bułki - 33426 przepisów (strona:383/2229)

MACZANKA KRAKOWSKA 127

nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut oka. Jednak od tradycyjnego burgera różni się znacząco zawartością w bułce, no i z pewnością nie jest podawana z ketchupem, majonezem lub innym sosem znanym z burgerów. Poza tym, potrzeba dużo więcej czasu, aby ją przygotować. Obecnie nazywana jest prababką burgera(...)gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw

Kuchnia MagdaLeny
Smalec fasolowy na bułce ogórkowej 61

którego u mnie w domu się prawie nie jada. Ten jest za to smaczną jego odmianą. Warto zrobić i stworzyć swoją wersję. Moja jest dość pikantna, zjedzona koniecznie z bułką ogórkową. Smakuje obłędnie. No i je się takie danie bez wielkich wyrzutów sumienia :) Składniki : Przepis na bułki ogórkowe: http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/02/buki-ogorkowe-na-drozdzach.html Smalec fasolowy: - puszka białej fasoli, - 1 duża cebula(...)Chwilę poddusić i dodać lekko odcedzoną i zmiksowaną fasolę. Ja użyłem robota z nożem, nie miksowałem na papkę. Całość przesmażyć i ewentualnie doprawić. Przed jedzeniem należy schłodzić w lodówce. Bułkę ogórkową posmarować solidną porcją pasty, posypać szczypiorkiem i zjadać ze smakiem

Przepisy Mikołaja
Kotlety mielone po szwedzku 83

urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Połówkę ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce, a buraka pokroić(...)drobną kostkę. Dodać resztę składników, doprawić i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano

Przepisy Mikołaja
Schabowe pomidorowe i Liebster Award :) 100

Taki niedawno zjadłem obiad :) Składniki : - 4 kotlety schabowe, - 2 jajka, - czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, - bazylia suszona, - czosnek granulowany, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Panierka : - bułka tarta, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Wykonanie : Kotlety rozbić. Jajka rozbełtać z koncentratem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z pomidorami. Każdy kotlet przygotować w klasyczny sposób czyli maczać w pomidorowych jajkach i panierować(...)przygotowanej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Otrzymałem od Łychy Smaków  "Nominację do Liebster Award "  Bardzo dziękuję za uznanie,nie spodziewałem się :)   1.     Dlaczego blogujesz? Chciałem sprawdzić poniekąd swoje umiejętności, swój smak i może trochę poddać się ocenie innych.Takie pisanie książki kulinarnej dla siebie i potomków ;)   2.     Lubisz odwiedzać inne

Przepisy Mikołaja
Bezglutenowa bruschetta z krewetkami 118

cytrynę z wody i pestek i posiekałam. Doprawiłam wyciśniętym czosnkiem, sola, pieprzem i oregano i skropiłam oliwą, trzymając je jednak na sicie, żeby sok obciekł do końca. Przekroiłam bułki, chlusnęłam na nie oliwy, położyłam na wierzch pomidory i zapiekłam. W czasie, gdy bułki się zapiekały obrałam krewetki, skropiłam je sokiem z limonki, posoliłam i usmażyłam z wyciśniętym czosnkiem, posiekaną chilli(...)szczyptą szafranu na oliwie z oliwek z dodatkiem masła.  Krewetki położyłam na upieczonej bułce i ozdobiłam domowym pesto. Podałam na sałacie, polanej oliwą i balsamico z kawałkami sera

Cytryna&Co.
PORTOBELLO FASZEROWANE CIELĘCINĄ 146

pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko lub 3 jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy(...)ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i faszerujemy pieczarki. Na wierzchu robimy dziurkę, w którą wkładamy pół łyżki masła. Na wierzchu możemy posypać tarką bułką lub parmezanem. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach

Cytryna&Co.
MACZANKA KRAKOWSKA 127

nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut oka. Jednak od tradycyjnego burgera różni się znacząco zawartością w bułce, no i z pewnością nie jest podawana z ketchupem, majonezem lub innym sosem znanym z burgerów. Poza tym, potrzeba dużo więcej czasu, aby ją przygotować. Obecnie nazywana jest prababką burgera(...)gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety z boczniaków 165

niesamowicie smaczne. Miękkie w środku, soczyste i bardzo aromatyczne. Składniki na 2 porcje: 250 g boczników 2 średniej wielkości jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia pieprz z chilli sól Boczniaki umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki (tzn. bardziej płaskie). Mąkę wymieszać z bułką tartą. Jajka wbić do miski, mocno przyprawić(...)solą oraz pieprzem wraz z dodatkiem chilli i całość ze sobą dokładnie wymieszać (jajka należy "roztrzepać"). Boczniaki panierować w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone boczniaki przełożyć na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać, np. z ziemniakami.    Od lewej strony

Ugotować
WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ 133

szklanki gorącej wody  50 g masła 1/2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA:   SOS PAPRYKOWY(...)łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały ząbek czosnku + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli BUŁKI HAMBURGEROWE WYKONANIE Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając.  Dodajemy 10 g masła i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 2 szklanki gorącej

cool and minty
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 132

filetów z łososia 300 g filetów z dorsza 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku skórka otarta z ½ cytryny 4-5 łyżek bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz   Sos:   400 ml śmietanki 30% UHT skórka otarta z ½ cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki(...)oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.     Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około

kuron.com.pl
Klopsiki w kremowym sosie koperkowym 257

Dziś proponuje kuleczki mięsne zatopione w pysznym, kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką. Palce lizać!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół(...)inny podobny) 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia       *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które

Blog z Apetytem
Babka marmurkowa 113

mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 g kakao bez cukru ponadto: polewa czekoladowa 100 g płatków kokosowych 1/2 łyżeczki margaryny 2-3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Ubite białka z cukrem pudrem dodajemy do żółtek z oliwą z oliwek(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej usuwamy. Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao. Pieczemy przez 40-50 minut

Moja smaczna kuchnia
Pulpety w sosie koperkowym 175

buraczkami. Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis… Składniki na kopytka 500g ziemniaków 120 g mąki 1 jajko szczypta pieprzu Składniki na pulpety 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz mąka Składniki na sos koperkowy pęczek koperku 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany ok. 1-1,5 l bulionu Przepis na domowe kopytka(...)Uwaga: kopytka należy robić z ziemniaków ostudzonych, albo gorących- bezpośrednio po ugotowaniu. W przeciwnym razie będą potrzebowały dużej ilości mąki i będę twarde. Przepis na pulpety w sosie koperkowym Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone , wbijamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, sól, pieprz i całość mieszamy. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki , a następnie obtaczamy je w mące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kotlety mielone z indyka 130

Czas przygotowania 45 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 45 min Ingredients 400 g filetu z indyka 1 łyżka posiekanego koperku 1 czerstwa bułka * 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko pieprz biały sól Dodatkowo 1 szklanka mleka ½ szklanki bułki tartej masło Instructions Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy

Wędrówki po kuchni
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 193

warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę. Składniki – sałatka cheesburgerowa(...)pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie tłuszcze podbicia makro mogą użyć bardziej tłustego mięsa a do sosu dodać delikatne w smaku oleje takie jak lniany, z awokado

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania