Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread(...)bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale
mojewypiekiinietylkowiórki kokosowe. I wcale tego nie żałuję :) Krem również zmieniłam. Ciasto : 140 g cukru pudru, skórka otarta z 2 pomarańczy, 6 jajek, 140 g wiórków kokosowych, 35 g przesianej bułki tartej, krem : 200 g cukru pudru, 350 ml soku z pomarańczy, 20 ml soku z cytryny, skórka otarta z 1 pomarańczy, 3 żółtka, 15 g mąki ziemniaczanej, 220 g masła(...)Ciasto : 5 żółtek i 1 jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wsypać wiórki i bułkę, wyłożyć pianę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (22 lub 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekranika nagrzanego do 170 stopni i piec
królestwo garówbardzo aromatyczne. Polecam! Składniki: 0,5 kg schabu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka sól, pieprz olej lub smalec do smażenia *** Mięso kroimy na plastry, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy ze sobą składniki sosu(...)Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na kilka godzin (albo na całą noc) do lodówki *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy *** *** Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym
Blog z ApetytemIdealna opcja dla wegetarian, jak i świetna odmiana dla mięsożerców. Kotleta można również wsadzić do bułki i wyjdą nam wege burgery. Ja moje zjadłam w towarzystwie sałatki greckiej i było pysznie! Składniki na ok. 10 kotletów: 250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka) 200 g kaszy jęczmiennej 1 jajko Bułka tarta Olej rzepakowy/kokosowy lub oliwa z oliwek(...)Przygotowanie: Gotujemy kaszę jęczmienną w osolonej wodzie. Ciecierzycę blendujemy razem z kaszą. Dodajemy jajko, tahini i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu
Czarnawisienkaprzyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie(...)krążki cebuli - kotleta - plaster sera - boczek Przykrywamy górną częścią bułki posmarowanej sosem
Pysznie & Piękniesłono. Dzisiaj jest to wersja wiosenna z rzodkiewką i szczypiorkiem. Składniki: KULE: 1 torebka ryżu 200 g sera białego szczypiorek 5 rzodkiewek 1 jajko sól pieprz DO OBTOCZENIA: jajko bułka tarta Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Ugotowany ryż łączymy z białym serem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mieszamy(...)powstałej masy formujemy kule lub kotlety Jajko przygotowane do obtoczenia kul rozbełtujemy. Każdą kulę moczymy w bułce tartej oraz jajku a następnie kolejny raz w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubioną sałatą
Kuchnia w oparachprzygotowania 50 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Pulpeciki 500 g mięsa wieprzowego mielonego * 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 jajko pieprz czarny sól Pozostałe składniki 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sos 600 ml bulionu mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pęczek świeżego koperku(...)łyżki mąki pszennej pieprz czarny sól Instructions Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy każdy w mące. Podsmażamy krótko na oleju. Do bulionu
Wędrówki po kuchnicukinią, marchewką i papryką 500 g udźca z indyka bez skóry 1/2 cukinii 1 mała marchew ½ czerwonej papryki 1 mała cebula 1 łyżka oleju 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny natka pietruszki Sól i pieprz do smaku Jak przygotowujemy Kotlety mielone z indyka z warzywami? Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką(...)rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić, mięso łączymy z tartymi warzywami, posiekaną papryką, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól, pieprz i bułkę tartą, a na koniec dodajemy całe jajko i dobrze masę na kotlety wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklasyczne, szybkie i proste kotlety z indyka z ananasem i serem Składniki: 5 filetów z indyka 1 mała puszka ananasa sól pieprz 5 plastrów żółtego sera jajko bułka tarta Filety z indyka delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet obtaczamy w bułce, rozbełtanym jajku i jeszcze raz w bułce. Każdy kotlet smażymy z obu stron na złocisty kolor
Kuchnia w oparachdzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną(...)kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do oddzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy, do garnka w którym będą się gotowały
Różne smaki w kuchnidzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną(...)kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do oddzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy, do garnka w którym będą się gotowały
Różne smaki w kuchniSzparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu Jesteśmy w sezonie na szparagi od kwietnia do czerwca, korzystajmy wiec, ponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony. Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna uwaga(...)nieco grubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne. Składniki: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany
Wino Francja Kuchniamasła 100 g białego sera 100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 2. Rabarbar dokładnie(...)pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając. 6. Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch (najlepiej zwilżoną dłonią) następnie układamy rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy wierzch bułką tartą. 7. Pieczemy ok. 40-45 min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem . Udanych wypieków
Marcepanowa kuchniaktóry dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera 5 długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się ładnie lepiło. Uformować z mięsa 10 jednakowych kulek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wykałaczkę nadziać kawałek sera i oblepić go mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaKlasyczne knedelki ze świeżymi truskawkami, okraszone bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 2 szklanki pszennej mąki 2 łyżki ziemniaczanej mąki 1 jajko 500g dużych truskawek cukier 4 łyżki masła bułka tarta sól Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Przełożyć(...)jednej całej truskawce, a następnie zlepić w kulkę. 4. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. 5. Podawać okraszone roztopionym masełkiem, bułką tartą i posypane cukrem
Szalona Kuchnia Eweliny