bułki - 33426 przepisów (strona:395/2229)

Ciasto drożdżowe z wiśniami. 171

śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 jajka Dodatkowo: półtorej szklanki wydrylowanych wiśni 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki masła 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z wiśniami: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną. 2. Do mąki wsypujemy cukier(...)zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. 3. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy

Izabelawkuchni
Jajka po szkocku - kotlety mielone z płynnym żółtkiem 185

szynki 6 jajek (5 - do ugotowania, 1 - do panierki) 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego trochę szczypiorku trochę natki pietruszki mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Jak przygotować jajka na miękko? Do garnka wlać 2 l wody i podgrzać ją, aż do wrzenia. Następnie pojedynczo wkładać jajka (ugotować 5 jajek!). Woda(...)dodać przyprawy (sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego), posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki i zeszkloną cebulę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to dodać odrobinę bułki tartej, jeśli zbyt mocno zbita - wbić surowe jajko. Mięso mielone podzielić na 5 części. Z każdej uformować kulkę, którą należy spłaszczyć, a następnie na środek ułożyć ugotowane jajko (które wcześniej

Ugotować
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 187

sztuk: 600 g różyczek kalafiora (1 mała sztuka) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki 120 g kuskusu 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu oliwa do smażenia na dip z awokado: 2 awokado sok z 1 cytryny 4 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie(...)dodaj pokrojone na kawałki cebulę, czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz natkę pietruszki. Zmiksuj na masę, w której nadal widoczne są małe grudki. Dodaj kuskus, jajka i 3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem i opcjonalnie kuminem. Wymieszaj. Otrzymana masa powinna się kleić w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej. Uformuj 12 małych kotlecików i usmaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z bazylią i jeżynami 83

roszponka, endywia frisee, endywia escarola mała garść listków świeżej bazylii zielonej mała garść listków świeżej bazylii fioletowej 1 szkl. jeżyn 120 g. sera camembert 1 małe jajko 4 łyżki bułki tartej 3-4 łyżki oleju rzepakowego Winegret 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu Sałaty oraz bazylię dokładnie opłucz i osusz. Camembert (cały, okrągły(...)włóż do miseczki z rozmąconym widelcem jajkiem i obtocz w każdej strony. Przełóż do miseczki z bułką tartą i opanieruj dokładnie. Znowu obtocz w jajku i ponownie w bułce tartej. Połóż na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron na złoto, a następnie obsmaż boki sera. Wyłóż na talerz. Sałaty rozłóż na talerzach, dodaj po trochę listków bazylii

Delicious Place
Placek truskawkowo-poziomkowy 117

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3,5 łyżki cukru pudru 1 jajko 3 żółtka 110 g. masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki bułki tartej 500 g. truskawek 3/4 szkl. poziomek Kruszonka 40 g. masła 1 żółtko 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki cukru kryształu Oraz cukier puder do posypania (opcjonalnie) Składniki(...)śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach dna blaszki (22 cm/28 cm.) i wyłóż do natłuszczonej blaszki. Zrób w cieście kilkanaście nakłuć widelcem i posyp bułką tartą. Na bułce rozłóż truskawki. Między truskawki (oraz częściowo na truskawki) rozsyp kruszonkę. Na wierzchu rozłóż po całym cieście poziomki. Piecz w 180°C przez około 40 minut, do zrumienienia

Delicious Place
Kotlety kalafiorowe z kurczakiem 143

pyszne! Proste składniki i obiad może być różnorodny i smaczny. 1/3 główki kalafiora 300 g fileta z piersi kurczaka 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 50 g żółtego sera Sól Pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka Kalafior gotujemy z delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą(...)kurczaka.  Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach żółty ser. Dodajemy pokrojony na małe kawałki kalafior, wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na zwartą masę, formujemy kotlety. Przed smażeniem każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na oleju rzepakowym

VioletoweKucharzenie
SCHABOWE ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI Z NUTĄ CZOSNKU 152

Schab to bardzo wdzięczny kawałek chudego mięsa. Jednak wciąż chyba najczęściej serwujemy go w starej, tradycyjnej wersji rozklepanego kotleta panierowanego w bułce. Ta stara , klasyczna wersja schaboszczaka jest bardzo smaczna (nie powiem 😉), ale może warto czasem odczarować naszego kotleta i podać go w formie roladek?  Pomysłów na farsz do takich roladek jest co nie miara.  U mnie dziś(...)cebuli z odrobiną czosnku.  Polecam 😊 Składniki: kilka plastrów schabu 7-8 pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 2-3 jajka (do panierowania) 2 łyżki mąki bułka tarta olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki kroimy drobniutko. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i startą na małych oczkach marchewkę. Dusimy całość

Walijskie Pichcenie
kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym 132

majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta  * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy.  Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam(...)marynatą.  Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Podawałam z ziemniakami i surówką.  Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą. 181

koniecznie. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia] 2 łyżki bułki tartej Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy(...)cukru ) 15 dag masła lub margaryny 125 ml ajerkoniaku Dodatkowo: 10 dag białej czekolady ajerkoniak według uznania mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie sernika z ajerkoniakiem i białą czekoladą: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę  i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę

Izabelawkuchni
Lekkie kotleciki z tuńczyka z chrupiącym słonecznikiem i zieloną pietruszką 239

mnie ideał Spróbujcie i Wy Składniki: 1/2 puszki tuńczyka w oleju 1 pełna łyżka prażonego słonecznika z solą – u mnie Skubany PanSnack 1 jajko* 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki czarny mielony pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia Dodatki: 2 pomidory, świeżo mielony kolorowy pieprz. *u mnie dziś większe, więc dodałam 4 łyżki bułki(...)Przygotowanie: Słonecznik łupiemy, a potem delikatnie siekamy nożem. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy 1/2 puszki tuńczyka, całe jajko, bułkę tartą (najpierw mniej, potem w razie potrzeby dosypujemy), posiekaną zieloną pietruszkę i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, z masy formujemy małe kotleciki (około 4 sztuk). Obsmażamy je z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami

Słodkie okruszki
KROKIETY RUSKIE Z WAFLI 131

krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Twaróg przeciskamy(...)waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor

Kuchnia MagdaLeny
Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 138

Opakowanie boczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu

Kate's Kitchen
Szarlotka z pianką na kruszonce. 284

jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić(...)patelnie i chwilę podprażyć, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać bułkę tartą. Wymieszać i zostawić do przestudzenia. W czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć w palcach

Agusiowe smakołyki
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 428

łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 4 ząbki czosnku sok z cytryny Farsz: 500 g pieczarek 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) mały pęczek pietruszki 1 czerstwa bułka mleko sól, pieprz, vegeta 1 jajko Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami i dokładnie natrzeć nimi kurczaka (również w środku(...)koniec skropić kurczaka sokiem z cytryny i wstawić go do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso, dodajemy wystudzone pieczarki, posiekaną pietruszkę, jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. Dosypujemy sól, pieprz i odrobinę vegety. Całość dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni przez kilka

My simple kitchen
Jakby pozłacane kotlety mielone z pieczarkami 235

kotletów: 300 g mięsa mielonego 5,5 łyżki oleju rzepakowego (55 g) 1 cebula (150 g) 12 małych pieczarek (150 g) ½ łyżeczki soli (4 g) szczypta pieprzu 5 łyżek bułki tartej (75 g) 1 jajko Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oleju, wrzucamy pieczarki(...)drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż cebulka zmięknie. Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy przestudzone pieczarki, cebulkę, sól, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę rękoma około 2 minuty. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałych 3 łyżkach bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wkładamy kotlety, smażymy

KulinarneImpresje.pl