bułki - 33926 przepisów (strona:383/2262)

Pasztet drobiowy z rosołu 152

smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni na złociutki kolor Składniki(...)mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki lub ćwiartki – zmiel je w maszynce

Kulinarny S.O.S.
Pasztet drobiowy z rosołu 152

smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni na złociutki kolor Składniki(...)mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki lub ćwiartki – zmiel je w maszynce

Kulinarne S.O.S.
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 213

pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki  * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * 5 jajek rozm. L * sól, pieprz czarny i ziołowy * gałka muszkatołowa * 2 łyżki masła * mleko Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam(...)patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam  Białka ubiłam z odrobiną soli

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki: sos koperkowy vs sos pomidorowy 175

fanką sosu koperkowego a mąż pomidorowego – a jak jest u Was, która wersja bliższa sercu? KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku olej do smażenia Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę , czosnek, jajko, namoczoną dobrze odsączoną bułkę, przyprawy zmiksować blenderem na papkę, dodać

Mój pomysł na
Placki z kalafiora 217

się o rozwód. Najcierpliwszy nie jest wybredny, ma swoje przyzwyczajenia i smaki, których nie zmienię, chętnie poznaje nowe, ale lekkie kręcenie noskiem, jak pojawia się kalafior – jest. Kalafior z bułką tartą i z masłem, proszę bardzo! Kalafior w zupie nope, bo Najcierpliwszy nie poważa zup. Kalafior kiszony? No chrupnie, pochwali, ale nie spożywa we wściekłej ekstazie. Ja kocham kalafior, lecz(...)można żreć go z bułką tartą? Ponieważ Najcierpliwszego nawet lubię, dobrze się z nim mieszka, nie jest upierdliwy, nie rozrzuca skarpetek i z godnością znosi moje niezdrowe uzależnienie od książek i Netflixa, to pomyślałam, że nie zrobię awantury o kalafior. Niech ma chłopak spokój i morduje te wróżki czy tam inne utopce w grach rpg. Taka miła jestem! Jednak nadeszła

ladykitchen
Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety 227

Spróbujcie. Składniki: (ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) 2 duże pieczarki portobello (duże jak najbardziej płaskiej kapelusze) 2 duże jajka mąka kukurydziana – do nabycia w Kuchnie Świata bułka tarta pieprz i sól do smaku olej do smażenia – u mnie ryżowy do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Używamy wyłącznie kapeluszy, ogonki odcinamy. Do jednego głębokiego talerza wbijamy jajka(...)roztrzepujemy je z pieprzem (tego nie żałujemy) i solą. Do drugiego sypiemy mąkę kukurydziana, a do trzeciego bułkę tartą. Kapelusze pieczarek maczamy z obu stron najpierw w jajku z przyprawami (najlepiej zostawić je tak na dłużej), następnie w mące kukurydzianej, znów w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzany oleju z obu stron na złoto

Słodkie okruszki
Przepis na pyszny, wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi 151

żurku, proponuję jajko w innej formie- jako kotleciki jajeczne, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem, idealne na 2 kęsy. 1 butelka Żurku Krakus 3 ugotowane jajka 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia 1 surowe jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu (zagotować 0,9 litra wody, wlać(...)koncentrat żurku Krakus do wrzącej wody i wymieszać). Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem. Do jajek wbić surowe jajko, wsypać bułkę tartą oraz natkę pietruszki, doprawić i dokładnie wymieszać. Z masy uformować- mocno dociskając masę jajeczną- małe kotleciki, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z ciepłym żurkiem. Wpis powstał przy współpracy

Kraina Miodem Płynąca
Pieczeń wieprzowa z brokułem 153

taką pieczeń przygotowała u nas moja mama na jedną z naszych rodzinnych imprez. Wyszło genialnie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 4 łyżki kaszy manny czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka czerwona papryka brokuł 2 jajka przyprawy: sól, pieprz,mielona słodka papryka,czubryca.,zioła prowansalskie Przygotowanie: 1.Czerstwą bułkę moczymy w mleku,odciskamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy(...)minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 2.Mięso dokładnie mieszamy z jajkami, papryką, kaszą manną i bułką. Doprawiamy do smaku przyprawami. Keksówkę (25x12cm)wykładamy pergaminem, następnie przekładamy do niej połowę mięsnej masy. Układamy brokuł i resztę masy. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok.45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego

Życie ze smakiem
Drobiowa rolada z jajkami i serem 198

mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka) 7-8 jajek duży pęczek cebulki dymki 250 g mozzarelli w kulce około 80 g tartej mozzarelli 1 cebula bułka tarta granulowany czosnek sól, pieprz olej Pięć-sześć jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Zieloną część dymki (szczypiorek) drobno siekamy. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki(...)misce umieszczamy wszystkie składniki. Dodajemy 1 jajko oraz 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą oraz 1 jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy. Na blacie rozwijamy kawałek papieru do pieczenia, delikatnie smarujemy go olejem. Rozprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone z kurczaka nadziewane żółtym serem 198

Składniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 200 g sera żółtego (gouda) 2 jajka 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy bułka tarta do panierki Sposób wykonania: Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka(...)bułkę, jajka oraz przyprawy. Dłonią wyrabiamy jednolitą, elastyczną masę. Ser żółty kroimy w słupki. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi oddzielamy porcje mięsa, formujemy na dłoni placek, na który nakładamy kawałek żółtego sera. Zawijamy szczelnie ser masą mięsną formując kotleta. Każdą porcję obtaczamy bułką tartą, a następnie układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Qchnia po prostu
Necówka wielkanocna rolada 205

przekrojeniu ukazuje w środku niespodziankę. Necówkę kroimy w grube plastry i podajemy z ćwikłą lub chrzanem. NECÓWKA  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 700 g karkówki 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki czerwonej papryki 3 łyżeczki majeranku Szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1 łyżeczką papryki i majeranku(...)oraz solą i pieprzem. Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody.  Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę. Mięso rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę i zawijamy. Roladę obsypujemy

Bon appetit mon amie
,,Pasztet z królika’’ 163

warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy • mielona czerwona słodka papryka • przyprawa do królika Sposób przygotowania przepisu: Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą(...)Dusimy przez około 60 minut. Cebulę obieramy kroimy w piórka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą oraz bułką na sitku o drobnych oczkach. Zmieloną masę obsmażamy na oleju. Do wystudzonej dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką przyprawą do królika i majerankiem, następnie wszystko razem mieszamy

Podróż w kulinaria
Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka 159

przyprawy na marokańsko-polskie tajine: na kotleciki z indyka: 400g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula, posiekać 1 jajko 1 łyżka śmietany albo majonezu ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania kotlecików sól i pieprz do smaku następnie: 1 duża cebula - obrać i pokroić w plastry 1 duży pomidor - pokroić(...)posiekać cukier do smaku Przepis na tajine krok po kroku: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie wymieszać, zwilżonymi wodą dłońmi formować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na złoty kolor na patelni. Usmażone kotleciki z indyka układać na papierowym ręczniku. Krok 2. Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać w miseczce

Moja Książka Kucharska
Rolada fasolowa z pieczarkami 148

ugotowanej białej fasoli 100-150 g (1 sztuka) ugotowanych ziemniaków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suszonego cząbru 6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej) 1 mała cebula 250 g obranych białych pieczarek sól i pieprz czarny mielony (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno(...)fasolę i ziemniaka, może być potrzeba dolania 2-3 łyżek wody, żeby całość dobrze się zmiksowała. Zawartość miksera przekładamy do dużej miski i po jednej łyżce dodajemy skrobię (lub bułkę tartą) i mieszamy. Liczbę łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję. Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia

Lamarida.pl
Jak przyrządzić tani obiad 165

mięsa robię farsz na krokiety. Nie żałuję przypraw i innych dodatków do farszu. Moje krokiety zawsze są dobrze doprawione i smaczne. Lubicie krokiety czyli naleśniki nadziewane farszem, panierowane w bułce i smażone na maśle? Krokiety na obiad 8 dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 3 jajka ½ l mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie do krokietów około(...)świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 jajka + 50 g tartej bułki do panierki Mięso rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i usmaż na maśle, dodaj do farszu. Rozpuść masło i wrzuć szpinak. Szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Dodaj

codojedzenia