bułki - 33426 przepisów (strona:408/2229)

KROKIETY Z CEBULĄ I SEREM 164

zupami . Ciasto: 50 dag.mąki 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju 1 szklanka.wody gazowanej Farsz : 2 czerwone cebule 2 białe cebule masło 2 łyżki bułki tartej sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 5 dag.sera żółtego startego Panierka : 1 jako rozbełyane z odrobiną wody 1 szklanka.bułki tartej Olej do smażenia ************************************** Z podanych składników na ciasto zrobić ciasto(...)naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Masło rozgrzać na patelni ,dołożyć posiekaną drobno cebulę i na małym gazie dusić do miękkości.Następnie dosypać bułkę tartą , zdjąć z gazu ,dosypać startego żółtego sera , poslić i popieprzyć , wymieszać.Nałożyć farsz na naleśniki , zwinąć krokiety.Opanierować w jajku i bułce tartej , smażyć na złoty kolor.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 107

SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków szynki firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym(...)Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony

Dziś Ja gotuje
Bułki grahamki na zakwasie 146

jeszcze dziś upiekłam bo bułki są dobre zawsze, nawet na wigilijne śniadanie, no bo czemu nie? Takie domowe grahamki to miód na moje serce. Uwielbiam grahamki a kupić ich nie kupuje bo się kiedyś zawiodłam. Od tej pory piekę sama i to jest dobre rozwiązanie. Pracy niedużo a pyszne bułki zajadam. Bułki grahamki na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 143

rybnych np. z morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru, mąkę, 1 - 2 jajka, bułkę tartą, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz. Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Każdy kawałek oprósz solą. Jajka sparz i wbij do miski. Roztrzep je widelcem. Na jeden z płaskich(...)talerzy wsyp mąkę. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Każdą porcję ryby opanieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu usmaż ryby. Gdy z obu stron ryby nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy ryby będą gotowe, przygotuj sos. Cebule obierz z łupinek i pokrój

blog.moje-pasje.info
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 176

zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH :) SKŁADNIKI NA 30 sztuk: 30 naleśników 1 Słoik Kapusty Kwaszonej z Marchewką ORZECH 1 cebula 40 dag pieczarek Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 6 jajek 2 szklanki mleka Masło do smażenia pieczarek Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Kapustę przepłukuję zimną wodą a następnie drobno siekam. Do garnka wkładam kapustę(...)doprawić. Farsz nakładam na naleśnik za pomocą łyżki i zawijam w prezenciki. Na talerzu rozbijam jajka i wlewam mleko, dodaję sól i pieprz, dokładnie ubijam. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą. Krokiety panieruję najpierw w jajku potem w bułce. Smażę na rumiano na patelni na rozgrzanej patelni. Podaję z barszczem

Gotowanie Patki
Tort makowy 2620

niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej(...)blat, miksować, aż ostygnie (można też odstawić ją i miksować co kilka minut) - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze - do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony mak, miód, rozdrobnione orzechy włoskie, bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz - boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - masę przełożyć

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA Z POWIDŁAMI I PIANKĄ 192

żółtka 2 łyżki śmietany 18% 200g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa ok.1 kg startych jabłek 1 łyżka bułki tartej cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny pół opakowania galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Budyniowa pianka 4 białka 4 łyżki cukru budyń waniliowy(...)śmietankowy powidła śliwkowe WYKONANIE Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3.Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy i wykładamy na naszą formę do ciasta.Cisto w foremce smarujemy powidłami. Czas na masę jabłkową.Starte jabłka

Mała w garnku miesza
Sałatka hamburger 879

zagości na Waszym stole ;) Składniki:   1/2 kg piersi z indyka 300g pieczarek roszponka   2 pomidory   mała czerwona cebula   4 ogórki konserwowe 100g żółtego sera 2 bułki hamburgerówki   4 łyżki majonezu   3 łyżki jogurtu greckiego 1 czubata łyżka ketchupu łyżeczka musztardy sarepskiej   sól   pieprz czosnek granulowany   papryka słodka   2 łyżeczki musztardy(...)pomidorami. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i musztardą sarepską. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo: roszponka, pieczarki, ogórki, ser, połowa sosu, mięso, sos, pomidory z cebulką, roszponka, pokrojone bułki. Dobra rada: Bułki najlepiej dodać tuż przed podaniem, wtedy nie namiękną od sałatki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Domowa pieczeń rzymska 389

czystej postaci i można nim smarować kanapki pod pieczeń :)) Składniki: 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam karkówki, łopatki i boczku ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kolendra, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia cebulki   *** Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniała. Cebulę drobno kroimy(...)podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) *** *** Pieczeń możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno

Blog z Apetytem
Makowiec na kruchym cieście 160

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta   *** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry(...)gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30minut *** *** Trzy białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz pianą z białek *** *** Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki lub blaszki. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach

Blog z Apetytem
MAK 113

zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza(...)maku wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali

Ciastka - domowe słodkości
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 158

kukurydza w puszce około 5 łyżek posiekanej natki pietruszki starty parmezan jajka przepiórcze 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu “Kotlin”- pikantny Panierka: 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko pieprz mała szczypta soli Dodatkowo: olej wykałaczki Przygotowanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Obrać. Do talerza nasypać bułkę tartą i starty ser. Wymieszać. Do drugiego talerza(...)wbić jajko, dodać pieprz, małą szczyptę soli i rozbełtać. Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, ketchup i wymieszać. Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki

Oryginalny smak
CHRUPIACE KRĄŻKI CEBULOWE 170

Chrupiące krążki cebulowe  to doskonała przekąska imprezowa. Krążki cebulki są obtoczone w cieście, bułce tartej i upieczone na oleju. Podajemy je z ulubionymi sosami. SKŁADNIKI : 1/2 szklanki mąki pszennej ( około 60-70 g) 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko niecałe pół szklanki wody szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka octu sol, papryka ostra do smaku 2-3 duże cebule(...)bułka tarta do panierowania olej do smażenia dodatkowo ketchup pikantny Kotlin

Kulinarne Fantazje Marioli
Jeżyki mięsno - ryżowe 168

jeszcze jakie ładne. Pomysł na pyszną, imprezową przekąskę z ketchupem Kotlin. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki: filet z kurczaka - 1 szt podwójna cebula - 1 szt czosnek - 1 ząbek bułka kajzerka - 1 szt sól i pieprz - do smaku papryka ostra- szczypta ryż długo ziarnisty - 5 łyżek kostka drobiowa - 1/2 szt woda gotowana  do kostki - 2 łyżki ketchupu  łagodnego(...)Kotlin (do podania) Przygotowanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę i czosnek  obrać, zemleć w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym. Połowę kostki drobiowej, rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche. Dokładnie wymieszać masę mięsną. Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte

Kuchnia Danusi
Schab zapiekany z serem i jajkiem 147

kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem. Składniki: rozbite na kotlety mięso 1 cebula 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta, mąka i jajo do panierki jaja- tyle ile kotletów plastry żółtego sera- tyle ile kotletów Przygotowanie: mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę, mocz(...)mięso przez 2 godziny, po 2 godzinach wyjmij je z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania