mięsa robię farsz na krokiety. Nie żałuję przypraw i innych dodatków do farszu. Moje krokiety zawsze są dobrze doprawione i smaczne. Lubicie krokiety czyli naleśniki nadziewane farszem, panierowane w bułce i smażone na maśle? Krokiety na obiad 8 dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 3 jajka ½ l mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie do krokietów około(...)świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 jajka + 50 g tartej bułki do panierki Mięso rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i usmaż na maśle, dodaj do farszu. Rozpuść masło i wrzuć szpinak. Szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Dodaj
codojedzeniaustawić na 120 – 140 stopni, piec około 3 – 5 godzin, aż kaczki będą miękkie. Kaczki przełożyć na półmisek i odstawić do ostygnięcia. Sos z pieczenia zlać, będzie nam potrzebny. Bułki rozkruszyć do miseczki, zalać sosem z pieczenia – nie marnujmy tego sosu, zużyjmy tylko tyle ile potrzeba do namoczenia bułek. Na wytopionym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Wyjąć ugotowane skrzydełka i szyjki. Obrać(...)którym gotowaliśmy szyjki i skrzydełka. Dolać trochę wody, tak aby kości były przykryte i gotować na wolnym ogniu około godziny. Mięso z kaczek pieczonych, z gotowanych szyjek i skrzydełek, bułkę lekko odciśniętą trzykrotnie zemleć. Wlać około 200 – 250 ml przecedzonego sosu z pieczenia kaczki, zwracając uwagę aby zebrać jak najwięcej tłuszczu. Doprawić do smaku solą, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową
królestwo garówcienkościenna , typ ramiro – spiczasta 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka siekanego szczypiorku 1 łyżka gęstego majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 4 bułki , można zrobić własne ( przepis jest na blogu ) lub kupić , osobiście zawsze robię własne musztarda miodowa sos czosnkowy Warzywa z listy surówka , siekamy , kroimy ,ścieramy jak kto lubi i woli . Wszystkie(...)przyprawy , sól , pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy na około godzinę żeby całość się przegryzła . Stripsy po prostu smażymy na oleju lub opiekamy w piekarniku . Druga wersja jest lżejsza Bułki przekrawamy na pół i rumienimy w piekarniku , tak aby środek bułek zrobił się chrupiący . Czyli przekrojonym do góry , temp. 200 C najlepiej termoobieg z opcją opiekania wierzchu . Na połówkach , nakładamy
Ogrodnik w podróżyzimno jak na ciepło. Zrobiłam ją z udek wyluzowanych które nadają się do tego idealnie. 1 kg udek wyluzowanych/8 sztuk/ 6 plastrów papryki konserwowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz papryka słodka, papryka wędzona 1 łyżeczka przyprawa do drobiu papryka ostra olej rzepakowy 2 łyżki sosu(...)drobno kroję. Pieczarki myję i kroję. Cebule i czosnek przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam, rozsmarowuje
wesoła kuchniaPora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy. Składniki 4 kotlety schabowe 1 cebula 3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety ) sól, pieprz mąka, 2 jajka, bułka tarta Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy(...)godzin dajemy do lodówki ( może być na całą noc ) Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką
Moje Wyrobywarzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę. Składniki – sałatka cheesburgerowa(...)pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie tłuszcze podbicia makro mogą użyć bardziej tłustego mięsa a do sosu dodać delikatne w smaku oleje takie jak lniany, z awokado
Ola la LCHFodstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki i łososia blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2 jajka, 4 łyżki startego parmezanu, skórkę cytrynową, koperek, natkę pietruszki oraz bułkę tartą (ok. 1-2 łyżki); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy(...)rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare le polpettine iniziate lessando le patate sbucciate in acqua salata. Una volta cotte, lasciate le patate a raffreddare. Frullate le patate con il salmone fino ad avere una cremosa purea. Aggiungete 2 uova
La grande e la piccola cuocamięsa z udźca kurczaka 12 kawałków suszonych pomidorów 2 garście listków świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 jajka 150 g masła mleko (lub woda) bułka tarta sól, pieprz Sposób wykonania: Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia. Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię pokrojone w paski(...)zmiażdżony czosnek, dokładnie odsączoną z mleka bułkę, sól i pieprz. Dłonią wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie jednolita. Kotlety kształtujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 50 minut. W połowie czasu pieczenia na każdą
Qchnia po prostuilości żółtek. Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach(...)Babkę śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja upiekłam ją w formie do ciasta anielskiego i to był całkiem dobry pomysł. Formy nie smaruje się masłem ani niczym nie wysypuje. Upieczonej babki nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia do ostygnięcia w formie, którą odwraca się
królestwo garówświąteczny stół. PRZEPIS NA PASZTET Z KRÓLIKA Składniki na pasztet z królika: 1 królik (ok 1,5-2kg) 300g wątróbki drobiowej 1 kg surowego boczku wieprzowego 2 bułki kajzerki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika: Do garnka włożyć królika, boczek(...)trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Wątróbkę dodać na ostatnie 15 min gotowania. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (zachowując go), ostudzić. W wywarze namoczyć bułki. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa 2 lub 3 razy. Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową), ok szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie
Dorota SmakujeKanapka ze śledziem to dość oryginalny pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie użyć dowolnej bułki, ja tym razem wykorzystam zwykłą pszenną bułeczkę. Składniki bułka sałata cebula cukrowa filety śledziowe z octu Kanapka ze śledziem – przepis Bułkę kroimy na pół, ale uważając aby nie przekroić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drugi dzień. Trzeba sobie jakoś radzić ;-) Z podanych składników mnie wyszło 11 mniejszych kotlecików. Polecam, kotleciki pyszne. Miłego dnia :-) Składniki: 6 jajek ugotowanych 2 surowe jajka 3 łyżki bułki tartej + do panierowania 70 g startej mozzarelli kiełki brokuła posiekane, może być szczypiorek, natka pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1. 6 jajek gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy(...)rozgniatamy widelcem. Ja rozgniotłam widelcem na drobno. Dodajemy bułkę tartą, posiekane kiełki, słodką paprykę, sól, pieprz i surowe jajka. Mieszamy dokładnie. Masa ma być w miarę klejąca, żebyśmy mogli uformować kotleciki. 2. Łyżką nabieramy porcje masy, w rękach formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia się. Podajemy z ulubionymi
kruche babeczkijest pieczony stosunkowo rzadko. Oto prosty przepis na wspaniały tort orzechowy. Biszkopt z orzechów laskowych: potrzebne składniki 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych (ok. 10 dag) 1,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru pudru 6 jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Krem śmietankowy: potrzebne składniki 250 ml śmietanki kremówki(...)zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze, a następnie mieszamy z bułką tartą. Teraz kolej na ubijanie żółtek i białek. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na białą, puszysta masę. Gdy żółtka są ubite, przygotowujemy pianę z białek – ponownie
KorniszonkiDzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - Halibuta pod chrupiącą pierzynką. Pierzynkę zrobiłam z tego co znalazłam w domu czyli: masło, bułka tarta, płatki migdałów, natka pietruszki, czosnek i mozzarella. Rybka wyszła super, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g halibuta (filet) 4-5 łyżek bułki tartej 30-40 gram masła 2 ząbki czosnku świeża(...)osuszyłam ręcznikiem papierowym, wyciągnęłam ości, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam 2. Masło roztopiłam, odstawiłam do przestudzenia. Przestudzone przelałam do miseczki, dodałam bułkę tartą, przepuszczony przez praskę czosnek i wymieszałam, dodałam posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałów i startą mozzarellą, oraz troszkę soli i wymieszałam. 3. Rybkę pokroiłam na porcje, naczynie żaroodporne (dno) wysmarowałam
kruche babeczkibędzie doskonałym pomysłem na lekki obiad lub kolację. 2 małe sałaty rzymskie duży filet z kurczaka 2 łyżki startego sera grana padano 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz bułka Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz sok Hortex pomarańczowy 100% Filet z kurczaka umyć, osuszyć(...)solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z obu stron, ostudzić. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Bułkę pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać z sosem. Na talerzu układać sałatę, pokrojonego w plasterki kurczaka i grzanki
Smakołyki Asi