzan

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz jarski z serem 129

Szybka propozycja obiadowa w sam raz na dzisiejsze upały :) Składniki: - 600 g fasolki szparagowej - 1 papryka czerwona - 150 g sera camembert - 3 łyżki masła - 3 łyżki bułki tartej - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy na półmiękko około 7 minut i odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą(...)lekko ją rumienimy. Do bułki dodajemy fasolkę oraz pokrojoną paprykę, mieszamy a na wierzch układamy kawałki sera. Całość oprószamy pieprzem i jeszcze lekko podgrzewamy

Zainspirowana w kuchni
Kotlety z jajek 198

zamkową firmy ORZECH . Pychotka Składniki:     10 jajek gotowanych na twardo     1 jajko surowe     1 pęczek natki pietruszki     bułka tarta     pieprz     sól     olej do smażenia     sałatka warzywna zamkowa ORZECH Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obrać, zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Dodać 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz według uznania. Wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil

Cukiernia Pychotki
Kotlety mielone z dymką 84

się iść na zakupy. Wyszło tak jak się spodziewaliśmy. Polecamy ;) Enjoy! ;) Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 5 dymek bez szczypioru 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1 jajko bułka tarta olej do smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą(...)łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z jego nadmiaru przy pomocy papierowych ręczników. Podajemy z ulubionymi dodatkami. W naszym przypadku ziemniaki z masłem polane tłuszczem i mizerią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kulki cielęce na parze 87

temu można je podać nawet dla wybrednych gości :). Kulki cielęce na parze 0,5 kg mięsa cielęcego (można użyć drobiowego lub wieprzowego) 1 jajko szczypiorek z cebulą 2 łyżki bułki tartej albo pół suchej bułki przyprawa do dań z cielęciny sól, pieprz ryż dlugoziarnisty albo basmati ziele angielskie liść laurowy Ryż wymoczyć przez 2 godzinki w zimnej wodzie, a następnie(...)dobrze odcedzić i wysypać na płaski talerz. Mięso zmielić, dodać jajko, pokrojony drobno szczypiorek z cebulką, namoczoną bułkę i przyprawy. Dobrze wyrobić i odstawić na pół godzinki aby wszystko się przegryzło. Po tym czasie formować kulki, obtoczyć je dokładnie w ryżu i ułożyć dość luźno w parowarze. Do wody dodać ziele angielskie, liść laurowy, nieco soli i parować przez

Pieguskowa Kuchnia
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 117

użycia małych moreli aby nie mieć problemów z utoczeniem kulek. Knedle serowe z morelami 400 g półtłustego twarogu 2 jajka 30 g masła 60 g cukru 200 g bułki tartej sok z połowy cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła(...)orzechów włoskich Odsączony na sicie twaróg wyrobić na elastyczną masę z wszystkimi składnikami z wyczuciem dodając bułkę tartą. Jeżeli masa będzie za rzadka dosypać nieco więcej bułki tartej, odstawić do lodówki na pół godziny. Z moreli usunąć pestki i w środek włożyć po kosteczce marcepana lub cukru i ponownie zamknąć w jedną całość. Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować

Pieguskowa Kuchnia
PASZTET Z CIECIERZYCY 96

porę roku! Pasztet z ciecierzycy /źródło: Wiem, co jem Przepisy z programu/ puszka ciecierzycy (400 g) 1 cebula 10 suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki(...)wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli jest za gęste to dodajemy wodę z ciecierzycy. Doprawiamy do smaku solą i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Artykuł PASZTET Z CIECIERZYCY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
PLEŚNIAK 168

cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny dżem porzeczkowy ( u mnie tym razem świeże owoce porzeczki ) 2 łyżki bułki tartej Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i tłuszcz. Wyrobić szybko ciasto kruche. Podzielić na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao(...)wyrobić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Zetrzeć dużą część ciasta i ugnieść rękoma. Nakłuć lekko widelcem i posypać delikatnie bułką tartą. Wierzch posmarować dżemem lub wyłożyć świeże owoce ( można je lekko posypać cukrem ). Na owoce lub dżem zetrzeć kakaowe ciasto a na nie wyłożyć

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 168

szkl cukru 1 jajko 1 żółtko 12 g świeżych drożdży 60 g masła Kruszonka 100 g cukru 100 g masła 200 g mąki Dodatkowo cukier puder do oprószenia bułka tarta świeże porzeczki cukier Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w min drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia(...)średnicy około 10 cm. Przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach odcisnąć dnem szklanki okrąg i posypać w środek odrobinę bułki tartej. Owoce umieścić w zagłębieniu bułek i posypać cukrem. W misce wymieszać wszystkie składniki kruszonki i posypać na wierzchu owoców. Bułeczki drożdżowe piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Pieguskowa Kuchnia
Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii 125

tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu. 25 dkg filetu z dorsza 1 cukinia mała 1 marchewka 1/2 kalafiora sól, pieprz koper świeży 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka przyprawa do ryb 1 jajko Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję aldente. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut(...)sitko i odciskam sok z cukinii. Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą. Wykładam 1/3 farszu, układam

wesoła kuchnia
Kotlety mielone z cukinią 578

się), lżejsze i bardziej soczyste. Spróbujcie koniecznie. KOTLETY MIELONE z CUKINIĄ Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 nie za duża cukinia  3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 lyżki bułki tartej (plus trochę do panierowania) 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 szczypta pieprzu do smaku 1 szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odstawiamy(...)puściła soki, a następnie lekko odciskamy z ich nadmiaru. Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką tartą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą cukinią oraz odrobiną soli i pieprzu. Całość wyrabiamy, robimy kotlety. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu

Bon appetit mon amie
PANIEROWANY CAMEMBERT FASZEROWANY SZYNKĄ I PIECZARKAMI 140

panierka. Wierzcie mi, że już nie trzeba nic więcej ;) Składniki: 1 ser Camembert Classic la Polle   MLEKOVITA 10 sporych pieczarek 2 grube plastry szynki sól pieprz 1 jajko bułka tarta do panierowania Wykonanie: *Z sera ścinamy z jednej strony wierzch, tworząc przykrywkę.  *Pieczarki kroimy w kostkę, tak samo szynkę, zrumieniamy na patelni. Doprawiamy do smaku. *Tak przygotowany farsz(...)wkładamy do sera. Dociskamy wierzch sera jak najrówniej się da. * Panierujemy w jajku, bułce, znów w jajku, znów w bułce. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron

Z Majeczką w kuchni
"W krainie miodem płynącej... 4" - podsumowanie akcji 179

zebrać tyle przepisów, mimo że tegoroczna pogoda nie sprzyja produkowaniu miodu przez pszczoły, a w związku z tym również miodobraniu. Wspólnie zebraliśmy 36 przepisów na śniadania, sałatki, przekąski, desery, bułki i przetwory. Tradycyjnie wszystkie przepisy podlinkowane publikuję niżej. Prywatnie cieszę się, że w czasie trwania tej akcji udało mi się przeczytać fascynującą książkę Mai Lunde " Historia pszczół ", do przeczytania której(...)czerwoną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Surówka młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu) ; blog: Czerwień i błękit Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bułki owsiane extremalne ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bułki owsiane ekstremalne ; blog: am.art kolor i smak Chałwa słonecznikowa z żurawiną ; blog: Gęba w niebie Owsiane placuszki z czarną porzeczką ; blog

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania