bułki - 33426 przepisów (strona:394/2229)

Filet z kurczaka z szynką i serem w sezamowej panierce 208

zmiana, a podziałała na korzyść. 4 pojedyncze małe piersi kurczaka kawałeczek żółtego sera (u mnie mozzarella, żółta, do pizzy) 4 plasterki szynki niewielkich rozmiarów 2 małe jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu 3 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z ewentualnych błonek, a następnie nacinamy ostrym nożem tak, by powstała tzw kieszeń(...)jednej i drugiej strony szynki). Do głębokiego talerza wbijamy jajka, rozbełtujemy je rózgą kuchenną, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Na płaski talerzyk wsypujemy mąkę. Na trzecim talerzyku mieszamy bułkę tartą z sezamem. Mięso panierujemy w mące, jajku i bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na złoto, na rozgrzanej większej ilości oleju, na średnim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę

Smaki Na Talerzu
Kotlety schabowe w sezamowej panierce 129

szybki sposób urozmaicić   Przepis na cztery Kotlety schabowe w sezamowej panierce   SKŁADNIKI: 4 kotlety schabowe bez kości sól 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 6 łyżek białego sezamu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej oliwa z oliwek lub olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry(...)Rozbite mięso oprószyć solą, a następnie obtoczyć w mące pszennej. Do miseczki wbić jajka, rozkłócić. W osobnej miseczce wymieszać tartą bułkę z sezamem, słodką i ostrą papryką. Obmączone kotlety moczyć w jajku, a następnie panierować w mieszance z tartej bułki, sezamu i papryki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej. Na gorący tłuszcz wkładać kotlety schabowe w sezamowej panierce

WSZYSTKO SMACZNE
Ciasto z wiśniami i bezą, pychotka 139

mąkę i proszek do pieczenia, wlać śmietanę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i powstanie gładkie ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto na blaszkę, obsypać u góry bułką tartą. Na cieście rozłożyć wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier. Rozłożyć białka(...)cieście. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 50-55 minut. Zimne ciasto obsypać bułką tartą. Przygotowanie sosu – sok z wiśni zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się sosu i zagotować. Zostawić do ostygnięcia. Podawać ciasto polane sosem wiśniowym. Polecam. Wykonanie ciasta w thermomix założyć motylek, dodać

Kuchnia Pokoleń
Smażony ser camembert z rukolą, żurawiną i grzankami 143

Jest natomiast przepyszna, smażony ser rozpuszcza się w środku i możemy maczać w nim grzanki . 1 ser camembert - krążek garść rukoli 1/4 bagietki masło sól 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki żurawiny do mięs i serów, u mnie od Stovit   1. Ser camembert panierujemy w jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie(...)bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 2. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem, posypujemy solą. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni do momentu aż zaczną się rumienić. 3. Na talerzu układamy grzanki, rukolę i ser. Na ser wykładamy żurawinę

Szefowa kuchni
Środa: Zapiekanka mac and cheese ze słoika 86

koniecznie muszą to być kolanka – z sosem serowym zrobionym na bazie tartego sera i gorącego mleka, ale częściej zapiekane z dodatkiem beszamelu, czasem zmieszanego z jajkiem, posypane bułką tartą i parmezanem. Amerykanie zaliczają mac&cheese do comfort food, czyli potraw łatwych i szybkich do zrobienia i my potwierdzamy, że tak właśnie jest. Makaron z serem jest daniem prościutkim(...)lasagnę ze słoika, klasyczną, makaronową lasagnię oraz musakę pieczoną w słoiku. Składniki: ½ opakowania makaronu kolanka (200-250 g) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Około szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania słoików ½ szklanki tartego parmezanu, bursztynu lub cheddara + 2 łyżki do posypania zapiekanki Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Zagotuj litr wody

Niedzielny kucharz
Klopsiki z kurczaka z mozzarellą 78

polecamy. Składniki podwójny filet z kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie 1 młoda cebula 1 ząbek czosnku 100 g cukinii 200 g mozzarelli 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta pomidorki cherry kasza bulgur wstążki cukinii Przygotowanie Filety oczyściłem z błon, zmieliłem, doprawiłem solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszałem, odstawiłem. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, wrzuciłem posiekaną młodą(...)Następnie dodałem posiekany czosnek, krótko podsmażyłem. Dodałem starta cukinię, wymieszałem, dusiłem ok. 3 minuty. Wystudziłem. Mięso wyrobiłem z uduszonymi składnikami, starta mozzarellą, jajkiem i posiekana natką pietruszki. Dosypałem troszkę bułki tartej, aby masa była spoista. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe klopsiki, panierowałem je w bułce tartej. Smażyłem na rumiano ze wszystkich stron ok. 3 minuty. Wyjąłem, osączyłem na papierowym ręczniku

R'n'G Kitchen
Ziołowe udka kurczaka pod aromatycznym płaszczykiem 134

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika. Składniki: 6 udek z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 5 łyżek bułki tartej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula masło do wysmarowania formy Marynata: 3 łyżeczki ziół prowansalskich(...)marynatą i pozostawić na 1 godzinę. 3. Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem i posypać bułką tartą. Do naczynia dodać pomidorki pokrojone na połówki i cebulę pokrojoną w piórka. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Schab z pieczarkami pod kruszonką 137

kawałków schabu , bez tłuszczu , około 1 cm grubości 10 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobniutko startego sera pecorino , parmezan lub grana padano 2 łyżki tartej bułki ( najlepiej takiej prawdziwej , z bułki nie z chleba ) 1 duża łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki siekamy rozdrabniaczem , razem z cebulą i czosnkiem . Podduszamy na maśle , aż porządnie się przyrumienią(...)ogniu , schab może być , a nawet powinien niedopieczony . Następnie solimy , pieprzymy , smarujemy warstwą pieczarek ( około 0,5 cm ) i posypujemy dość grubo , ale nie z przesadą parmezanem zmieszanym z bułką tartą . Układamy na ruszcie .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C , bez termoobiegu . Pieczemy tak długo , aż kruszonka nabierze złocistej barwy . Gotowe . Koniecznie serwujcie na gorąco , prosto z piekarnika , wtedy

Ogrodnik w podróży
Proste hamburgery z coleslaw 133

buzię. Tym razem postawiłam na niewiele składników. Ograniczyłam się do dressingu, coleslaw i rukoli, oczywiście nie mówiąc już o samym soczystym burgerze. Nie byłabym sobą gdybym nie upiekła hamburgerowych bułek. Domowe brioszki z pysznym mięsiwem są najlepsze! Proste hamburgery z coleslaw można przyrządzić ze łatwo dostępnych składników. Zazwyczaj kupuję mięso w kawałku i mielę. zwłaszcza kiedy przyrządzam hamburgery z dodatkiem(...)jednolitą masę. Podziel mięso na 6-8 hamburgerów. Grilluj na grillu, patelni grillowej lub smaż na patelni. Wymieszaj majonez z musztardą i obficie posmaruj przekrojoną na pół brioszkę. Obłóż bułki rukolą. Na sałacie połóż mięso, następnie porcje coleslaw posypaną szczypiorkiem. Przykryj wierzchnią częścią bułki. Smacznego!           The post Proste hamburgery z coleslaw appeared first on Blog

codojedzenia
Meksykańskie kotlety schabowe 143

Składniki: 800 g schabu środkowego 1 szklanka mleka Panierka: 2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki  pszennej 2 jajka 1 łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Odkrawamy(...)cienkie filety.Kotlety oprószamy solą i pieprzem, zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę (lub na noc).Jajko roztrzepujemy z mlekiem, w którym moczyło się mięso. Bułkę tartą mieszamy ze natką, kolendrą oraz resztą przypraw. Kotlety obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem a na koniec w przyprawionej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron

Qchnia po prostu
Kotlety mielone pieczone na kapuście 802

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól pieprz bułka tarta do panierowania szczypiorek Kapustę posiekać drobno, włożyć do rondla podlać, wlać 3/4 szklanki wody, posolić i dusić na półtwardo. Przełożyć kapustę do naczynia do zapiekania. Mięso mielone włożyć do miski(...)wbić jajko, dodać namoczoną w mleku bułkę kajzerkę (odcisnąć ją z mleka i rozkruszyć), cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i formować kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i ułożyć na kapuście. Wlać 1/2 szklanki wody , a wierzch skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 116

Opakowanie boczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu

Kate's Kitchen
Krążki cebulowe 118

śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na krążki cebulowe. 2 duże białe cebule 1 łyżeczka soli 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej 50 mleka olej do smażenia Krążki cebulowe Jak przygotować smażone krążki cebulowe. Cebule pokroić w krążki o szerokości jednego centymetra. Podzielić na pojedyńcze pierścienie. Nasolić łyżeczką soli i odstawić(...)minut. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać mleko i dobrze wymieszać. Do kolejnej miski wsypać bułkę tartą a do następnej mąkę. Krążki cebulowe najpierw panierować w mące, następnie jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelnię wylać olej, rozgrzać. Kiedy olej jest gorący wkładać opanierowane krążki cebulowe. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone krążki wyjmować na talerz

mecooks
Papierówki pod migdałową kruszonką 118

ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra(...)schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę, migdały i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotleciki jajeczne 192

sobie takie kotleciki zrobić. I wiecie co? Chyba będę wracać do nich częściej;) 9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 cebule 8-12 pieczarek szczypiorek sól, pieprz bułka tarta olej/masło Ugotowane jajka wkładamy do miski i za pomocą szatkownicy do jajek, bądź widelca rozdrabniamy je. Cebulę kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie półplasterki. W dużym(...)jajkami. Dodajemy surowe jajko oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. W razie potrzeby dodajemy do masy 1 łyżkę bułki tartej. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania