Lubię kotlety mielone, takie domowe, mojej mamy. Ponieważ jednak od pewnego czasu unikam węglowodanów, stały się one dla mnie niedostępne ze względu na dodatek namoczonej bułki. Zawsze wydawało mi się że bez jej dodatku mięso nie będzie "trzymać się kupy". Postanowiłam spróbować i tak oto powstała przepyszna pieczeń z mielonego mięsa, bez dodatku jakiekolwiek bułki, czy to tartej(...)się mięsko po wyjęciu z piekarnika :-) Pieczeń jest doskonała zarówno na ciepło podana z młodą kapustą, jak i na zimno podana z pieczywem np. z tymi bułeczkami :-) paleo bułki, które zawsze się udają Zapraszam do wypróbowania
Marta próbujeserowej panierce. Idealnie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i startym ogórkiem. 2 filety z piersi kurczaka Sól Pieprz 300 g żółtego sera Gouda 6 jajek 2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy na bardzo drobnych oczkach. Przygotowujemy trzy miski(...)każdej umieszczamy kolejno - starty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka (doprawione solą i pieprzem). Filety z kurczaka panierujemy w jajku, następnie w serze. Mięso dociskamy do sera aby przylepiło się go najwięcej. Następnie ponownie panierujemy w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem
VioletoweKucharzeniepieczone oraz ulubiona sałatka i na pewno wszyscy będą zadowoleni 😊 Składniki: 4 sznycle indycze 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 4 plasterki sera żółtego 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki oliwa sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy do zeszklenia, a następnie(...)wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi talerz wysypujemy mąkę, a na trzeci - bułkę tartą. Sznycle indycze myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę
Kuchnia MagdaLenytakiego zapiekankowego arcydzieła w żadnym innym miejscu w Polsce. Choć nie ustawałam długo w próbach. Nie raz próbowałam odtworzyć smak tamtejszych zapiekanek w ramach własnej kuchni. Ale albo bułka była nie taka, albo ser nie roztapiał się jak trzeba, albo ketchup miał niezadowalający smak. Najbliżej zapiekankowego ideału jest poniższa propozycja. Choć może nie do końca zgadza się z zapiekankową(...)wypróbujcie i oceńcie sami :) Składniki na 2 zapiekanki: 1 półbagietka pełnoziarnista 150g pieczarek 50g sera mozzarella garść prażonej cebulki czosnek granulowany, sól, pieprz czarny - do smaku masło - do posmarowania bułek olej - do smażenia pieczarek Ketchup Premium od Folwark - do smaku Pieczarki wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą. Osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Podsmażyć na patelni na kapce oleju, aż dobrze
Grunt to przepis!Bifana to bardzo proste danie portugalskie, na które składa się chrupiąca bułka, wieprzowina oraz musztarda. W kraju swego pochodzenia chętnie spożywana wieczorową porą, jako przerywnik pomiędzy kolejnymi atrakcjami nocnego życia w mieście ;) Dostępna niemal wszędzie. Zaintrygowała mnie ta popularność bifany i postanowiłam przygotować ją w domu. Trochę czasu zajmuje marynowanie mięsa, co należy mieć to na uwadze. Warto jednak poczekać(...)ponieważ moczenie w winie z dodatkiem przypraw nadaje mu bardzo charakterystycznego smaku. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe hamburgery to koniecznie sięgnijcie po portugalską odmianę fast food'a. Składniki: 5 bułek 5 plastrów schabu (im cieńsze tym lepsze) 150 ml białego wytrawnego wina + dodatkowo 50 ml 30 ml octu winnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
zadanie-gotowaniestudzimy – najlepiej w szerokiej misce, która pozwoli im dobrze odparować. Co jakiś czas mieszamy ziemniaki widelcem. Do przestudzonych wsypujemy oba rodzaje mąki. Szykujemy sobie miseczkę z mąką lub bułką tartą do panierowania. Całą wsypaną mąkę wrabiamy do ziemniaków nie dotykając ich – widelcem. Mieszamy zagarniając od dołu do góry, bez rozcierania i ruchów obrotowych – okruszki ziemniaków powinny całkowicie pochłonąć mąkę(...)patelni olej rzepakowy – warstwa powinna sięgać poniżej połowy wysokości kotleta. Łyżką odmierzamy sobie porcję ciasta i dopiero teraz używamy rąk – toczymy kulkę, panierujemy ją w mące lub tartej bułce, spłaszczamy między dłońmi na wysokość około 1,5-2cm i od razu wkładamy gotowego kotleta na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kotlety partiami z obu stron po 4-5 minut na średnim
Karo in the KitchenDziś na obiad poleca się cebulowy schabowy:). Tradycyjny kotlet zyskał na cebulowym posmaku za sprawą mieszanki suszonej, sproszkowanej cebuli i cebul prażonej. 3 duże kotlety schabowe 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mieszanki cebuli prażonej i suszonej cebuli w proszku sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 2 jajka olej 1. Kotlety rozbijamy niezbyt cienko(...)Posypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. 2. W głębokim talerzu za pomocą widelca ubijamy jajka. W drugim talerzu mieszamy ze sobą bułkę tartą, mąkę i cebulową mieszankę, 3. Kotlety dokładnie maczamy w jajku, następnie obtaczamy w mieszance bułki, cebuli i mąki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, na niedużym ogniu
Szefowa kuchniwędlin, serów, ryb, pizzy czy zapiekanek- na pewno sprawdzę to osobiście:) Składniki: 4 szklanki startych na tarce na drobnych oczkach ziemniaków 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki tartej bułki 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 15 g drożdży łyżeczka cukru sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos paprykowy do podania Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku. Drożdże ucieramy z cukrem(...)łyżką ciepłego mleka. Odstawiamy. Resztę mleka zagotowujemy. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku na sitku. Zalewamy je wrzącą szklanką mleka. Resztą mleka zalewamy tartą bułką, dokładnie mieszamy. Do zaparzonych ziemniaków dodajemy żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Łączymy z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy
Pobite gary BarbaryKluski ziemniaczano-serowe podane bardziej na słodko niż wytrawnie. Z masełkiem i bułką tartą, ale świetnie smakują także z gęstą śmietaną w połączeniu z cukrem pudrem, może szczyptą cynamonu? Wersja ze szklistą gorącą cebulką też się sprawdzi. Na pewno każda Wasza wariacja będzie pyszna, w końcu nie zawsze musimy mieć ochotę na podane sugestie w gotowym przepisie. Modyfikacje dodatków(...)wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach. Podawać np. z przyrumienioną na masełku bułką tartą (najpierw podsmażamy na patelni bułkę tartą, co chwilę mieszając, później dopiero dodajemy masło
Zasmakuj KuchniPyszne bułki na śniadanie dziś mam dla wszystkich smakoszy i bułkożerców. U mnie zniknęły błyskawicznie i teraz mogę napisać, mając porównanie że bułki na zakwasie są zdecydowanie smaczniejsze niż te na drożdżach. Napisze tak: drożdżowe są pyszne a zakwasowe są mega pyszne, nie można się od nich oderwać. Popróbujcie sobie upiec, polecam. Bułki owsiane na zakwasie z owocami goji. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniepłaska łyżeczka soli Składniki na kruszonkę: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Dodatkowo: 3 średnie łodygi rabarbaru 350 g. truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać cukier i bułkę tartą. Wymieszać. Wykonanie: Margarynę roztopić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić(...)części zrobić placek. W każdym placku zrobić wgłębienie. Ja zrobiłam to szklanką. Następnie w zagłębienia nakładać po łyżce truskawek z rabarbarem. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać bułeczki. Gotowe bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 15- 20 minut do napuszenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z tych składników wyszło
Agusiowe smakołykialbo jako imprezową przekąskę na ciepło. Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 6-7 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku kajzerka bułka tarta jajko sól, pieprz Sos: łyżka mąki łyżka masła 0,5 szklanki bulionu (drobiowy) 2 łyżeczki musztardy (rosyjska) 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)mleku lub wodzie. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z oby stron na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy sos. Masło
e-PrzepisyKulinarneZbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka - chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (j ak zrobić prawdziwe domowe kakao? odpowiedź znajdziesz tutaj>> ) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu 😁 To było(...)moje ulubione śniadanie 😋 Przepis pochodzi z książki thermomix, trochę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby czyli mleko krowie zamieniłam na roślinne owsiane i biały cukier na cukier trzcinowy. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem ❤ Przepis na domowe drożdżówki z serem Składniki 220 g mleka (u mnie domowe owsiane) 100 g cukru trzcinowego /kokosowego 40 g świeżych drożdży
lady-och-mistrzyni.blogspot.combiałek, ½ szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego), ½ szklanki oleju, szczyptę soli, Dodatkowo: ½ kg truskawek, 250 – 300 g borówek amerykańskich, tłuszcz do wysmarowania blachy, bułkę tartą. Jajka sparz i oddziel białka od żółtek. Owoce umyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło lub margarynę(...)ciasta uformuj kulę, którą podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylep dno i boki formy (boki do wysokości mniej więcej 1cm). Następnie wysyp na ciasto trochę bułki tartej i potrząśnij blachą, aby bułka tarta równomiernie się rozłożyła. Na tak przygotowane ciasto wyłóż połowę przygotowanych wcześniej owoców. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Białka wraz
blog.moje-pasje.infoowoce będziemy płacić jak za przysłowiowe zboże. Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie? Składniki klopsików: 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki olej(...)obsmażenia Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Dodać do mielonego mięsa razem z solą i przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Formować niewielkie kuleczki (wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej) i obsmażać na patelni na niewielkiej ilości oleju. Składniki sosu: 2 większe bakłażany oliwa 1/3 główki czosnku 1 ostra papryczka
Codzienna kuchnia niecodzienna