Princes w oleju rzepakowym - 150 g serka śmietankowego z ziołami - 50 g parmezanu - 1 jajko - 2,5 łyżki mąki (gdy masa będzie za rzadka można dodać mąki) - 1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania - sól - pieprz - olej do smażenia Przygotowanie: Tuńczyka dokładnie odcedzamy z oleju, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania(...)zwartej mieszanki. Formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kuleczki smażymy w głębokim oleju w 170 stopniach do złotego koloru. (olej nie może mieć wyższej temperatury bo na zewnątrz szybko się usmażą a w środku będą zimne a gdy będzie za niska temperatura to kuleczki będą tłuste). Podajemy z ketchupem. #Master Tuńczyk Zapraszam również na konkurs
Kulinarne życieKlasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 600g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 180g masła ekstra 100g cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Wykonanie: 1. Rabarbar umyć(...)ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki
Szalona Kuchnia Ewelinyszpinaku, do zaostrzenia smaku dodaj kiełków z jarmużu czy z lucerny. Po hawajskim burgerze czas na domowego burgera z grillowanymi warzywami. PRZEPIS NA BURGERA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI - bułki pszenne - cukinia w plastrach - pieczarki w plastrach - papryka czerwona pokrojona na kawałki - garść szpianku - krążki z cebulki - ogórki konserwowe z chilli - kiełki jarmużu - sos do burgera (przepis poniżej) - oliwa(...)oliwek + masło Bułki kroimy, smarujemy masłem i grillujemy na złoty kolor. Warzywa polej oliwą i grilluj aż pięknie się ze złocą. kotlety: - 300 g wołowiny - 300 g wieprzowiny - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki sosu worcester - 1 łyżeczka octu balsamiznego - 1/2 łyżeczki musztardy - 1 /2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego - sól w/w wymieszaj formuj kotlety dość płaskie. Grilluj
SMYKWKUCHNIa.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 120 g ryżu - 100 g żółtego sera - tarta bułka - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3 cebule - łyżka przecieru pomidorowego - koperek, natka pietruszki lub inna zielenina - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz, sól - olej Ryż ugotować na sypko(...)cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do wystudzonego ryżu wraz z posiekaną zieleniną. Wymieszać wszystko z solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać łyżkę bułki. Z masy uformować nieduże zraziki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na oleju z każdej strony. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do rondla
Kulinarne przemysleniaprzepis na czyszczenie lodówki) 25 dag ugotowanego brokuła (też orientacyjna porcja – ja dałam cały niewielki) jajko 1/3 kostki sera feta (nie jest koniczna ale dodaje smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy(...)jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety i… w wersji wypasionej obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5-7 min. z każdej strony. w wersji mniej kalorycznej smażymy bez panierki a wersji całkowicie fit – pieczemy na blasze
Mama z miastaosób: - 60 dag drobiowego mięsa mielonego - 20 dag zielonego groszku Poltino , 1/2 opakowania - 2 czerstwe kromki chleba bez skórki + mleko do namoczenia - 1 jajko - bułka tarta - suszony majeranek - olej - sól - pieprz Do wersji pulpetów: - woda - śmietana - mąka 1. Groszek przesypujemy na płaski talerz pół godziny wcześniej żeby złapał temperaturę pokojową. 2. Chleb moczymy w mleku, następnie(...)lekko odciskamy i rozgniatamy w dłoniach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy dłonią, jeśli masa jest za luźna dodajemy kilka łyżek bułki tartej. 3. Na koniec dodajemy groszek i delikatnie mieszamy. Formujemy kotlety lub pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4. Kotlety są gotowe bezpośrednio po smażeniu, a pulpety podlewamy wodą, chwilę dusimy
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 cukinia 1 jajko szczypta soli do smaku bułka tarta olej rzepakowy Sposób przygotowania: Cukinię umyć i osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Jajko roztrzepać na talerzu i lekko osolić. Bułkę tartą wsypać na drugi talerz. Plaster cukinii umoczyć w jaju z obu stron i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju rozgrzanym na patelni
Przepisy kulinarne babci Antoninyktóry dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera 5 długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się ładnie lepiło. Uformować z mięsa 10 jednakowych kulek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wykałaczkę nadziać kawałek sera i oblepić go mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkamielonego mięsa drobiowego (z kurczaka bądź indyka) 250-300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz przyprawa do kurczaka/grilla 2-3 łyżki bułki tartej Oczyszczone pieczarki drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju lub masła. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu. Mielone mięso przekładamy(...)miski. Dodajemy musztardę, jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka/do grilla, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, by całość była dość zwarta (ilość zależy jak dużego jajka użyjemy i od samej bułki tartej). Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki. Spłaszczamy je a na środek nakładamy 1-2 łyżki pieczarkowego farszu i zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Smaki Na Talerzumięsa mielonego z szynki wieprzowej (wyszło mi z tego 15 roladek) -15 cienkich plastrów boczku -15 plasterków sera żóltego o szerokości 2 cm. -sól -pieprz -majeranek -czosnek suszony -2 bułki -jajko Sposób przygotowania: Bułki namaczamy w wodzie. Do miski wrzucamy mięso mielone, odsączone bułki, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso, rozgniatamy na całej dłoni na grubość
Magia jedzenia.łyżeczki mielonej słodkiej papryki 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka musztardy diżońskiej 100 g śmietany śmietany 18% 50 g startego żółtego sera (najlepiej o wyraźniejszym smaku) 1 łyżeczka bułki tartej 0,8 - 1 kg ziemniaków (zależnie od apetytu) Przygotowanie: Koper włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam(...)resztki. Dodaj musztardę, śmietanę oraz starty ser i podgrzewaj cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolity sos. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C. Oblej kurczaka przygotowanym sosem i posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Upieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i surówką z kopru włoskiego i rzodkiewek. Rady: Do przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaCzas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 8 udek z kurczaka Około 1 litra mleka Liść laurowy Mała cebula 2 ząbki czosnku Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego(...)głębokie misy. Do jednej wsyp mieszkankę ziołową i 1/3 szklanki mąki, wymieszaj. Do drugiej wbij 2 jaka, wlej odrobinę mleka lub wody, rozmieszaj dokładnie rózgą. Do trzeciej wsyp bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane. Krok 4 Posól dokładnie udka i zacznij je panierować. Najlepiej jeśli misy są na tyle głębokie, żeby zmieściły się w nich od razu wszystkie udka. Jeśli
Niedzielny kucharzzieloną sałatą. Kotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 2 łyżka błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mleka 50 g żółtego sera mąka bułka tarta olej do smażenia sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mielonego mięsa drobiowego dodać rozmoczone w mleku płatki owsiane, 1 jajko, sól i dokladnie wymieszać. Jeśli tak przygotowana masa jest zbyt rzadka(...)dodać bułki tartej. Żółty ser pokroić w kostki o wielkości 1,2 cm. Formować spłaszczone kulki i w każdej ukryć kostkę żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtoczyć w mące , rozmąconym ze szczyptą soli jajkiem a następnie bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, zieloną sałatą, cukinią jako przystawka tutaj przepis na cukinię jako przystawka na zimno
zielonacukinkaByła kasza do gulaszu..no i zostało trochę..ale nic się nie marnuje i są pyszne kotleciki. kasza jęczmienna jajko cebula sól, pieprz wegeta koperek bułka tarta olej Kaszę ugotować z dodatkiem wegety.Cebulę drobno posiekać i dodać do ugotowanej kaszy, dodać przyprawy i bułkę tartą [około 1-2 łyżek] i wymieszać.Formować kotlety obtaczać w bułce
Moje domowe kucharzenieSkładniki: - ok. 700g mielonej wieprzowiny - 1 cebula - 5 pieczarek - 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 2 jajka - pół szklanki zimnej wody - olej - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek i chwilkę smażyć. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, wystudzone pieczarki, cebulę i czosnek, wodę i bułkę tartą(...)Należy pamiętać o ograniu w dłoniach majeranku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić masę mięsną na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu
Kulinarne blogowanie