Teraz jest ten czas, kiedy wracam do pierwszych moich receptur i dzielę się nimi właśnie z Wami, najlepszymi czytelnikami na świecie. Grzanki z awokado i grana padano Składniki: 1 bułka 1 dojrzałe awokado 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku 1/3 szklanki startego grana padano Przygotowanie: Bułkę kroimy na kromki. Na suchej patelni 'smażymy" z każdej strony(...)Przy pomocy małej łyżeczki z awokado usuwamy skórę. Środek przekładamy do miseczki. Starannie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało oraz sól do smaku. Kromki bułki smarujemy grubą warstwą pasty z awokado. Każdą posypujemy świeżo startym grana padano. Zamiast grana padano można dodać parmezan lub inny, twardy ser o wyrazistym smaku, bo awokado w smaku
Moja smaczna kuchniajedzenie stopniowo zaczęły wypierać jedzenie gotowane w domu, wymyślono taką formę, aby można było ją zjeść na ulicy, nie marnując czasu na siedzenie przy stole. Smażony makaron wsadzono w bułkę, zresztą bardzo typowy dodatek dla kuchni wietnamskiej. Przepis specjalnie na konkurs.Podaję przepis bardzo podstawowy (kryzysowy), ale co tam dorzucicie, to już Wasza sprawa. Składniki: - makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti(...)kiełki - coś co zrobi nam za sos - może to być musztarda, ketchup, starte jabłka, sos sojowy, a nawet przyprawa do zup - spotyka się różne wersje - długa bułka Wykonanie: Makaron gotujemy. Jak chcemy możemy sobie go połamać na pół. Na dużej ilości oleju podsmażamy kiełki. Dodajemy makaron i krótko smażymy. Dodajemy nasz ulubiony sos i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając
Kryzysowa Książka Kucharskaprzygotowania, niewielkie i poręczne do transportu, a przyjemnie syte soczystymi warzywami i pysznym Mięsiwem z kurczaka . Polecam z ogromnym przekonaniem! :) Składniki na piknikowy prowiant dla 1 osoby: 2 małe bułki - najlepiej własnoręcznie upieczone 1/4 słoika Mięsiwa z kurczaka od Spichlerz Rusiecki 2 liście sałaty 1 plaster pomidora 3 plastry ogórka masło - do posmarowania bułki Przygotowanie hamburgerów na zimno(...)jest wielka filozofia :) Bułki przekroić, wysmarować masłem, nadziać ulubionymi warzywami i solidnie przełożyć Mięsiwem z kurczaka Trzy minuty i gotowe! :) Następnie prowiant zapakować w pazłotko spożywcze, ulokować w podręcznej torbie i w te pędy wybrać się na łono natury w celu intensywnego relaksu :) No oczywiście jeśli pogoda pozwala
Grunt to przepis!ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości. 500g mięsa mielonego 100g wędzonego boczku 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 łyżki mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki olej 1. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno(...)Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku). 2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady
Szefowa kuchnimoich znajomych : 2 piersi kurze zmielone 1 banan zmiksowany 0.5 dyni małej zmiksowanej 1-2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz curry do smaku czosnek też do smaku bułka tarta do obtoczenia mi jak potrzeba zagęścić mięso olej do smażenia ***************************************************************** Mięso mielone wyz kurczaka wymieszać z zmiksowaną dynią i bananem ,dodać jajko ,mąkę ziemniaczaną bułkę tartą jak trzeba(...)przyprawić i dokładnie wymieszač masę.Na patelni rozgrzewamy oliwę .Formujemy małe kotleciki z mięsa , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Osaczyć na papierowym ręczniku.Podajemy z sałatą Rzymską.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiweekend :). A tymczasem mam dla Was pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)). Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta 2 szkl wywaru warzywnego 200 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej) mąka tortowa pęczek koperku sól pieprz szczypta majeranku Dodatkowo: ugotowane i poduszone z masłem ziemniaczki :) Wykonanie: Cebulę(...)masełku, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Wlać 3 łyżki wywaru i garść bułki tartej. Wymieszać porządnie, jeśli jest potrzeba dodać więcej bułki lub wywaru. Kiedy mięso jest gotowe, uformować małe kulki mielone i każdą obtoczyć w mące. W garnku zagotować wywar i włożyć
TrufelkowoSKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Burgery 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 jajko Dodatkowo 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera żółtego np. Chaddera 10 dag sera typu feta Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE(...)składników na burgery wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm. Grilluję z obu stron na rumiano. Bułki do burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił. Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję
Gotowanie PatkiBurger dla mnie nie do końca jest fastfoodem. I nie mówię tu o przygotowaniu go od podstaw - pieczeniu bułek itp. Kupiony w pierwszej lepszej budce na mieście często nie powala smakiem, a jeśli jest dobry, to jedzony w pośpiechu nie pozwala rozkoszować się całą tą jego "burgerowością". Z kolei zmawianie burgera w restauracji odbieram jak przerost formy nad treścią. Jedzeniu(...)wystarczy tylko wymieszać go ręką, bez długiego wyrabiania, żeby kotlety podczas smażenia nie puchły i pozostały soczyste. Natomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości
Obiad gotowySzybka i smaczna przekąska z cukinii i to wszystko z kilku składników Składniki: 1-2 małe cukinie 1 jajko pieprz, sól bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: dokładnie myjemy cukinie, kroimy w średniej wielkości plastry, przyprawiamy lekko wstępnie. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawy. Plasterki cukinii moczymy w jajku, następnie w bułce tarce i smażymy na oleju aż bułka się zarumieni
W Moim Magicznym Domudodać nic ująć tylko zajadać ze smakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl(...)posypujemy pestkami słonecznik a i smarujemy białkiem jajka, wstawiamy do nagrzanego pieca z miseczka z woda na dnie. Pieczemy ok. 12-15 minut. Studzimy je na kratce. Przed podaniem bułki wkładamy na 2 minuty do nagrzanego do 150 st.C piekarnika. Przekrawamy je. Nakładamy ketchup, plastry cebuli, sałatę, plastry pomidora, pieczonych buraków, pieczonej dyni, korniszonów, kawałki bryndzy, całość przykrywamy druga częścią
Dzieje kuchennej Wiewióryinternecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej(...)szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół sól, cukier i pieprz do smaku oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić
Czerwień i błękitśniadanie najlepiej smakują mi właśnie bułki, no chyba że smażę omlet czy jajecznicę ale i wtedy bułka się przyda. Dzisiejsze mają aromatyczną i chrupiącą skórkę oraz miękkie wnętrze. Idealne na śniadanie do pasty, wędliny czy sera. Spróbujcie wykorzystać przepis. Bułki na zakwasie z czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta(...)cebulę i czosnek. Smażę aż cebula będzie szklista. Przekładam do marchewki. Następnie do miski przekładam wszystkie pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Z farszu formuję kotlety wielkości srednich kotlecików. Obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej. Kotlety smażę ze wszystkich stron na rumiano. Podaję z kaszą kusus i ulubiona surówką
Gotowanie Patkiimbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chili pieprz sól Sos: 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 3-4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej. 9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować sosem. Następnie na jedną połowę nałożyć trochę szpinaku, gotowy kotlet, plaster pomidora, plasterek cebuli i przykryć drugą połową
Fitsweet.mepanierce z dodatkiem rozdrobnionych płatków migdałowych. Jak smakują? To już musicie sami ocenić, kiedy je zrobicie. Składniki: 4 sztuki sznycli z piersi indyka 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej (brak na zdjęciu) pieprz świeżo zmielony masło klarowane 2 jajka sól Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Każdy sznycel włożyłam między płaty folii spożywczej(...)tłuczkiem. Mięso posoliłam, oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłam na kilka minut do lodówki. Przygotowałam panierkę: Do miseczki wsypałam mąkę. Jajka rozkłóciłam. Posiekałam płatki migdałowe i wymieszałam je z bułka tartą. Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki masła klarowanego. Sznycle obtoczyłam najpierw w mące. Nadmiar mąki strzepałam. A następnie w jajkach i panierce migdałowej (z bułka tartą). Tak przygotowane sznycle
Kuchnia u Krysi