laurowe – kilka ziaren pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej(...)ugotowała się razem z pozostałymi składnikami. Mięso zmiel w maszynce do mięsa tak aby masa była gładka i jednolita. Następnie dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę, zmiel raz jeszcze aby składniki się połączyły. Dodaj całe jajka, około 1 łyżki soli i pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj
nietylkopasta.plbalsamiczny. Przepisy na pesto bazyliowe (tutaj), pesto pietruszkowe ( tutaj ), sos bazyliowy ( tutaj ) znajdziecie na moim blogu. Polecam zrobienie sosów własnoręcznie, kupne nie są tak dobre. Składniki: 2-3 bułki 2 pomidory 20 dkg bundzu lub mozzarelli 2 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku do podania: pesto bazyliowe pesto pietruszkowe sos bazyliowy ocet lub sos balsamiczny ketchup Przygotowanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez(...)praskę i wymieszać z masłem. Pokroić bułki na 3 części i posmarować z jednej strony niewielką ilością masła czosnkowego. Na każdym kawałku bułki ułożyć plaster bundzu i gruby plaster pomidora. Grzanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekać ok. 12 minut, aż ser rozpuści się, a brzegi grzanek lekko zrumienią. Grzanki podawać na ciepło, posmarowane
Codziennik Kuchennypojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę oraz pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gdy wytopi(...)plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerzyk sypiemy niewielka ilość mąki. Na trzeci – bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, na złoto. A tutaj roladki schabowe
Smaki Na Talerzumielonego mięsa , zawijany z masłem i koperkiem, usmażony w głębokim tłuszczu. -- Skład: 1 kg mięsa mielonego z indyka, 2 jajka, sól, pieprz, masło 200 g, koperek 1 pęczek, bułka tarta 1/2 szkl.Do panierki potrzebujemy tylko 4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami, dodajemy 2 jajka i bułkę tartą
chleba naszegooproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki 70 ml mleka 100 g masła gałka muszkatołowa papryka czerwona w proszku pieprz sól Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy. FARSZ DO KURCZAKA Tartą bułkę zalewamy gorącym mlekiem(...)masło topimy. Umyte i osuszone wątróbki przekrawamy na pół i wraz z żółtkami, przecieramy przez drobne sito. Do wątróbek dodajemy ostudzoną bułkę, masło, natkę pietruszki i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z farszem. Kurczaka nadziewamy farszem, zostawiając 1/3 wnętrza pustą ponieważ podczas pieczenia farsz urośnie. Jeśli zostanie Wam trochę farszu, upieczcie go w foli aluminiowej
KierunekuchniaSkładniki: * 2 filety z piersi kurczaka ok 400 g * cukinia * 2 marchewki * 1 mała cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka majeranku * sól * pieprz Przygotowanie: Marchewkę i cukinię myjemy. Marchewkę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około(...)Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem
Kulinarne przygodymała szalotka 1/3 łyżeczki czarnuszki oregano bazylia sól pieprz odrobina soku z cytryny olej kokosowy II. Chrupiąca posypka: kilka orzechów arachidowych kilka pistacji 1 łyżka bułki tartej 1 ząbek czosnku olej kokosowy III. Do dekoracji: ozdobne liście rzodkiewki (te fioletowe) liście brokuła (te małe) odrobina makaronu nitek z brązowego ryżu olej kokosowy Sposób przygotowania: Przegrzebki rozmrażamy(...)podsmażamy chwilę, redukując sos. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy. Orzechy niedbale kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy bułkę tartą. Czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i rumienimy czosnek. Dorzucamy mieszankę z orzechami i prażymy. Umyte i osuszone małże smażymy na rozgrzanej patelni
DominikaDolcipokrojone w plasterki 1 garść orzeszków piniowych 1 duża garść rodzynek 12 filecików anchois pól szklanki krojonych pomidorów z puszki, rozdrobnionych widelcem 150 ml czerwonego wina 50 g bułki tartej 300 g makaronu margherita Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Gdy czosnek zacznie się lekko rumienić dorzucamy piniole, rodzynki i anchois. Smażymy 2 minuty(...)rybki się roztopią. Dodajemy pomidory, wino, mieszamy a następnie dusimy na niewielkim ogniu ok 5 minut. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy rumienimy bułkę tartą. Odsączamy ją na ręczniku papierowym. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy makaron na talerze i posypujemy bułka tartą
Dzieje kuchennej WiewióryWspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto , pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według swojego smaku .Bułki można robić w różnych wersjach , w zależności jaki dodamy farsz . Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie czy przekąskę ,albo piknik , czy drugie śniadanie do szkoły. Składniki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 100 ml śmietany(...)jednej strony za pomocą noża do pizzy ponacinać paski. Ser wymieszać z przyprawami, nałożyć porcję sera na ciasto, zwinąć w rulon ,a potem w ślimaka. Bułki wyłożyć na wyłożoną papierem blachę , posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem piec w 160 stopni 25 -30 minut
W królestwie smaków Beatyrazem wszystko zapiekany. mielone: 50 dkg filetu z indyka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka czerwona 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszki manny 1 bułka 1 szklanka mleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz(...)łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek i wyrabiam. Formuję nieduże kule. Na patelni roztapiam masło, dodaje mąkę i chwilę przesmażam, ale uważam żeby mąka się nie spaliła. Zdejmuję z ognia i wlewam mleko, cały czas
wesoła kuchniaugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi 300g warzyw z rosołu sól, pieprz ew. rosół do rozrzedzenia farszu Do panierowania: 3 jajka 8 łyżek bułki tartej 7 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przygotuj naleśniki: Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było(...)zawsze robi moja mama i podaje je z kubkiem gorącego barszczu. Druga opcja bardziej kaloryczna, ale chyba smaczniejsza to klasyczne krokiety. Panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Nie każdy obtacza naleśniki w mące, ja zawsze tak robie wtedy bułka lepiej się trzyma, a panierka nie odstaje
kuron.com.plSEKO, w wiaderku. W środku było 6 dużych filetów. Składniki: 6 płatów śledzi a’la Matias 40 g suszonych grzybów (np.borowiki) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko(...)farsz gotowy. Na każdym płacie śledziowym rozłożyłam porcję farszu. Zwinęłam w rulony i spięłam dwiema wykałaczkami. Przygotowałam panierkę. 2 łyżki mąki pszennej. Rozkłócone jajko. W trzeciej miseczce bułka tarta. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Z ruloników śledziowych delikatnie „przycięłam” wykałaczki, żeby łatwiej było panierować. Śledzie oprószyłam delikatnie mąką, panierowałam w jajku, a potem w bułce tartej. Przekładałam
Kuchnia u Krysizakładce Mięsa. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek majonezu bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Każdą z piersi pokroić na niezbyt cienkie kotlety. Delikatnie rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Posmarować kotlet grubo majonezem, przyłożyć(...)bułki tartej i nasmarować drugą stronę kotleta majonezem i obtoczyć w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. pierś z kurczaka smażona w majonezie
O kuchni z uczuciemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego 2 jajka 100g żółtego sera 3 łyżki płatków owsianych - błyskawicznych ( lub bułki tartej ) sól ,pieprz do smaku 150g surowej kiełbasy mała cebula 200g mrożonego groszku lub ze słoiczka 3 łyżki oleju z oliwek papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie mięso mielone,jajka,płatki owsiane ( lub bułkę tartą(...)sól i pieprz do smaku. Posypać bułką tartą papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i przy pomocy widelca rozprowadzić równomiernie mięso mielone na całej powierzchni papieru. Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady. Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso
zielonacukinkaziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan - ok 50 g bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane(...)ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Etap III Rozbełtaj jajko i zanurz w nim odcedzoną fasolkę następnie zanurz fasolkę w przygotowanej panierce. Etap IV Za panierowaną
Wylizany Rondel