bułki - 33426 przepisów (strona:381/2229)

Przepis na pyszny, wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi 91

żurku, proponuję jajko w innej formie- jako kotleciki jajeczne, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem, idealne na 2 kęsy. 1 butelka Żurku Krakus 3 ugotowane jajka 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia 1 surowe jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu (zagotować 0,9 litra wody, wlać(...)koncentrat żurku Krakus do wrzącej wody i wymieszać). Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem. Do jajek wbić surowe jajko, wsypać bułkę tartą oraz natkę pietruszki, doprawić i dokładnie wymieszać. Z masy uformować- mocno dociskając masę jajeczną- małe kotleciki, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z ciepłym żurkiem. Wpis powstał przy współpracy

Kraina Miodem Płynąca
Pieczeń wieprzowa z brokułem 106

taką pieczeń przygotowała u nas moja mama na jedną z naszych rodzinnych imprez. Wyszło genialnie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 4 łyżki kaszy manny czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka czerwona papryka brokuł 2 jajka przyprawy: sól, pieprz,mielona słodka papryka,czubryca.,zioła prowansalskie Przygotowanie: 1.Czerstwą bułkę moczymy w mleku,odciskamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy(...)minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 2.Mięso dokładnie mieszamy z jajkami, papryką, kaszą manną i bułką. Doprawiamy do smaku przyprawami. Keksówkę (25x12cm)wykładamy pergaminem, następnie przekładamy do niej połowę mięsnej masy. Układamy brokuł i resztę masy. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok.45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego

Życie ze smakiem
Drobiowa rolada z jajkami i serem 143

mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka) 7-8 jajek duży pęczek cebulki dymki 250 g mozzarelli w kulce około 80 g tartej mozzarelli 1 cebula bułka tarta granulowany czosnek sól, pieprz olej Pięć-sześć jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Zieloną część dymki (szczypiorek) drobno siekamy. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki(...)misce umieszczamy wszystkie składniki. Dodajemy 1 jajko oraz 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą oraz 1 jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy. Na blacie rozwijamy kawałek papieru do pieczenia, delikatnie smarujemy go olejem. Rozprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone z kurczaka nadziewane żółtym serem 147

Składniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 200 g sera żółtego (gouda) 2 jajka 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy bułka tarta do panierki Sposób wykonania: Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka(...)bułkę, jajka oraz przyprawy. Dłonią wyrabiamy jednolitą, elastyczną masę. Ser żółty kroimy w słupki. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi oddzielamy porcje mięsa, formujemy na dłoni placek, na który nakładamy kawałek żółtego sera. Zawijamy szczelnie ser masą mięsną formując kotleta. Każdą porcję obtaczamy bułką tartą, a następnie układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Qchnia po prostu
Necówka wielkanocna rolada 157

przekrojeniu ukazuje w środku niespodziankę. Necówkę kroimy w grube plastry i podajemy z ćwikłą lub chrzanem. NECÓWKA  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 700 g karkówki 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki czerwonej papryki 3 łyżeczki majeranku Szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1 łyżeczką papryki i majeranku(...)oraz solą i pieprzem. Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody.  Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę. Mięso rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę i zawijamy. Roladę obsypujemy

Bon appetit mon amie
,,Pasztet z królika’’ 117

warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy • mielona czerwona słodka papryka • przyprawa do królika Sposób przygotowania przepisu: Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą(...)Dusimy przez około 60 minut. Cebulę obieramy kroimy w piórka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą oraz bułką na sitku o drobnych oczkach. Zmieloną masę obsmażamy na oleju. Do wystudzonej dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką przyprawą do królika i majerankiem, następnie wszystko razem mieszamy

Podróż w kulinaria
Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka 106

przyprawy na marokańsko-polskie tajine: na kotleciki z indyka: 400g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula, posiekać 1 jajko 1 łyżka śmietany albo majonezu ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania kotlecików sól i pieprz do smaku następnie: 1 duża cebula - obrać i pokroić w plastry 1 duży pomidor - pokroić(...)posiekać cukier do smaku Przepis na tajine krok po kroku: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie wymieszać, zwilżonymi wodą dłońmi formować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na złoty kolor na patelni. Usmażone kotleciki z indyka układać na papierowym ręczniku. Krok 2. Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać w miseczce

Moja Książka Kucharska
Rolada fasolowa z pieczarkami 97

ugotowanej białej fasoli 100-150 g (1 sztuka) ugotowanych ziemniaków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suszonego cząbru 6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej) 1 mała cebula 250 g obranych białych pieczarek sól i pieprz czarny mielony (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno(...)fasolę i ziemniaka, może być potrzeba dolania 2-3 łyżek wody, żeby całość dobrze się zmiksowała. Zawartość miksera przekładamy do dużej miski i po jednej łyżce dodajemy skrobię (lub bułkę tartą) i mieszamy. Liczbę łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję. Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia

Lamarida.pl
Jak przyrządzić tani obiad 115

mięsa robię farsz na krokiety. Nie żałuję przypraw i innych dodatków do farszu. Moje krokiety zawsze są dobrze doprawione i smaczne. Lubicie krokiety czyli naleśniki nadziewane farszem, panierowane w bułce i smażone na maśle? Krokiety na obiad 8 dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 3 jajka ½ l mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie do krokietów około(...)świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 jajka + 50 g tartej bułki do panierki Mięso rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i usmaż na maśle, dodaj do farszu. Rozpuść masło i wrzuć szpinak. Szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Dodaj

codojedzenia
Pasztet z kaczki pieczonej 126

ustawić na 120 – 140 stopni, piec około 3 – 5 godzin, aż kaczki będą miękkie. Kaczki przełożyć na półmisek i odstawić do ostygnięcia. Sos z pieczenia zlać, będzie nam potrzebny. Bułki rozkruszyć do miseczki, zalać sosem z pieczenia – nie marnujmy tego sosu, zużyjmy tylko tyle ile potrzeba do namoczenia bułek. Na wytopionym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Wyjąć ugotowane skrzydełka i szyjki. Obrać(...)którym gotowaliśmy szyjki i skrzydełka. Dolać trochę wody, tak aby kości były przykryte i gotować na wolnym ogniu około godziny. Mięso z kaczek pieczonych, z gotowanych szyjek i skrzydełek, bułkę lekko odciśniętą trzykrotnie zemleć. Wlać około 200 – 250 ml przecedzonego sosu z pieczenia kaczki, zwracając uwagę aby zebrać jak najwięcej tłuszczu. Doprawić do smaku solą, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową

królestwo garów
Kanapka ” Strips ” z kurczakiem , lepiej niż KFC 129

cienkościenna , typ ramiro – spiczasta 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka siekanego szczypiorku 1 łyżka gęstego majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 4 bułki , można zrobić własne ( przepis jest na blogu ) lub kupić , osobiście zawsze robię własne musztarda miodowa sos czosnkowy Warzywa z listy surówka , siekamy , kroimy ,ścieramy jak kto lubi i woli . Wszystkie(...)przyprawy , sól , pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy na około godzinę żeby całość się przegryzła . Stripsy po prostu smażymy na oleju lub opiekamy w piekarniku . Druga wersja jest lżejsza Bułki przekrawamy na pół i rumienimy w piekarniku , tak aby środek bułek zrobił się chrupiący . Czyli przekrojonym do góry , temp. 200 C najlepiej termoobieg z opcją opiekania wierzchu . Na połówkach , nakładamy

Ogrodnik w podróży
Pieczeń drobiowa z pieczarkami i papryką 128

zimno jak na ciepło. Zrobiłam ją z udek wyluzowanych które nadają się do tego idealnie.  1 kg udek wyluzowanych/8 sztuk/ 6 plastrów papryki konserwowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz papryka słodka, papryka wędzona 1 łyżeczka przyprawa do drobiu papryka ostra olej rzepakowy 2 łyżki sosu(...)drobno kroję. Pieczarki myję i kroję. Cebule i czosnek przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam, rozsmarowuje

wesoła kuchnia
Tradycyjny schabowy z niedzieli :) 188

Pora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy. Składniki 4 kotlety schabowe 1 cebula 3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety ) sól, pieprz mąka, 2 jajka, bułka tarta   Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy(...)godzin dajemy do lodówki ( może być na całą noc )   Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką

Moje Wyroby
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 153

warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę. Składniki – sałatka cheesburgerowa(...)pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie tłuszcze podbicia makro mogą użyć bardziej tłustego mięsa a do sosu dodać delikatne w smaku oleje takie jak lniany, z awokado

Ola la LCHF
Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 150

odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki i łososia blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy 2 jajka, 4 łyżki startego parmezanu, skórkę cytrynową, koperek, natkę pietruszki oraz bułkę tartą (ok. 1-2 łyżki); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy(...)rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Pulpeciki  smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare le polpettine iniziate lessando le patate sbucciate in acqua salata. Una volta cotte, lasciate le patate a raffreddare. Frullate le patate con il salmone fino ad avere una cremosa purea. Aggiungete 2 uova

La grande e la piccola cuoca