Kuknijcie poniżej czy macie w domu zapas ziemniaków, mąki i truskawek i zabierajcie się za obiad! Z czym podacie knedle, to już Wasza sprawa. Możecie z masłem i bułką tartą, możecie ze śmietaną i cukrem, a nawet możecie z jednym i drugim, choć już bez tego cukru. Najważniejsze by Wam i Waszym bliskim smakowało! Normal 0 21 false false(...)jajka 2½ (do 3) szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli (+ sól do gotowania knedli) Ok 30 (35) sztuk truskawek Dodatkowo: 70g masła 3 łyżki bułki tartej Lub: Śmietana 18% Ćwiartki truskawek Odrobina cukru Sposób przygotowania: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości z łyżeczką soli. Odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. Studzimy pod przykryciem, by nie obeschły
Kuchnia w czekoladzieczęsto. U mnie troszkę inna wersja, bo panierka z dodatkiem sera grana padano :-) Mój syn się zachwycał, że pyszne były :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: filet z indyka bułka tarta 1-2 jajka 5-6 łyżek sera grana padano 2 łyżki mąki sól pieprz 1. Filet z indyka kroimy na porcje (kotlety), które jeszcze dodatkowo troszkę rozbijamy. Oprószamy(...)stron solą i pieprzem. 2. Na jeden talerzyk wybijamy jajka, na drugi dajemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą i straty ser, mieszamy. 3. Najpierw nasze kotlety dajemy do mąki, potem jajka i na końcu do sera wymieszanego z bułką tartą. Panierujemy jak tradycyjnego kotleta, w takiej samej kolejności :-) Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
kruche babeczkiotrzymamy obiad idealny Polecam! Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ Składniki: 3 plastry schabu 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki majonezu 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy z jednej strony(...)strony łyżeczkę majonezu *** *** Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Mięso smażymy
Blog z ApetytemSkładniki na 15 sztuk: 1 duża główki młodej kapusty 3 średnie lub 2 duże cebule kilka pieczarek 3 jajka 1 pęczek świeżego koperku ok. 100 g (7 pełnych łyżek) bułki tartej 2 łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki suszonych pomidorów Ponadto: bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kapustę oczyściłam z wierzchnich liści. Opłukałam, przecięłam(...)koperek. Na koniec dodałam przyprawy: suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masę kapuścianą nabierałam w dłonie i ułożyłam zgrabne kotleciki, a następnie panierowałam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i na gorący kładłam moje kotleciki. Smażyłam najpierw na silniejszym ogniu a po chwili zmniejszyłam go na średni i smażyłam kotlety z obu stron
Kuchnia u KrysiCoś pysznego do kawy? Zwłaszcza o tej porze roku, kiedy zaczynają się przepyszne, sezonowe owoce. Idealne do drożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami. Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą(...)krok to kruszonka. W misce umieszczamy zimne masło, mąkę i cukier. Zagniatamy ręką, aż będzie w postaci tzw. mokrego piasku Jagody posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Na środku wyrośniętych bułek rozsmarowujemy masę serową, następnie dodajemy odrobinę jagód, posypujemy kruszonką. I tak przygotowane drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. (każdy piekarnik piecze inaczej
Gotuj z Mąkąszczypta soli 60g miękkiego masła 15g świeżych drożdży Do posmarowania i nadziania ciasta: 2 łyżki mleka białko (żółtko zużyte zostało do ciasta) ok. 400 g truskawek 5-6 łyżek bułki tartej Składniki na kruszonkę: 80g cukru waniliowego lub zwykłego cukru 80g mąki pszennej 60g roztopionego masła Wykonanie tradycyjne Wykonanie ciasta: Do miski dajemy letnie mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże(...)Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg, który posypujemy bułką tartą. W okręgach umieszczamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem rozbełtanym z mlekiem. Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy rękami, aż powstaną okruszki
Mania Wypiekaniasera – drobno pokrojone opakowanie pieczarek – około 0,5 kg ( można mniej ) 2 cebulki średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka siekanych liści lubczyku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 2 jajka olej do smażenia Filety z kurczaka , płukamy , oczyszczamy tradycyjnie z farfocli Nacinamy od grubszej strony nożem , tworząc w każdym kieszonkę na farsz . Pieczarki i cebulkę(...)wystygnięcia . Zimny farsz mieszamy z posiekanym lubczykiem , oraz drobno pokrojonym serem i pakujemy do drobiowych kieszonek , dociskamy . Filety solimy , pieprzymy z wierzchu , obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Dociskamy panierkę i formujemy ładny kształt , odstawiamy na 30 minut do lodówki . Ma to na celu zapobiegnięcie rozpadaniu się kotletów . Po upływie tego czasu
Ogrodnik w podróżyporcje): 400g polędwiczek z kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju i olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania Dodatki: 4 placki pełnoziarnistej tortilli 2 średniej wielkości pomidory garść czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 mała główka sałaty rzymskiej Sos tzatziki: 1 średni ogórek szklarniowy(...)Przygotowujemy dwie patelnie. Na jedną wlewamy olej do smażenia, rozgrzewamy. Drugą nagrzewamy suchą do zagrzania tortilli. Jajko wbijamy na głęboki talerz i rozkłócamy widelcem. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Usmażone kawałki układamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym
Smaczna Stronaszynki), kajzerka (wcześniej namoczona), nieduża cebula, większe jajko, łyżka masła, około 1,5 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, około 1/2 szklanki wody. Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, zostawiam do ostudzenia. Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przyprawy, dokładnie mieszam(...)trakcie wyrabiania dodaję stopniowo wodę i wyrabiam około 10 minut, aż mięso całkowicie wchłonie wodę i nie będzie przylegać do ręki. Z masy formuję średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce. Kotlety obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę przez 15 minut w 150 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu
JejKuchniaRisotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill * 2 jajka woda + opcjonalnie bulion warzywny sól ziołowa i czarny mielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku około 6-7 łyżek bułki tartej olej do smażenia *Naturalny skład! Ryż Arborio 91%, pieczarki suszone 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy wodę(...)przyprawy (jeśli dodawaliście bulionu warzywnego o wyrazistym smaku dodatek przypraw może być nie potrzebny, jeśli wyłącznie wodę to dobrze doprawcie masę). Mieszamy całość dokładnie łyżką. Następnie stopniowo dokładamy bułkę tartą i mieszamy. Masa ma być lepka, ale powinno się z niej dać formować kotleciki (nie dosypujemy nadmiarowo bułki tartej). Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (warto przepłukiwać ręce zimną
Słodkie okruszkiNajbardziej lubię je w wersji z puree ziemniaczanym, ale możesz je podać dość dowolnie. Do nich przygotuj dowolną sałatkę lub gotowane warzywa. Tym razem postawiłam na świeże szparagi polane bułką tartą z masłem, tradycyjnym dodatkiem w kuchni polskiej do gotowanych warzyw. Klopsiki możesz podać z tradycyjnym puree, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na puree ziemniaczane . Szukasz pomysłów na pyszny(...)Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości – 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego – 5-7 łyżek bułki tartej – 1 jajko rozmiar M -1 czubata łyżeczka soli – 1 łyżka pieprzu – 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego – pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
nietylkopasta.plSzparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu Jesteśmy w sezonie na szparagi od kwietnia do czerwca, korzystajmy wiec, ponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony. Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna uwaga(...)nieco grubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne. Składniki: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany
Wino Francja Kuchniacebule 2 czosnki solo 250 ml ml gotowego sosu BBQ, u mnie z miodem i chipotle 2 łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego coleslaw, tutaj przepis 6-8 bułek Mięso natrzyj solą i pieprzem. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek w plasterki i obłóż nimi mięso w garnku. Całość polej równomiernie(...)było w dwóch kawałkach, więc piekło się 4,5 godziny. Wyjmij mięso na deskę do krojenia i podziel widelcem wzdłuż włókien. Sos zmiksuj. Mięso polane sosem można podać w bułce z roszponką, czerwoną cebulą, coleslaw i pomidorem. Ja dodałam również natkę pietruszki. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pulled pork z bułce
codojedzeniailości oleju. Polecam serwować je z pieczonymi, domowymi frytkami, surówką oraz bardzo prostym sosem na który przepis podałam niżej. Składniki na 3 porcje: 500 g piersi z kurczaka Bułka tarta pełnoziarnista 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta kurkumy Szczypta papryki ostrej 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/2 łyżeczki bazylii 2 jajka Olej rzepakowy/oliwa z oliwek/olej kokosowy Przygotowanie(...)Kurczaka kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej. Mąkę łączymy w miseczce z papryką słodką i ostrą, solą, bazylią i kurkumą. Jajka rozbijamy na talerz. Na drugi wsypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np. z pieczonymi frytkami i sałatką
CzarnawisienkaSzpinak blanszujemy przez ok. 1-2 minuty, odcedzamy i dokładnie odciskamy. Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę razem ze szpinakiem. Dodajemy roztrzepane jajko, 2 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną natkę pietruszki i ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy(...)które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy smażymy burgery ok. 4-5 minut z każdej strony. W międzyczasie bułki na burgery przekrawamy na pół i podgrzewamy na suchej patelni kilka minut. Spód bułki smarujemy przygotowana salsą. Na wierzchu układamy rukolę, burgera, plasterki pomidora, następnie ponownie salsę
La grande e la piccola cuoca