bułki - 33426 przepisów (strona:371/2229)

Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym 77

skórą na podłużne kawałki. W głębokim talerzu roztrzep jajko z 1 łyżką mleka. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj dokładnie. W drugim głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą lub mąkę migdałową z tartym parmezanem. Słupki cukini maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce z parmezanem i układaj na blaszce, tak, żeby zostawić malutkie odstępy między słupkami(...)kolejnych 5 minutach. Dopraw ewentualnie solą i podawaj ciepłe. Składniki FRYTKI Z CUKINII 2 małe cukinie 1 ząbek czosnku 1 duże jajko 1 łyżka mleka ok. 2/3 szklanki bułki tartej lub mąki migdałowej 2 łyżki tartego parmezanu sól morska i zmielony pieprz 3 łyżki oleju Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco

Eat me! Fit me!
Sznycle po wiedeńsku 305

Sznycle po wiedeńsku Cieniutkie oraz kruche kotlety w chrupiącej i pulchnej panierce z bułki tartej. Oryginalne sznycle wiedeńskie przygotowuje się z cielęciny i smaży na głębokim tłuszczu z roztopionego masła klarowanego, a pod koniec smażenia przykrywa się patelnię, aby panierka „pofalowała się”. W lekko podrabianej wersji tych pysznych kotletów można użyć cieniutko rozbitego schabu lub szynki i smażyć(...)oleju aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka i nie przypiekła nam za szybko sznycli.     Składniki: 3-4 plastry cielęciny, schabu lub szynki 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 2/3 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu olej do smażenia sól, pieprz pół cytryny       *** Plastry mięsa przykrywamy kolejno folią spożywczą i cieniutko

Blog z Apetytem
Pasztet z wątróbką i żurawiną 132

będzie hitem świątecznego stołu. Składniki: 600g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 500g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 130g masła extra 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 bułki kajzerki 1,5 szklanki mleka 150g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego(...)nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek, czosnek, cebulę i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać zmielone mięso z dodatkami, wątróbkę, żurawinę i natkę z pietruszki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Na sam koniec

Szalona Kuchnia Eweliny
Krokiety z kapustą i grzybami 115

Składniki Składniki na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 2 duże jajka 1 łyżka oleju roślinnego do ciasta olej roślinny do smażenia szczypta soli bułka tarta jajko do obtoczenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz kapusty z grzybami 300 g kapusty kiszonej mrożone bądź suszone grzyby leśne ziele angielskie liście laurowe(...)przykryciem około 15 minut aż kapusta całkowicie zmięknie. Na każdy naleśnik nałóż porcje kapusty, zawiń najpierw boki a następnie zawiń w szczelny rulon. Każdego przygotowanego krokieta otocz w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju przez około 3 minuty z każdej strony do zarumienienia się krokieta. Krokiety można również zrobić z dodatkiem pieczarek, szpinaku bądź

To Musisz Wiedzieć
Kotlety mielone z parmezanem 87

coś innego na obiad:) Kotleciki smaczne , proste i zachęcam do skorzystania z przepisu:) Składniki 500 g mielonego mięsa ( kupuję w całości mielę w domu) 1 sztuka jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 2-3 łyżki zielonej części pora, posiekanego 2 ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki tartego parmezanu ( opcjonalnie łyżka do posypania przy podawaniu) sól, pieprz do smaku olej(...)smażenia Zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Bułkę tartą wsypujemy na talerz, ręką formujemy owalne kotlety, lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce. Odkładamy na deseczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo parmezanem. Doskonale smakują z pieczonymi

gotuj ze mną
Zupa z pieczonej pietruszki z jabłkiem 146

ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 jabłko (zielone jak granny smith) 1 i ½ litra rosołku 1/3 szklanki śmietanki 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1 bułka razowa garść startego sera żółtego Wykonanie Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w oliwie( w 2 łyżkach) i ułożyć na  blasze do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach(...)rozgrzać pozostałą oliwę, dodać warzywa i smażyć przez ok 10 minut, mieszając. Na koniec dodać starte jabłko i gałkę, chwilę podsmażyć i zalać rosołkiem. Gotować 10 minut.w tym czasie bułkę pokroić w kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia i posypać serem. Do zupy dodać pietruszkę a do gorącego piekarnika wstawić grzanki. Piec aż się bułka zarumienia a ser roztopi

Smaczny zeszyt
Kanapka z grillowanym halloumi, rzodkiewkami i konfiturą z borówek 102

śniadanie, lunch lub kolację. Te banalnie proste kanapki sprawdzą się przy każdej okazji. 2 porcje: 2 bułki z ziarnami halloumi 200 g 4-5 rzodkiewek 2 łyżki konfitury z borówek oliwa Ser halloumi kroimy w plastry i nacieramy go oliwą. Grillujemy z obu stron do zrumienienia. Na przekrojonych bułkach układamy pokrojone rzodkiewki i skrapiamy je oliwą. Na wierzchu układamy grillowany(...)smarujemy konfiturą. Przykrywamy drugą częścią bułek. Smacznego :) Artykuł Kanapka z grillowanym halloumi, rzodkiewkami i konfiturą z borówek pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kotleciki z tuńczyka z koperkiem 119

Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek koperku 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka M+ 1 do panierki 4 łyżki mąki pszennej  sól pieprz  bułka tarta 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy jeszcze z minutę. 2. Tuńczyka odsączamy(...)dodajemy posiekany koperek, jajka, naszą cebulę, mąkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy (soli musimy dać troszkę więcej). 3. Na jednym talerzyku widelcem roztrzepujemy jajko, na drugi dajemy bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcje masy formujemy kotleta i najpierw panierujemy z jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami

kruche babeczki
Mielone i ziemniaki z piekarnika 138

Kotlety mielone, tym razem pieczone a nie smażone.A razem z kotlecikami pieczone ziemniaczki.  50 dag mielonego mięsa wieprzowego  1 mała cebula ½ bułki pszennej  1 jajko 2 łyżki zimnej wody  sól, pieprz, majeranek ziemniaki  przyprawa do ziemniaków olej Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z olejem i przyprawą do ziemniaków i solą. Ziemniaki(...)wyłożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą, obtoczyć w bułce tartej i układać na blaszce . Wstawić do piekarnika (zimnego), ustawić grilla i piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut

Moje domowe kucharzenie
Filet z kurczaka w klasycznej panierce 144

Filet z kurczaka panierce czyli klasyka w kuchni. I coś w tym chyba jest, że klasyka smakuje najlepiej. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 jajka szklanka bułki tartej szklanka mąki pszennej olej lub masło do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka Przepis: Filety pokroić na mniejsze kawałki, Delikatnie roztłuc lub zmiękczyć nakłuwaczem do mięsa, Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką, Jajka(...)rozbełtać w misce, przygotować dwa talerze jeden na bułkę tartą, drugi na mąkę, Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej, Kotlety smażyć na złoto, z obu stron, Polecam smażyć na maśle klarowanym lub maśle z dodatkiem oleju. (Kotlety smakują dużo lepiej) Podawać z ziemniaczkami i buraczkami. Artykuł Filet z kurczaka w klasycznej

tyfranbox
ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 113

także przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowo- paprykowym  (przepis tutaj) . Pulpeciki te również przygotowałam w garnku Happycall.  Składniki: * 500 g mięso mielonego wieprzowego * 2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów * 1 jajko * sól do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: * 2 mniejsze czerwone papryki * 350 g pieczarek * 1 cebula(...)łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam  Orzech ) * olej do smażenia * około 2 szklanek bulionu * do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek i przyprawę. Dłońmi dobrze wyrobić mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni

Zrób to smacznie
Pieczeń rzymska 112

aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach  (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu(...)takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną w płatkach - bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu. Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami

Pieprzyć z Fantazją
krokiety ruskie 114

mleka 1-2 jajka 1 szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z gotowego ciasta smażymy partiami cienkie naleśniki. składniki na panierkę: 2 jajka bułka tarta wykonanie krokietów: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w ruloniki, zawijając brzegi do środka. Jajka rozkłucamy na talerzu, na osobnym talerzu nasypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ruloniku(...)maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem np. grzybowym, czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Domowe bułeczki orkiszowe 96

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Z ciasta lepić  okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać

Wymiar Zdrowia
Roladki Hebrajki 116

berlinka ·        Opakowanie serka topionego w plastrach ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia ·        Pieprz(...)posiekane jajko. 4.   Na każdym kawałku mięsa układamy po plasterku sera. 5.   Następnie po łyżce farszu. 6.   Zwijamy w roladki. 7.   Mąkę wsypujemy do naczynia, bułkę tartą do osobnego naczynia i do trzeciego naczynia wbijamy jajka roztrzepane widelcem. 8.   Roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania