bułki - 33426 przepisów (strona:391/2229)

Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 152

paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa mielonego pół cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len bułka pszenna(...)jednak polecam dodać koperek do sosu (sos wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar. Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy

Słodkie okruszki
Ekspresowy chleb z oliwkami 151

szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży spora garść posiekanych czarnych oliwek, zielone też będą ok 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę(...)sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki. Zagniatam ciasto, które klei się do rąk. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. RADA: chleb wyrośnie w piekarniku, więc bezpieczniej będzie wyłożyć formę papierem, tak by papier wystawał ponad formę, ja wysmarowałam tłuszczem z bułką i podczas pieczenia musiałam delikatnie poprawić ciasto lekko kipiące

Zasmakuj Kuchni
BURGERY Z DYNI, RYŻU I SOCZEWICY 165

Wegańskie kotlety z pieczonej dyni (lub batata), ryżu i soczewicy. Doprawione curry, kurkumą oraz odrobiną cynamonu chili w proszku. Podane w bułce z pysznymi sosami i świeżymi warzywami.  Dobrze smakują także z sosem grzybowym, czy mizerią lub jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy. Zarówno ryż jak i soczewica, w momencie przygotowywania kotletów powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Dynia(...)kurkumy, szczypta chili i cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki mąki (zwykłej pszennej / kukurydzianej / z ciecierzycy ) + 1 łyżka do obtoczenia olej do smażenia DO PODANIA 4 bułki  pomidor czerwona cebula świeże listki szpinaku SOS CZERWONY: 2 łyżki świeżej lub konserwowej papryki pokrojonej w kosteczkę, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki miodu, sól, 1 łyżeczka tabasco

cool and minty
Kotlety po prowansalsku 160

gotowanymi warzywami, surówką lub kapustą kiszoną jako dodatkiem do obiadu. Dla mnie to ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów.     Składniki: 4-5 plastrów schabu 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 /2 szklanki mąki 200g gęstego jogurtu naturalnego 10dkg żółtego sera sól i pieprz olej, smalec lub masło klarowane – do smażenia       *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy(...)rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z bułką tartą (użyłam sera gouda, ale świetnie tu sprawdzi się także ser cheddar) *** *** Kotlety schabowe smarujemy z dwóch stron gęstym jogurtem naturalnym *** *** Na osobny talerz wsypujemy mąkę, a w głębokim talerzu rozbełtujemy jajka *** *** Kotlety posmarowane jogurtem panierujemy najpierw w mące

Blog z Apetytem
Mielone z niespodzianką. 154

cebulą, papryką i ogórkiem kiszonym. Nam smakowały, może i Wam posmakują :) Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 1/2 kg. mięsa mielonego ( miałam łopatkę) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek cebula ogórek kiszony papryka czerwona Dodatkowo: 1 szklanka gorącej wody liść laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól, pieprz, majeranek olej(...)smażenia Wykonanie: Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować na kształt placka. Na każdym placku ułożyć po kawałku cebuli, papryki i ogórka. Zlepić i uformować kotleta. Następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się podsmaży, wlać szklankę

Agusiowe smakołyki
Pulpeciki drobiowe w sosie kurkowym 128

być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :). Składniki: 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka) 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa) 1 szalotka lub mała cebulka 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 jajko masło klarowane do podsmażenia cebulki(...)oliwa do podsmażenia grzybów sól, pieprz, kurkuma natka do oprószenia dania Wykonanie: Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej masy dodać jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. Formować niewielkie kuleczki, otaczać mąką. Gotowe wkładać

Rodzinka w kuchni
Zrazy z karkówki 179

gotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki 6 plastrów karkówki o grubości 1 cm 2 duże łyżki musztardy 2 ogórki konserwowe mała cebulka połowa papryki 20 g żółtego sera łyżka bułki tartej pół szklanki mąki szklanka bulionu - ewentualnie wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie ząbek czosnku łyżeczka tymianku sól i pieprz wykałaczki olej do smażenia Przepis 1 Karkówkę kroimy(...)przerostów, ponieważ po rozbiciu mogą zrobić się w niej dziury i będzie ciężko zwijać roladki. 3 Następnie przygotowujemy farsz. Ogórki, cebulkę, paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartą dosypujemy do składników i mieszamy - bułka sprawi, że farsz będzie lekko kleił się do mięsa. 4 Na każdy plaster karkówki nakładamy po łyżce/dwóch farszu, w zależności

Kuchnia Bazylii
BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 153

być gęsty ). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie obtaczamy w sosie i podajemy na gorąco ze świeżo tartym serem. JESIEŃ BAVETTE Z RICOTTĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I BUŁKĄ TARTĄ SKŁADNIKI: * makaron Bavette Barilla -300 g * orzechy włoskie – 100 g * bułka tarta – 100 g * ricotta di buffala – 5 łyżek * czosnek – 3 ząbki * oliwa z oliwek(...)sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek na oliwie, po chwili dodajemy bułkę tartą i cały czas mieszając rumienimy. Wrzucamy posiekane orzechy włoskie, dodajmy odcedzony makaron ( z odrobiną wody ), doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące z tartym parmezanem( lub Grana Padano ). Smacznego! ZIMA PAPPARDELLE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ SKŁADNIKI: * makaron Pappardelle

Ostra na Słodko
Kotlety mielone w sosie koperkowym 3710

prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos koperkowy: 1 litr bulionu warzywnego  3 łyżki(...)mąki 3/4 szklanki śmietanki 30% 1 pęczek koperku 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut

Szefowa kuchni
PROSTE KOTLETY MIELONE Z INDYKA 157

miło SKŁADNIKI NA OK 8 SZTUK :    500 g fileta z indyka 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE:  Mięso z indyka (filet) mielimy w maszynce do mięsa. Do dużej miski przekładamy mięso. Następnie dodajemy jajka, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie mieszamy i łączymy(...)składniki. Na patelnię wylewamy olej, a następnie mocno rozgrzewamy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Z mięsa nabieram porcję ,formuje kotlety i lekko spłaszczam. Obtaczamy w bułce.kotlety przekładam na rozgrzany olej smażę ok 1 minuty po czym zmniejszam ogień. Smażę na rumiano ze wszystkich stron

Gotowanie Patki
KROKIETY PIECZARKOWE Z WAFLI 121

czerwonego barszczu... Składniki: 1 kg pieczarek 2-3 cebule 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia(...)waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 286

zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko po prostu chciałam czy kupne krokiety smakują(...)pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Do panierowania mąka migdałowa lub tarta bułka 2 jajka Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki nie są gumowe i dobrze się smażą. Usmaż 10 naleśników na dużej patelni. Pokrój cebulę w kostkę

codojedzenia
Tradycyjny schabowy 124

przygotowania schabowych. 6 schabów wieprzowych o grubości dwóch centymetrów każdy mleko 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 jajka 7 łyżek mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej smalec lub olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować tradycyjne schabowe wieprzowe . Schaby naciąć nacinakiem, włożyć do miski i zalać mlekiem. Mleko powinno dokładnie pokryć wszystkie schaby. Gotowe włożyć(...)rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, oprószyć pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do większej miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na jeden talerz wsypać mąkę na drugi bułkę tartą. Każdego schabowego panierować najpierw w mące, nastepnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelnię wlać tłuszcz, rozgrzać go i kiedy gorący zmniejszyć temperaturę na średni poziom

mecooks

Proponowane wyszukiwania