bułki - 33426 przepisów (strona:375/2229)

Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem 117

tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest miękki, a na zewnątrz tworzy się przyjemna skorupka. Przepis na pulpeciki drobiowe(...)kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki sosu pomidorowego ½ opakowania

Niedzielny kucharz
Sznycle po szwajcarsku 109

rodzinny obiad. Sznycle podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką.     Składniki: 4-5 sznycli (plastrów) szynki wieprzowej lub schabu 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej 10 dkg żółtego sera sól i pieprz tłuszcz do smażenia: olej, smalec lub masło klarowane       *** Mięso rozbijamy na cienkie plastry i przyprawiamy z dwóch stron solą(...)oraz pieprzem *** *** Ser ścieram na małych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą *** *** W misce rozbełtujemy jajka, a na duży talerz przesypujemy mąkę *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w serowej bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Sznycle podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM

Blog z Apetytem
Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym 141

Mój  blog kulinarny jest pełen ciekawych przepisów na takie surówki. Składniki: (na 7 sztuk) 100 g ryżu basmati Karoon 1 jajko duża garść posiekanej zielonej pietruszki 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka płatków suszonej cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną(...)ciepły ryż przekładamy do miski, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawy, suszone płatki cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła), 1 jajko i dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Mieszamy składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy w dłoniach małe kotlety (dociskając dobrze masę) i obtaczamy je w bułce tartej. Nasze ryżowe kotlety z zieloną pietruszką smażymy

Słodkie okruszki
Kotlety rybne 146

letnim fasolkę szparagową :) Źródło: ( klik ) Składniki na około 10 kotletów: 500 g mrożonych filetów rybnych 1 jajko 1 kajzerka namoczona w mleku mały pęczek koperku sól, pieprz 3 łyżki bułki tartej mąka, jajko i bułka tarta do panierowania Rybę rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ryby dodać jajko, sól i pieprz oraz drobno(...)dokładnie odcisnąć z mleka i również dodać do masy rybnej. Całość dokładnie wyrobić dłońmi na puszystą masę. Formować równej wielkości kotleciki, które następnie panierować w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony aż zrobią się złotobrązowe

My simple kitchen
Wegetariańskie kotlety z cukinii 125

małej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1  marchewka, 1 /3 szklanki kaszy jaglanej, 1  szklanka bulionu warzywnego (lub wody), 1  jajko, 5 łyżek bułki tartej, 1 /2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego. C ukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, o dstawić na kilka minut, aż puści sok. D o garnka(...)kasza wchłonie cały płyn. C ukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, d odać jajko, startą (lub drobniutko pokrojoną) cebulę i czosnek, pokrojoną natkę pietruszki, 2 łyżki bułki tartej oraz wystudzoną kaszę z marchewką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować 5-6 kotletów, obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju p rzez około 5 minut

Moja kraina smaków
filety czarnego dorsza smażone... 147

Składniki: dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki, natka(...)pęczka Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut. Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony. Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym. Ugotowane ziemniaki utłuc

W Mojej Kuchni Lubię
Proste kotleciki z kaszy kuskus 117

jajko 1 łyżka kaszy manny /bułki tartej (płaska) 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 szczypta majeranku (solidna) papryka słodka sól ziołowa , pieprz Dodatkowo: bułka tarta do panierowania Ponadto: olej do smażenia  Kaszę kuskus należy zalać gorącym bulionem lub osoloną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie dodać jajko, kaszę manną bądź bułkę tartą, posiekaną cebulę(...)oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia się. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. W przepisie użyłam ekologicznej kaszy kuskus, kaszy manny orkiszowej oraz soli ziołowej, czyli produktów pochodzących ze sklepu Radix

Di gotuje
Gyrosowe kotlety schabowe 103

pyszny obiadek     Składniki: 3-4 plastry schabu 1 jajko 1 łyżka majonezu (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki przyprawy gyros sól, pieprz 1/3 szklanki mąki 3/4 szklanki bułki tartej olej, masło lub smalec do smażenia       *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na kotlety i delikatnie przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez (lub jogurt) oraz(...)wsypujemy przyprawę gyros *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Do drugiej miski wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy. Kotlety moczymy najpierw w mokrej marynacie (jajko,majonez, przyprawa), a następnie obtaczamy w suchej panierce (mąka z bułką tartą) *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z ziemniakami i ulubioną

Blog z Apetytem
Burgery rybne 114

pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki tartej i nie dodawanie jaja. Po drugie przygotowanie własnego sosu ziołowego na bazie majonezu, dużej ilości świeżej natki pietruszki, szczypiorku i koperku oraz kaparów (jeśli należycie do tych osób, które(...)twierdzą, że kaparów nie lubią – i tak je dodajcie :) ). Do tego świeża bułka, najlepiej maślana, pomidor, sałata i uduszona cebulka. Burgery rybne wychodzą mega soczyste i, jak już wspominałam, przepyszne! Dzieciom możecie podać burgera bez bułki, w formie kotleta, jako dodatek do obiadu. *Ja do swoich burgerów zakupiłam 500 g filetów słodkowodnej molwy ze skórą oraz świeże makrele

Moja Delicja
Klopsiki mielone ze szpinakiem i kaszą jaglaną 142

ostatnim numerze magazynu Sól i Pieprz. Składniki: 400 g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Kaszę jaglaną opłukać przez dłuższą chwilę na sitku, po czym ugotować w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić(...)jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną wcześniej kaszę i wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.* Smażyć na tłuszczu na brązowy kolor z obu stron. *jeśli zdecydujemy się na wersję gotowaną, wówczas nie obtaczamy klopsików w bułce tartej. Wrzucamy je do gorącej wody lub bulionu

My simple kitchen
Knedle ze śliwkami i pachnącym cynamonem 130

Knedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej 18-20 śliwek węgierek cukier cynamon Posypka: 100g bułki tartej 60g masła 2 łyżki oleju 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Posypka: Masło(...)olejem rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy gyros z sosem tzatziki 144

zdrowszy i zdecydowanie dużo tańszy niż taki kupiony w miejskich budkach. Domowy gyros to soczyste kawałki kurczaka doprawione mieszanką przypraw z dodatkiem delikatnego sosu tzatziki, który podaje się w bułce pita. Takie bułki możemy sami upiec bądź możemy kupić już gotowe w wielu sklepach. Zapraszam do spróbowania poniższego przepisu a na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Danie wydaje się zwyczajne(...)ostudzenia. Kapustę pekińską szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, natomiast pomidor w większą kostkę. Papryki kroimy w paski (jeżeli nie lubicie papryki w gyrosie można ją pominąć). Bułkę pita od środka smarujemy sosem tzatziki. Następnie wypełniamy ją kapustą pekińską, pokrojoną cebulą, pomidorami oraz papryką i kurczakiem. Całość na samym końcu polewamy sosem. Artykuł Domowy gyros z sosem tzatziki pochodzi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Magiczna pasta 171

dobra,ale co to ta magiczna pasta ,a jest to pasta a raczej płyn do smarowania blaszek,foremek do pieczenia.Wystarczy posmarować blaszkę pastą i nie potrzeba posypywać mąką czy bułką tartą ani nie potrzebny papier do pieczenia.Polecam, zróbcie,bo warto, ciasto pięknie rośni i po upieczeniu pięknie odchodzi od blaszki.Poniżej znajdziecie kilka uwag z bloga Danusi, zajrzyjcie na bloga(...)skrobi  kukurydzianej lub ziemniaczanej.Będzie działać tak samo. 7.  Pasta działa również na drobne wypieki – babeczki, muffinki, ciasteczka. 8.  Sprawdza się też przy wypieku pieczywa – chleby, bułki… 9.  Zamiast oleju nie można użyć oliwy – zmieni smak wypieków. 10.Tłuszcz i mąka tworzą barierę ochronną dla ciasta gwarantując „uwolnienie”    wypieku. 11. Wypieki są wolne

Moje domowe kucharzenie