uwielbiam klasyczne bez żadnych dodatków, a mąż np z dodatkiem brokułów i pora. Składniki: 500 g ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka bułka tarta do obtoczenia sezam do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jak są już całkowicie zimne to przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawić(...)solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor
Kuchnia w oparachdodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dynii mają dużo więcej walorów zdrowotnych. Składniki: 900 g zmielonego mięsa z indyczego udźca 300 g dynii 1 jajko 1 cebula bułka namoczona w mleku sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziaren kolendry natka zielonej pietruszki tłuszcz do smażenia dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię zetrzeć na grubych(...)przesmażyć razem przez kilka minut mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułeczką i zawartością patelni. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać lekko wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. W wersji dietetycznej ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym - składniki 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 2 jajka 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła sól, pieprz i mielona papryka do smaku garść natki pietruszki 4-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów(...)ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkami, połową podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron, pod koniec smażenia dodać pozostałą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapaprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa mielonego pół cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len bułka pszenna(...)jednak polecam dodać koperek do sosu (sos wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar. Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy
Słodkie okruszkiszklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży spora garść posiekanych czarnych oliwek, zielone też będą ok 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę(...)sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki. Zagniatam ciasto, które klei się do rąk. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. RADA: chleb wyrośnie w piekarniku, więc bezpieczniej będzie wyłożyć formę papierem, tak by papier wystawał ponad formę, ja wysmarowałam tłuszczem z bułką i podczas pieczenia musiałam delikatnie poprawić ciasto lekko kipiące
Zasmakuj KuchniWegańskie kotlety z pieczonej dyni (lub batata), ryżu i soczewicy. Doprawione curry, kurkumą oraz odrobiną cynamonu chili w proszku. Podane w bułce z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Dobrze smakują także z sosem grzybowym, czy mizerią lub jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy. Zarówno ryż jak i soczewica, w momencie przygotowywania kotletów powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Dynia(...)kurkumy, szczypta chili i cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki mąki (zwykłej pszennej / kukurydzianej / z ciecierzycy ) + 1 łyżka do obtoczenia olej do smażenia DO PODANIA 4 bułki pomidor czerwona cebula świeże listki szpinaku SOS CZERWONY: 2 łyżki świeżej lub konserwowej papryki pokrojonej w kosteczkę, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki miodu, sól, 1 łyżeczka tabasco
cool and mintygotowanymi warzywami, surówką lub kapustą kiszoną jako dodatkiem do obiadu. Dla mnie to ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów. Składniki: 4-5 plastrów schabu 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 /2 szklanki mąki 200g gęstego jogurtu naturalnego 10dkg żółtego sera sól i pieprz olej, smalec lub masło klarowane – do smażenia *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy(...)rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z bułką tartą (użyłam sera gouda, ale świetnie tu sprawdzi się także ser cheddar) *** *** Kotlety schabowe smarujemy z dwóch stron gęstym jogurtem naturalnym *** *** Na osobny talerz wsypujemy mąkę, a w głębokim talerzu rozbełtujemy jajka *** *** Kotlety posmarowane jogurtem panierujemy najpierw w mące
Blog z Apetytemcebulą, papryką i ogórkiem kiszonym. Nam smakowały, może i Wam posmakują :) Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 1/2 kg. mięsa mielonego ( miałam łopatkę) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek cebula ogórek kiszony papryka czerwona Dodatkowo: 1 szklanka gorącej wody liść laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól, pieprz, majeranek olej(...)smażenia Wykonanie: Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować na kształt placka. Na każdym placku ułożyć po kawałku cebuli, papryki i ogórka. Zlepić i uformować kotleta. Następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się podsmaży, wlać szklankę
Agusiowe smakołykibyć mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :). Składniki: 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka) 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa) 1 szalotka lub mała cebulka 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 jajko masło klarowane do podsmażenia cebulki(...)oliwa do podsmażenia grzybów sól, pieprz, kurkuma natka do oprószenia dania Wykonanie: Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej masy dodać jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. Formować niewielkie kuleczki, otaczać mąką. Gotowe wkładać
Rodzinka w kuchnigotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki 6 plastrów karkówki o grubości 1 cm 2 duże łyżki musztardy 2 ogórki konserwowe mała cebulka połowa papryki 20 g żółtego sera łyżka bułki tartej pół szklanki mąki szklanka bulionu - ewentualnie wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie ząbek czosnku łyżeczka tymianku sól i pieprz wykałaczki olej do smażenia Przepis 1 Karkówkę kroimy(...)przerostów, ponieważ po rozbiciu mogą zrobić się w niej dziury i będzie ciężko zwijać roladki. 3 Następnie przygotowujemy farsz. Ogórki, cebulkę, paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartą dosypujemy do składników i mieszamy - bułka sprawi, że farsz będzie lekko kleił się do mięsa. 4 Na każdy plaster karkówki nakładamy po łyżce/dwóch farszu, w zależności
Kuchnia Bazyliibyć gęsty ). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie obtaczamy w sosie i podajemy na gorąco ze świeżo tartym serem. JESIEŃ BAVETTE Z RICOTTĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I BUŁKĄ TARTĄ SKŁADNIKI: * makaron Bavette Barilla -300 g * orzechy włoskie – 100 g * bułka tarta – 100 g * ricotta di buffala – 5 łyżek * czosnek – 3 ząbki * oliwa z oliwek(...)sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek na oliwie, po chwili dodajemy bułkę tartą i cały czas mieszając rumienimy. Wrzucamy posiekane orzechy włoskie, dodajmy odcedzony makaron ( z odrobiną wody ), doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące z tartym parmezanem( lub Grana Padano ). Smacznego! ZIMA PAPPARDELLE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ SKŁADNIKI: * makaron Pappardelle
Ostra na Słodkoprosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos koperkowy: 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki(...)mąki 3/4 szklanki śmietanki 30% 1 pęczek koperku 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut
Szefowa kuchnimiło SKŁADNIKI NA OK 8 SZTUK : 500 g fileta z indyka 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE: Mięso z indyka (filet) mielimy w maszynce do mięsa. Do dużej miski przekładamy mięso. Następnie dodajemy jajka, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie mieszamy i łączymy(...)składniki. Na patelnię wylewamy olej, a następnie mocno rozgrzewamy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Z mięsa nabieram porcję ,formuje kotlety i lekko spłaszczam. Obtaczamy w bułce.kotlety przekładam na rozgrzany olej smażę ok 1 minuty po czym zmniejszam ogień. Smażę na rumiano ze wszystkich stron
Gotowanie Patki